Árpád
-2 °C
4 °C

Teller a barátjának diktált?

2003.09.16. 07:17
Teller Ede a Népszabadság hétfői számában leközölt nyilatkozatának szövegét eredetileg egy Magyarországon élő barátjának, korábbi társszerzőjének diktálta, közölte a napilap, ami fenntartja, hogy a levél eredeti.
A Népszabadság úgy tudja, a világhírű atomtudós a szöveget többször is pontosította. A végleges szöveg - amelyet utasítására egy hetilapnak is eljuttattak - a tudós lakóhelyén született.

A napilap mai cikke alapján címet is Teller adott az írásnak. A Népszabadság azt állítja, a faxot Teller egykori munkahelyének, a Lawrence Livermore National Laboratory igazgatósági titkársága juttatta el hozzájuk.

Ugyanakkor a tudós titkárságvezetője, Joanne Smith kategorikusan cáfolta, hogy a levél eredeti lenne. Szerinte Teller nem diktált ilyen nyilatkozatot. A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) is teljes hamisításnak minősítette a "Rossz hírek a szülőföldről" című Teller Edének tulajdonított levelet.

A Fidesz szóvivője megkérdőjelezte a dokumentum hitelességét. Pokoroni Zoltán alelnök pedig úgy vélekedett: az atomfizikus véleményében a magyar sajtóban megjelenő "sztereotip gondolatok" tükröződnek vissza.

Illés hidrogénbombázott

A Teller-nyilatkozatban név szerint is megemlített Illés Zoltán fideszes képviselő közölte: "Teller úrnak igaza van: sem az atom-, sem a hidrogénbomba gyártásához nem értek, de nem is terheli a lelkiismeretemet tömeggyilkosságban elpusztított milliók halála."

Teller korábbi nyilatkozatai kapcsán már többször támadt politikai vita. A most vitatott nyilatkozatban Teller azt állítja, hogy az ellenzék belső ellenségként működik. A tudós szerint Amerika-ellenes, euro-szkeptikus és antiszemita érzetet kelt a választási kudarc feldolgozására képtelen ellenzék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?