Friderika
12 °C
29 °C

Teller a barátjának diktált?

2003.09.16. 07:17
Teller Ede a Népszabadság hétfői számában leközölt nyilatkozatának szövegét eredetileg egy Magyarországon élő barátjának, korábbi társszerzőjének diktálta, közölte a napilap, ami fenntartja, hogy a levél eredeti.
A Népszabadság úgy tudja, a világhírű atomtudós a szöveget többször is pontosította. A végleges szöveg - amelyet utasítására egy hetilapnak is eljuttattak - a tudós lakóhelyén született.

A napilap mai cikke alapján címet is Teller adott az írásnak. A Népszabadság azt állítja, a faxot Teller egykori munkahelyének, a Lawrence Livermore National Laboratory igazgatósági titkársága juttatta el hozzájuk.

Ugyanakkor a tudós titkárságvezetője, Joanne Smith kategorikusan cáfolta, hogy a levél eredeti lenne. Szerinte Teller nem diktált ilyen nyilatkozatot. A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) is teljes hamisításnak minősítette a "Rossz hírek a szülőföldről" című Teller Edének tulajdonított levelet.

A Fidesz szóvivője megkérdőjelezte a dokumentum hitelességét. Pokoroni Zoltán alelnök pedig úgy vélekedett: az atomfizikus véleményében a magyar sajtóban megjelenő "sztereotip gondolatok" tükröződnek vissza.

Illés hidrogénbombázott

A Teller-nyilatkozatban név szerint is megemlített Illés Zoltán fideszes képviselő közölte: "Teller úrnak igaza van: sem az atom-, sem a hidrogénbomba gyártásához nem értek, de nem is terheli a lelkiismeretemet tömeggyilkosságban elpusztított milliók halála."

Teller korábbi nyilatkozatai kapcsán már többször támadt politikai vita. A most vitatott nyilatkozatban Teller azt állítja, hogy az ellenzék belső ellenségként működik. A tudós szerint Amerika-ellenes, euro-szkeptikus és antiszemita érzetet kelt a választási kudarc feldolgozására képtelen ellenzék.