Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Teller: Az ellenzék belső ellenség

2003.09.15. 07:03
Bár a tavalyi választásokon még Orbán Viktort támogatta, most már antidemokratikus módszerekkel vádolja az ellenzéket Teller Ede. A múlt héten elhunyt tudós egyik utolsó levelében Amerika-ellenességgel vádolja a Fideszt, hozzátéve, hogy a párt néha az antiszemitizmus látszatát kelti.
"Bőséges információim alapján úgy gondolom, hogy szülőföldemen nagy a politikai káosz" - kezdte utolsó leveleinek egyikét Teller Ede, a múlt héten elhunyt amerikai atomtudós. Teller a 2002-es választásokon Orbán Viktor és a Fidesz kampányát támogatta nyílt levelével.

Ennek ellenére halála előtt pár nappal úgy látta, hogy "a jelenlegi ellenzék inkább belső ellenségként, mint politikai ellenzékként viselkedik". A Népszabadsághoz a tudós kollégái által elküldött levélben antidemokratikus módszerekkel vádolja a Fidesz politikáját, kiemelve az EU-val kapcsolatos álláspont zavarodottságát és az Amerika-ellenességet.

"A fideszes Illés Zoltán be akarja záratni Paksot, jóllehet nem ért az atomenergiához. Az ellenzék egyáltalán nem örült Kertész Imre Nobel-díjának, ami az antiszemitizmus érzetét kelti. A főügyész - ismert fideszes - megtiltotta a vizsgálatot az Orbán-kormány kétes pénzügyi tranzakciói ügyében" - áll a Fideszt egykoron támogató tudós levelében.

Teller külön kitért Lovas Istvánra is. Mint írja, a Vasárnapi Újság "szélsőjobboldali és anarchista" kommentátorának "felforgató és uszító jegyzeteit" még a Magyar Nemzet is leközli. Ez utóbbi jelentőségét nem fejtette ki levelében.

A tudós kollégái a Népszabadsághoz eljuttatott kísérőlevelükben állítják: Teller maga diktálta a levél szövegét, amit többször is ellenőrzött, finomított.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!