M1 & M2: éjjelem, nappalom, programom

2000.03.16. 17:34
Friss, vidám, egységes, finom humorú és emberközpontú - ilyen lesz március 20-tól a közszolgálati Magyar Televízió új arculata, melyet - Monory Mész András Arculat 2000 projekvezető által kiírt pályázatot megnyerve - Varga Balázs álmodott meg. A két csatorna, az MTV1 és az MTV2 nevet is változtat: Magyar 1 és Magyar 2 néven fognak tovább létezni, a "kettes" nonstop.

Szabó László Zsolt:
közszolgálati tévé fel tudjon zárkózni a mai kor arculatához
Szabó László Zsolt, a tévé elnöke elmondta: a változtatásra azért van szükség, hogy a közszolgálati tévé fel tudjon zárkózni a mai kor arculatához. Az új design kidolgozói szerint a mostani arculat rugalmas lesz, önmagát újra és újra megújítva fog élvezhetővé válni.

A Magyar 1-es zöldes, míg a Magyar 2-es kékes árnyalatú logót és arculatot kap. A tévéismertető szpotok az árnyaltan finom és szolid jellegűektől egészen a kenyérpirítós és gyurmaemberkés változatokig terjednek. Az új trendbe a tévét reklámozó plakátok is beilleszkednek: az egyeshez "az én első csatornám", míg a ketteshez "az én 24 órás csatornám" jelmondat járul. És ezzel egy másik újdonságot árulnak el a tévések: a kettes adó folyamatosan, napi 24 órán keresztül fog sugározni.

A változás a hírműsorokat is érinti: az új felvezetőhöz új (időjárás függvényében változó) időjárás-jelentés és sporthírek kezdőidőpont járul. Radikálisan a hat órakor kezdődő hírműsor fog megváltozni. A jelenlegi két szereplő helyett hárommal egy új díszletű stúdióban 52 percen belül peregnek a bulváros jellegű hírekkel és a Téma műsorral kiegészített adás. A fél nyolcas híradó egyelőre nem változik, továbbra is Papp Endre fogja - egyedül - vezetni. Az este 10 órakor kezdődő hírműsor pedig 10 perces lesz.

A Magyar 1-es zöldes, míg a Magyar 2-es kékes árnyalatú logót és arculatot kap
A feliratozási rendszert is egységesíteni fogják: a körzeti stúdiók számára kidolgoztak egy-egy, az új arculatba illő felvezetőt. A reklámokat bevezető szpotok is megváltoznak: emberközpontúak lesznek, nem hívják fel agresszíven magukra a figyelmet, így - remélik a tervezők - kevesebben fognak átkapcsolni. A saját műsorokat reklámozó promókhoz egy új felolvasót keresnek, mely a megszabott hosszal és érdekes tartalommal együtt az egységes formát támogatná. A különböző alkalmakhoz, ünnepekhez pedig ezentúl új, "díszköntös" fog járni. És ha véletlenül valami elromolna a hibát jelző képsorok vidámak, élcesek lesznek, a várakozást kellemesebbé teszik.

A technikai munkatársak szerint a nagyon árnyalt grafikai megoldások a magyar 1-es esetében a földi állomások technikai korlátai miatt a tévénézők egy részére nem lesz élvezhető, a magyar 2-es esetében - ezt műholdon közvetítik - viszont ilyen gondok nem fognak fellépni.