Elemér
0 °C
10 °C

Elhalasztott tévéelnök-választás

2003.05.23. 11:11
Az előzetes várakozással szemben mégsem döntött pénteken a Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége arról, kit jelöl a köztévé elnöki posztjára. A három párti testület ugyanis háttéregyeztetéseik ellenére nem tudott dönteni. Így hiába hívták össze a társadalmi delegáltakkal kiegészített nagykuratóriumot, jelölt hiányában ugyanis ők sem választhatnak elnököt. A döntnökök május 27-ére hívták össze újra a testületeket.
Nem született megegyezés az MTV kuratóriumi elnökségének pénteki ülésén a köztévé új elnökének személyéről. Bár a végső döntés meghozatalára hivatott úgynevezett nagykuratórium ülését is összehívták délelőtt 11 órára, az utolsó pillanatban kiderült, hogy a szocialista, MDF-es és szabad demokrata delegáltakból álló elnökségnek nem sikerült megegyezésre jutnia.

Eredménytelen informális egyeztetések

A testület ugyan a héten számos alkalommal tárgyalt az aspiránsokról, de a jelöltek személyével valamint a döntés politikai hátterével foglalkozott a három párt szinte valamennyi vezető testülete, és a miniszterelnöknél is tartottak egy több órás informális egyeztetést, ezek a próbálkozások azonban nem vezettek eredményre. A kuratóriumi elnökség május 27-én tanácskozik újra és ebben az időpontban ismét ülést tart a nagykuratórium is. Ha ezen a napon sem születik döntés, újabb pályázatot kell kiírni, ami az ötödik lenne azóta, hogy távozott posztjáról Mendreczky Károly.

A rendszerváltás utáni nyolcadik tévéelnök távozása óta Ragáts Imre vezeti ügyvezető alelnökként az intézményt. A televízió kuratóriumi elnöksége eddig egyszer tudott tévéelnök-jelöltet ajánlani a nagykuratóriumnak, Baló György személyében, de őt a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium utasította el.

Elnökválasztási kudarcok

A következő fordulóban, decemberben Baló György kapta ugyan a legtöbb szavazatot, de ez nem volt elegendő ahhoz, hogy a nagykuratórium elé terjesszék, mivel nem kapott kétharmados többséget. A kuratóriumi elnökség akkor úgy határozott, hogy újra kiírja az elnöki pályázatot, amit január végén jelentetnek meg. Az ügyészség viszont törvényességi eljárás keretében közölte: a testület feloszlatta önmagát azzal, hogy egy hónappal a sikertelen pályáztatás után nem írt ki új fordulót. A kuratóriumi elnökség vitatta ezt, és köztévé ellenőrző testülete is úgy foglalt állást, hogy a testület eleget tett törvényi kötelességének. Az MTV kuratóriumi elnöksége január utolsó napján változatlan feltételekkel tette közzé az MTV elnöki pályázatát.

A kuratórium mandátuma időközben lejárt, a parlamenti ellenzék viszont nem tudott megegyezni arról, hogy melyik párt hány kurátort delegáljon. Az MDF ragaszkodott ahhoz, hogy a négy ellenzéki helyből 2-2 töltsön be a Fidesz, illetve az MDF, míg a nagyobbik ellenzéki párt a 3-1-es megosztást tartotta volna reálisnak a parlamenti arányok alapján.

Végül nem született megegyezés, ezért a Fidesz nem, az MDF pedig jelölt két kuratóriumi tagot. Az MDF később a koalíciós pártok javaslatára két újabb tagot is jelölt annak érdekében, hogy az ellenzéki helyeket betöltse valaki és ne legyen újra csonka kuratóriuma az MTV-nek. Az újjáalakult kuratóriumi elnökség áprilisban felbontotta a januárban megjelent pályázatra beérkezett munkákat, de újra úgy döntött, hogy nem választ elnököt, e helyett ismét új pályázatot írt ki.

Négy esélyes aspiráns

Az Index információi szerint több jelöltje van a pártoknak, úgy tudjuk, hogy a szocialisták egyes csoportjai Kósa-Somogyi Györgyöt látnák szívesen tévéelnökként, mások viszont Székely Ferenc, vagy Rudi Zoltán jelölését támogatnák. Az MDF főként Kósa-Somogyi, vagy Rudi személyével lenne elégedett. Az SZDSZ viszont az elmúlt napokban leginkább Székely mellett állt ki. A négy jelölt esélyei így a politikai háttéregyeztetések során folyamatosan változnak.