Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Tarlós megint feltételeket szab Orbánéknak

2007.09.25. 22:47
A Fidesz elnöksége szerdán tárgyal azokróla feltételekről, amelyeket a népszavazási kampány vezetésére felkért Tarlós István szabott a párttal szemben. A Fidesz arra számít, hogy az Alkotmánybíróság első körben csak három - a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlését célzó - kérdést enged majd át. Ha így lesz, a Kálmán László nyelvész által duplikált kérdések süllyesztőbe kerülhetnek.

Módosult a Fidesz népszavazási stratégiája: lehet, hogy Tarlós Istvánnak csak három kérdésben kell intézkednie függetlenként a Fidesz népszavazási kampánya élén.

Külön várják

Ha az Alkotmánybíróság külön és gyorsabban dönt a korábban már egyszer elfogadott kérdéscsomagról, amelyet a vizitdíj, kórházi napidíj, és a tandíj eltörlése érdekében nyújtott be Orbán Viktor és Semjén Zsolt, a Fidesz azonnal megkezdi az aláírásgyűjtést. A pártban most azt mondják, hogy nem fognak megfeledkezni az esetleg később átengedett további három kérdésről sem, de az Index több informátora szerint valószerűtlen, hogy még egyszer országos gyűjtőakciót szervezzen a párt.

Fapados kör

A pártelnök ugyanis ragaszkodik a referendum kiírása szempontjából szükségtelen, de kommunikációs szempontból jól használható milliós nagyságrendű támogatás megszerzéséhez. A Fidesznek ehhez az országgyűlési választási kampányhoz hasonló nagyságrendű szervezeti mozgósításra lesz szüksége, főként ha - szintén kommunikációs szempontokat szem előtt tartva - rövid határidő alatt akarja teljesíteni saját vállalását. A támogatások megszerzésében várhatóan nagy szerepet jut annak a 3-4 ezer embernek, akik a Fidesz és a szövetségesek színeiben jutottak önkormányzati képviselőséghez. A választókerületekre épülő pártnak az egymillió aláírás érdekében kerületenként (mintegy 45 ezer választó) átlagban legalább 5 ezer aláírást kell összeszednie. Ehhez a korábbi tapasztalatok szerint 7-8 ezer választót kell megkeresni, azaz legalább a választásra jogosultak ötödét-hatodát el kell érniük. Ezt a mozgósítást kétszer nehéz lesz teljesíteni, hacsak egy második körben fapados megoldással, a szükséges 200 ezerhez közelítő aláírásgyűjtés ki nem elégíti Orbánt.

Patikusok ejtve

A Fidesz számára azonban több érv is amellett szól, hogy ejtse a Pokorni Zoltánnal nyár elején megújíttatott kérdéseket. A közvélemény-kutatások szerint a patika és a földkérdés támogatottsága közel sem olyan egyértelmű, mint például a vizitdíjé, a kórházprivatizáció ügyében pedig - a kettős állampolgársággal együtt - 2004 végén már volt egy érvénytelen népszavazás. Ráadásul ebben a kérdésben a fideszes önkormányzatok sem követték teljes mértékben az elnökség retorikáját. Megkönnyíti a búcsút a három kérdéstől az az eshetőség is, hogy Kálmán László nyelvész ellenkérdései is 50 százalék fölötti támogatást kapnak. Az ellenkérdések pedig lényegében hatástalanítanák a Fidesz kezdeményezését.

Ráfogják, hogy fideszes

Orbán Viktor hétfőn azt jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége Tarlós Istvánt választotta a népszavazási kampány politikai vezetőjének. Az Index információi szerint több elnökségi tag nem vállalta a megbízatást, ezért döntöttek a párt régi receptje alapján a Fidesz által kezdeményezett, és Orbán szerint akár kormánydöntésre is alkalmas népszavazás esetében is egy független párton kívüli irányító mellett. Tarlós már a bejelentéskor Orbán oldalán sok fideszes számára is meglepő hangnemben fogalmazott: bármennyire is szeretnék sokan ráfogni, hogy ő a Fidesz tagja, tényszerűen ő nem párttag.

Hatásköri vágy

A Fidesz fővárosi frakcióját párton kívüliként irányító Tarlós már az önkormányzati választás idején is feltételekkel vállalta el Demszky Gábor kihívójának szerepét. A III. kerületi ex-polgármester most feltételeket szabott Orbánéknak. Információink szerint saját szerepkörét szeretné körbebástyázni, és valódi döntési kompetenciát kér a Fidesz vezérkarával szemben. Tarlós feltételeiről a Fidesz elnöksége szerdán dönt.