2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Orbán: Kósa elvtárs jó elvtárs

2006.12.13. 13:06
Az Index információi szerint Orbán Viktor a párt egyik belső, zárt ajtók mögött tartott fórumán is beszélt a választókerületi elnököknek arról, hogy szerinte a tisztújító kongresszus után is ő marad a párt elnöke, még abban az esetben is, ha Kósa Lajos, vagy mellette egy közelebbről meg nem nevezett harmadik jelölt elindul ellene.

A Fidesz hivatásos politikusait továbbra is foglalkoztatja, hogy valójában milyen a pártelnök és a debreceni polgármester viszonya. Kósa Lajos ugyan november végén bejelentette, hogy nem akar Orbán Viktor kihívója lenni a tavaszi tisztújításon, a pártban azonban továbbra is kérdés maradt, lesz-e kettejük között harc a vezetéséért. Az Index információi szerint a bizonytalanság megszüntetése érdekében Orbán újra elmagyarázta, hogy ő az egyetlen esélyes a pártelnökségre.

Láttatni akarják

A pártelnök a napokban megtartott választókerületi elnöki megbeszélésen szóba hozta a tisztújítás szerinte várható menetrendjét. Orbán azt állította, nem tart Kósa Lajos fellépésétől. "Kósa elvtárs jó elvtárs" - viccelődött az elnök azt állítva, hogy a debreceni polgármestert csak és kizárólag a baloldali média akarja riválisként láttatni.

A politikus szerint a legnagyobb esélye annak van, hogy egyedül ő indul a posztért a májusi kongresszuson. Azonban ha a helyzet megváltozna, és Kósa Lajos vagy egy harmadik jelölt is versenybe szállna, Orbán szerint akkor is biztosra vehető, hogy a legtöbb szavazattal ő kerülne ki a megméretésből.

Kisebb vagy nagyobb

Nem csak az elnöki megbízatás körül alakult ki bizonytalanság a nagyobbik ellenzéki pártban. Orbán ugyan azt hangoztatta, hogy véleménye szerint az elnökségi helyekre sem lesz nagy tülekedés tavasszal, de egyes forrásaink szerint a pártban sokan vetik fel, hogy szükséges lenne az operatív vezető testület átalakítása.

Az egyik koncepció alapján csökkentenék a négytagú testület létszámát, mert úgy gondolják, hogy Schmitt Pál és Pelczné Gáll Ildikó részvétele az elmúlt évek tanúsága szerint felesleges volt. (Jelenleg az elnökségben Pokorni Zoltán és Varga Mihály kapott helyet, de a munkájában frakcióvezetőként Navracsics Tibor, országos választmányi elnökként pedig Kövér László is részt vesz.)

Információink szerint vannak olyan javaslatok is, amelyek viszont a testületet hattagúra növelnék, hogy így mérsékeljék Orbán befolyását. Forrásaink azonban biztosra veszik, hogy az elnök a számára nagyobb játékteret nyújtó javaslatot preferálja majd, még akkor is, ha belemegy az elnökség gyenge tagjainak lecserélésbe.