Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Kósa nem lesz Orbán kihívója

2006.11.28. 09:28
Megismételte Orbán Viktor érveit Kósa Lajos, amikor a Hajdú-Bihari Naplóban világossá tette: nem akar Fidesz-elnök lenni.

Kósa Lajos nem lesz Orbán Viktor kihívója, írta a Hajdú-Bihari Napló keddi számában, miután Debrecen polgármestere határozott nemmel válaszolt a megyei lapnak arra a kérdésére, tervezi-e, hogy jövő tavasszal jelölteti magát a Fidesz elnöki tisztére.

A debreceni polgármester azt is kizárhatónak nevezte, hogy a Fidesz májusi tisztújító kongresszusáig meggondolná magát.

Kósa Lajos egyetértett a Fidesz elnökével abban, hogy egy nagyváros polgármestere ne legyen a párt elnöke, s közölte: Orbán Viktor valójában az ő szavait idézte.

Nincs abban a helyzetben

Orbán Viktor Fidesz-elnök a hétvégén a Hír TV-nek adott nyilatkozatában mondta azt, hogy "egy nagyvárosi polgármester nincs abban a helyzetben, hogy az ország legnagyobb politikai szervezetét is vezesse".

A Fidesz elnöke ezt hétfőn este a Magyar Televízió Este című műsorában is megismételte, s hozzátette: nem számol azzal, hogy Kósa 2007-ben riválisa lesz a Fidesz elnöki posztjáért.

Orbán Viktort a műsorban szembesítették az Index szavazásával is, amelyen 7700-an vélték úgy, hogy Kósa Lajos legyen a Fidesz új elnöke, míg Orbán nevére csak 1300-an kattintottak.

A Fidesz elnöke válaszul arra bíztatta az Index olvasóit, hogy lépjenek be a Fideszbe, s akkor közvetlenül is részt vehetnek a párt elnökének megválasztásában.

Hálátlan szerep

"Többször elmondtam már, hogy egy párt elnöke pártpolitikai dimenziókban szólal meg, a polgármesternek pedig a városa érdekeit kell képviselni, benne a jobb- és a baloldali szimpatizánsokkal.

Gyakorlati bizonyíték is van arra, hogy ez nem megy, Demszky Gábor négy és fél hónap után belebukott" - mondta Kósa Lajos a Debrecenben szerkesztett lapban kedden megjelent nyilatkozatában.

A debreceni polgármester szerint nem a gyengeség jele az, hogy Orbán Viktornak már több tisztújítás alkalmával nem akadt kihívója. "Ráadásul ez egy hálátlan szerep" - jegyezte meg.