Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Orbán: antidemokratikus kormánnyal nincs együttműködés

2006.11.28. 00:05
A kormány antidemokratikus, az ellenzék demokrata, ezért nincsen együttműködés alapvető kérdésekben sem - mondta a Fidesz elnöke hétfőn az MTV Az este című műsorában. Orbán szerint Kósa Lajos maga mondta azt, hogy debreceni polgármesterként nincs abban a helyzetben, hogy az ország legnagyobb politikai szervezetét vezesse.

"Egy nem demokrata, betegesen hazudozó, az erőszakot megszólalásával, a rendőri brutalitásokat döntéseivel támogató miniszterelnökkel szemben a leghatározottabb elutasítás hangján lehet beszélni" - mondta Orbán Viktor a Magyar Televízió Az este című műsorában.

Két dimenzió

A Fidesz elnöke szerint helytelen úgy értelmezni Sólyom Lászlónak egy hét végi interjúban mondott szavait, hogy a köztársasági elnök bírálta volna a Fideszt, amiért képviselői a miniszterelnöki felszólalások idején kivonulnak a parlamenti ülésteremből. "Ma rendkívüli helyzet van, és nekünk e szerint kell cselekedni" - szögezte le Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy akkor a fideszes önkormányzati vezetők miért mentek el mégis tárgyalni a miniszterelnökkel, Orbán úgy válaszolt: más dimenzió a párt és más az önkormányzat.

Orbán szerint Magyarországon az emberek megélhetési válságba jutottak, hiszen a kormány olyan döntéseket tervez, amelyekkel a következő év elején több százezer család helyzete válik kritikussá.

Eközben - tette hozzá - itt vannak a közbizalmat élvező, megválasztott önkormányzati vezetők, akiknek az a dolguk, hogy elmondják a miniszterelnöknek: ne zárja be a kórházakat és az iskolákat, ne kényszerítse az önkormányzatokat arra, hogy növeljék a munkanélküliek számát. "A konkrét, helyi ügyekben kell megállapodni" - szögezte le.

Üzenet az Index olvasóinak

A pártelnök egy kérdésre válaszolva elmondta: maga Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester mondta azt korábban, egy nagyváros polgármestere nincs abban a helyzetben, hogy az ország legnagyobb politikai szervezetét vezesse. Hozzátette: nem számol azzal, hogy Kósa Lajos 2007-ben riválisa lesz a Fidesz elnöki posztjáért.

Orbán Viktort a műsorban szembesítették az Index szavazásával is, amelyen 7700-an vélték úgy, hogy Kósa Lajos legyen a Fidesz új elnöke, míg Orbán nevére csak 1300-an kattintottak. A Fidesz elnöke válaszul arra bíztatta az Index olvasóit, hogy lépjenek be a Fideszbe, s akkor közvetlenül is részt vehetnek a párt elnökének megválasztásában.