Konstantin
12 °C
25 °C

Bizonytalan időre elnapolták a Tocsik-tárgyalást

2001.01.17. 13:36
A Tocsik-perben az egész eljárás bizonytalanná vált, miután a jogásznő egészségi okokra hivatkozva szerdai tárgyalásán sem jelent meg. A Fővárosi Bíróság közleménye szerint elmaradnak a január 19., 22., 24., 26., 31. és február 2. napjára kitűzött tárgyalások is.
A Fővárosi Bíróság igazságügyi orvosszakértőt rendelt ki annak megállapítására, hogy az elsőrendű vádlott fizikai, pszichikai állapota lehetővé teszi-e egyáltalán a tárgyalásokon való megjelenést.

Ugyanakkor a szakértőnek azt is vizsgálnia kell majd, indokoltan maradt-e távol több tárgyalásról is az elsőrendű vádlott - közölte a szerdai tárgyaláson a tanácsvezető bíró.

A következő tárgyalás időpontját már az orvosszakértői vélemény ismeretében fogja kitűzni a bíróság. Az eljárás hetekkel vagy hónapokkal is elhúzódhat emiatt: a Fővárosi Bíróság közleménye szerint elmaradnak a január 19., 22., 24., 26., 31. és február 2. napjára kitűzött tárgyalások is.

A bíróság szerdán olyan tanúkat hallgatott meg, akiknek a cselekménye nincs összefüggésben a Tocsik Mártára vonatkozó vádirati tényállással.

A főpolgármesternek nem kellett tanúskodnia

Több beidézett tanú meghallgatását azonban elhalasztották, Demszky Gábornak sem kellett tanúvallomást tennie Tocsik távolléte miatt.

A 804 millió forintos sikerdíjbotrány kapcsán csalással vádolt Tocsik Márta a január nyolcadikán kezdte meg háromnaposra tervezett vádlotti vallomását. Ebben, mint az ügyvédje hangsúlyozta, a vádirat rá vonatkozó részleteit pontról pontra cáfolni kívánta.

A vallomástétel közben azonban rosszul lett, elsírta magát, ezért nem folytatták a tárgyalást. A Fővárosi Bíróság ekkor félbeszakította az eljárást, így már három kitűzött tárgyalás maradt el.

Komoly következmények

Amennyiben Tocsik Márta nem tud megjelenni a tárgyalásokon, várhatóan igen körülményessé válik az egész eljárás lefolytatása. Ugyanis a vádirat szerint Tocsik Márta cselekményei összefüggnek mind a perben hanyag kezeléssel vádolt egykori ÁPV Rt.-s vezetők, mind pedig a zsarolással vádolt Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő, volt pártpénztárnok, illetve Budai György szabad demokratákhoz közelálló üzletember cselekményeivel.