Sára, Márió
2 °C
6 °C

Török szerint Kaya Ibrahim szelleme kísért Tokajban

2005.05.20. 15:45
A cégbíróságnak hivatalból törölnie kéne Kékessy Dezső, egykori párizsi nagykövet cégeit, miután a vállalkozások székhelyeként feltüntetett tokaji ingatlanban a vállalkozások elérhetetlenek. A lerobbant épület előtt a képviselő jelezte azt is, hogy vizsgálatot kezdeményez az Orbán-család barátjának tartott Kékessy-cégek állami támogatásai ügyében.

Török Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő szerint újra kísért Kaya Ibrahim szelleme. Erről a politikus Tokajban, egy több cég székhelyeként jegyzett, elhagyatott épület előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt pénteken.

Négy cég "működik" egy romhalmazban

A képviselő a cégnyilvántartásra hivatkozva közölte: Tokajban a Bethlen Gábor utca 5. szám alatti épület három olyan cég székhelyeként, egynek pedig telephelyeként van nyilvántartva, amelyeknek itt híre-hamva sincs, és amely társaságok Kékessy Dezső volt párizsi nagykövethez, Orbán Viktor barátjához köthetők. A város megújult Fő terétől alig 30 méterre lévő lepusztult, volt Áfész-ház előtt Török Zsolt elmondta: ennek az ingatlannak a tulajdonosa a Patrícius Borház Kft.

"Az ingatlan állami tulajdonban volt, amit Kékessy Dezső szerzett meg 2002-ben 24 millió forintért. Mai becslések szerint az épület a jelenlegi állapotában is 70 millió forint körüli összeget ér" - tette hozzá.

A Patrícius Borház mellett a volt ÁFÉSZ-ház szolgál székhelyéül az Arany Dűlők Kft-nek, a Tokaj Mercatus Kft-nek, és a Tokaj Comp Kft-nek is, ez utóbbiban tulajdonosként tartják nyilván Tokaj önkormányzatát is. Májer Jánosra, a város polgármesterére az Élet és Irodalom által nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvekben többször történik utalás - jegyezte meg a képviselő.

"Hivatalból kéne törölni a cégeket

Török Zsolt leszögezte: a Bethlen Gábor út 5.szám., mint cégszékhely, nem felel meg a törvényi előírásoknak, ez alapján a cégeket a nyilvántartásból törölni kellene. Ezek a társaságok elérhetetlenek, pedig több százmillió forint állami támogatásban részesültek, "mégpedig olyan gyorsasággal, hogy azt bárki megirigyelhetné" - tette hozzá.

A 2002 februárjában megalakult Patrícius Borház Kft. 250 millió forint állami támogatást, az Arany Dűlők Kft. pedig 32,8 millió forint állami támogatást kapott - mondta.

A képviselő által megfogalmazott kérdések szerint "ha már ilyen olcsón szerezték meg az ingatlant, miért nem tettek semmit a felújítása érdekében, miért hagyják három éve csak romlani az épület állagát, hogyan lehetséges, hogy egy ilyen címre, és ilyen székhellyel rendelkező frissen alakult társaság ilyen nagymértékű állami támogatást kapott"?

"Kezdeményezni fogom, hogy Gráf József agrárminiszter indítson vizsgálatot ezen pályázati pénzek felhasználásáról, és arra is kíváncsi vagyok, hogy milyen szerepe volt Szász I. Attilának, aki az ÁPV jogászaként is tevékenykedett, a fent említett ingatlan áron aluli megszerzésében" - mondta a képviselő.