Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megkezdődött az Élet és Irodalom elleni sajtóper

2005.05.13. 19:23
Kapcsolódók (7)
Pénteken fél kettőkor megkezdődött a Fővárosi Bíróságon az Élet és Irodalomban megjelent Tokaji Borcsaták II. című cikk miatti sajtóper. A bíróságon mindkét peres fél ragaszkodott a saját álláspontjához. A felperes Tokajhegyalja Kft. szerint egyáltalán nem lényegtelen, hogy a kérdéses időpontokban volt-e taggyűlés, az alperes a bíróság elé tárta a hetilap birtokába került jegyzőkönyveket.

"A jelzett napokon nem volt taggyűlés" - e kijelentés hangzott el a legtöbbször azon a pénteki tárgyaláson, amivel az Élet és Irodalom elleni sajtóper kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. azért kért helyreigazítást a hetilaptól, mert álláspontja szerint a március 11-én megjelent cikkben valótlanul állították, hogy a cég 2000. szeptember 6-án, 2001. június 4-én, valamint 2001. december 2-án taggyűlést tartott. A kft. szerint így ezekről jegyzőkönyv sem készülhetett.


Klikk a képre!

A hetilap a helyreigazítási kérelemnek nem tett eleget, csupán az olvasók tájékoztatására közölte azt. "Sajnálattal állapítjuk meg, hogy bár a riportsorozat mindvégig a kft. tagjainak és a gyűlésen jelen lévő Orbán Viktornak a személyes közreműködését tárja fel, egyikük sem fordult a laphoz, helyettük a kft. ügyvezetője kér a riportok lényegét nem érintő tényre helyreigazítást" - áll az április 15-én megjelent szerkesztőségi közleményben.

"Nem volt taggyűlés"

A bíróságon mindkét fél ragaszkodott a saját álláspontjához. A felperes szerint egyáltalán nem lényegtelen, hogy a kérdéses időpontokban volt-e taggyűlés, ami a kft. legfőbb döntéshozó szerve. Az alperes szerint a helyreigazítási kérelem nem a cikk lényegi tartalmi részére vonatkozik, emellett az És jogi képviselője a bíróság elé tárta a kérdéses napokon készült jegyzőkönyveket. A lap birtokában lévő iratok viszont a felperes szerint nem hitelesek, mivel nem felelnek meg a társasági törvényben előírt jegyzőkönyvi kritériumoknak, ráadásul a "jelzett napokon nem volt taggyűlés".

Az És ügyvédje erre rámutatott, hogy a törvény ismeri a szabálytalan taggyűlés, és szabálytalan jegyzőkönyv fogalmát, így ilyen szempontból a kérdéses jegyzőkönyvek is valódiak lehetnek. A kérdés tehát az, hogy a taggyűlésnek nevezhető-e az az összejövetel, amiről az állítólagos jegyzőkönyvek készültek.

"Megrettentem"


Klikk a képre!

Az alperesi indítványra beidézett tanú - Mayer Aranka, a Kft. egyik tagjának, Szász István Attilának exfelesége - elmondta, hogy a hetilapnak ő vitte el a jegyzőkönyvek fénymásolatait, amiket saját maga készített a férje elleni válóperre készülve. Mint mondta, birtokában vannak az eredeti számítógépes dokumentumfájlok is, amik a gyorsírással rögzített jegyzőkönyvek alapján készültek. "Megrettentem attól, hogy mit tartok a kezemben" - idézte fel a tanú a jegyzőkönyvek tüzetesebb átolvasásakor tapasztalt érzést.

Mayer Aranka beszámolt arról is, hogy a tagok családjai gyakran összejöttek barátilag is, többek között a miniszterelnöki rezidencián is, ilyenkor a közös étkezések után szinte mindig volt taggyűlés is. Ha Lévai Anikó a gyerekek miatt nem tudott ezeken részt venni, akkor "teljesen természetes volt, hogy a Viktor helyettesítette", nyilatkozott a tanú a volt miniszterelnök, Orbán Viktor szerepéről.

A bíróság végül berekesztette tárgyalást, nem adott helyt az alperesi indítványnak, miszerint hallgassák meg tanúként a kft. tagjait is. A jövő héten várható ítélet.

Forgácsok

A Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben az Élet és Irodalom cikksorozatában közölt adatok szerint tulajdonostárs volt Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége is. E kft. állítólagos 2001. június 4-i taggyűlési jegyzőkönyvéből idézett a hetilap olyan, Orbán Viktornak tulajdonított kijelentést, miszerint az akkori kormányfő azt mondta volna: "Mi közvetlenül nem vehetünk meg semmit a kereskedőháztól, forgácsokat le lehet választani az ésszerű vagyongazdálkodás keretében a kereskedőháztól."

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy héttel a cikksorozat első részének megjelenése után újságíróknak cáfolta, hogy részt vett volna a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. taggyűlésén. "Soha semmilyen taggyűlésen nem vettem részt, sem miniszterelnök koromban, sem azóta" - jelentette ki, hozzátéve, hogy nem tagja semmilyen társaságnak, egy taggyűlésen viszont csak a tagok vehetnek részt. A pártelnök később egy televíziós műsorban azt mondta, hazudik, aki azt állítja, hogy miniszterelnöksége idején törvénytelenséget követett volna el, vagy arra készült volna, így elégtételt vesz majd azokon, akik ilyet mondanak vagy írnak. Orbán Viktor az MTV A szólás szabadsága című műsorának április 17-i adásában hozzátette: ugyan őt támadták meg, de egy cégen keresztül, így a helyes sorrend az, hogy a kft. rendezze a dolgot, és ezek után dönt majd a további jogi lépésekről.