Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Mindenki állami tulajdonban tartaná a Tokaj Kereskedőházat

2005.04.06. 17:28
A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be a parlamenthez, hogy a Tokaj Kereskedőház maradjon tartósan állami tulajdonban és álljon vissza a cég 2002-es vagyoni állapota. A Fidesz szeretné azt is, ha visszakerülne a céghez a múzeális borkészlet. A kormányszóvivő szerint viszont ez utóbbi azért került a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz, hogy a cég esetleges privatizációja után is megmaradjon a felbecsülhetetlen értékű borgyűjtemény.

A Fidesz több képviselője kezdeményezi az Országgyűlésben, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. kerüljön vissza a tartósan állami tulajdonban maradó vagyontárgyak közé, és álljon vissza a cég 2002-es vagyoni állapota, jelentette be Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes szerdán, az ÁPV Rt. székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Tartósan állami tulajdonban tartanák a kereskedőházat

Szerdán a Fidesz négy országgyűlési képviselője a frakció nevében egy törvényjavaslatot és egy határozati javaslatot nyújt be a Tokaj Kereskedőházzal kapcsolatban, közölte Répássy Róbert.

A képviselő kifejtette, felszólítanák a kormányt, hogy helyezze vissza a cég vagyonába a 2002-es kormányváltás után kikerült vagyoni elemeket, azaz a mintegy 288 ezer palackból álló muzeális borkészletet, a világörökség részét képező felbecsülhetetlen értékű Szarvas- és Király-dűlőből 22 hektár szőlőbirtokot, a tarcali borászati múzeumot és kutatóintézetet, valamint a tolcsvai muzeális pincészetet.

Kilencvenmilliárdot bukhatott az állam

A határozati javaslatban felkérnék a kormányt, mérje fel, hogy az említetteken kívül milyen egyéb jelentős vagyonelemek kerültek ki a cég vagyonából, állapítsa meg a vagyoncsökkenést, és erről készítsen írásbeli jelentést az Országgyűlés számára - tette hozzá. Répássy Róbert elmondta, a Tokaj Kereskedőház 23 százalékát korábban a Forrás Rt. szerezte meg, amelyet utóbb eladtak az Arago Rt-nek, a kormány döntése alapján pedig később visszavásárolták a 23 százalékot. Ezen az ügyleten azonban 90 milliárd forintot bukott az állam, jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva közölte, információik szerint a felbecsülhetetlen értékű muzeális borokat 1200 forintos darabáron vásárolta meg a Kecskeméti Borászati Kht.

Az MSZP is az állami tulajdon mellett

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető helyettese az MTI-nek elmondta, szerdán délelőtt nyújtották be az Országgyűlésnek azon indítványukat, amelyben javasolják, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt. mellett a Magyar Villamosművek Rt., a Magyar Posta Rt. és a Paksi Atomerőmű Rt. is maradjon tartósan állami tulajdonban.

Mint mondta, bíznak abban, hogy Fidesz támogatja majd javaslatukat.

László Boglár kormányszóvivő megerősítette, hogy a kormányváltás óta a Tokaj Kereskedőház bizonyos történelmi, nemzeti értéket képviselő vagyontárgyai - a muzeális borkészlet vagy az említett két dűlő - a Kincstári Vagyon Igazgatósághoz kerültek.

"Éppen azért (...), hogyha bármikor is sikeres privatizációja történik a Tokaj Kereskedőháznak, akkor ezek a vagyontárgyak a privatizációnak semmiképpen ne képezzék részét" - indokolta a döntést.

Hozzátett, feltételezni sem szeretné, hogy a Fidesz bármely képviselője ezeknek a vagyontárgyaknak a privatizációját akarná szorgalmazni. Közölte, hogy a kormány támogatja az MSZP-s indítványt.