Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Súlyos koponyasérüléssel műtötték Toller Lászlót

2006.06.20. 08:22
Toller László szocialista képviselő, Pécs polgármestere sofőrjével hazafelé tartott, amikor közúti balesetet szenvedett. Tollert életveszélyes koponyasérüléssel szállították a pécsi idegsebészeti klinikára, ahol egy nemzetközi hírű sebész operálta meg, ezután az intenzív osztályra szállították Pécs polgármesterét. A keddi információk szerint állapota válságos.

Válságos az állapota Toller Lászlónak, aki hétfőn délután súlyos, életveszélyes koponyasérülést szenvedett, mondta Lendvai Ildikó kedden reggel az MTV egyik műsorában. Az MSZP frakcióvezetője éjfélkor telefonon beszélt Szili Katalinnal, aki Toller műtéte idején a pécsi kórházban volt. Toller Lászlót a pécsi idegsebészeti klinikán Dóczi Tamás nemzetközi hírű sebészprofesszor operálta.

A pécsi polgármester sofőrjével együtt hazafelé menet, hétfőn délután négy óra után sem sokkal szenvedett balesetet. A család kérésére hírzárlatot rendeltek el Toller László állapotáról, akit mentőhelikopterrel, súlyos fejsérüléssel az említett pécsi idegsebészeti klinikára szállítottak. A HavariaPress információi szerint Toller nyaki ütőere is felszakadt.

A műtét hétfő este tizenegykor befejeződött, utána Toller Lászlót átvitték az intenzív osztályra.

Toller hivatali autóját sofőrje vezette, a Dunántúli Napló újságírója szerint őt a helyszínen újra kellett éleszteni. Értesüléseit a rendőrség szóvivője sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta. Mártonné Kasler Sarolta, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn késő este az Indexnek elmondta: a korábbi hírekkel szemben nem egy, hanem két teherautót előzött az a Mercedes, amely szembejött Toller Lászlóék autójával, s amelynek kikerülése közben a baleset bekövetkezett.

A Toller gépkocsiját szabályosan vezető sofőr - a szemtanúk elbeszélése szerint - megijedhetett, és félrekapta a kormányt, nehogy frontálisan ütközzön a sávjába áttért Mercedessel. Toller kocsiját ezután a jobboldali útpadka "megdobdta", és áttért a menetirány szerinti baloldalra, ahol egy árokba borult.

A szélvédő betört, ez is okozhatta a sérüléseket, amelyeket Toller László és sofőrje szenvedett el. Bár egyes információk szerint Toller kirepült a járműből, a rendőrség kedden délelőtt nem kívánt a baleset részleteiről beszélni. Kérdéseink nyomán csupán annyi derült ki, hogy a politikus szolgálati autója anyósülésén utazott, viszont arról is csak a szakértői vizsgálatokat követően hajlandóak nyilatkozni, hogy be volt-e kötve Pécs első embere.

Autó autóval nem ütközött

Toller László polgármester, képviselő
Toller László 1950. október 21-én született Budapesten. Házas, két gyermeke van. Önkormányzati tapasztalatait 1978-tól 1991-ig a megyei tanács, illetve önkormányzat munkatársaként szerezte Pécsett. Pártvonalon már 1972-től aktív, akkor lépett be az MSZMP-be. 1999-2000-ben az MSZP országos választmányának alelnöke. 2003. március végétől 2004 augusztus végi lemondásáig országos elnökségi tag. Tollert 1998-ban Pécs polgármesterévé választották, s azóta is betölti e tisztet. 1994 óta országgyűlési képviselő. 1997-től a Pécsi MFC labdarúgó klub elnöke.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója cáfolta azt - az egyik tévében elhangzott - értesülést, hogy Tollerék autója egy teherautó alá csúszott volna. Mártonné Kasler Sarolta mindehhez hozzátette: a felelősség kérdését a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja. Egy biztos: autó autóval nem ütközött, úgy borult fel Tollerék kocsija.

Toller Lászlót és szintén életveszélyesen sérült sofőrjét helikopterrel Pécsre szállították. Bár elsőként felmerült, hogy Budapestre szállítanák a pécsi polgármestert, végül mégis a közelibb Pécs mellett döntöttek, ahol két klinika is felkészült a sérültek fogadására, és a 400 ágyas szívkórház tetején még helikopterleszálló is van. Az MTI jelentése szerint a sérülteket szállító helikopterek nem sokkal hétfőn hét után - tehát csaknem három órával a baleset után - meg is érkeztek Pécsre. A HavariaPress szerint a baleset helyszínére két mentőhelikopter érkezett, ám a polgármester állapota sokáig nem tette lehetővé, hogy légi úton szállítsák. Az egyik helikopter korábban elindult a sofőrrel Pécsre, a másik helikopter sokáig arra várt, hogy Toller állapotát stabilizálják, lehetővé tegyék, hogy alacsony légnyomáson, helikopterrel is szállítható legyen.

A HavariaPress szerint ugyanakkor Toller soförje gyorsan hajtott. Toller László személy szerint híve a gyorshajtásnak, csatlakozott a Bomba energiaitalcég nem is túlzottan burkolt reklámkapmányához, amiben az energiacég szponzorálásával egy civilnek nevezett celebritásgyűjtó szervezet követeli a sebességkorlátozás eltörlését az autópályákon. Toller a reklámkampányhoz csatlakozva hivatalos közleményben ismerte el, hogy jómaga is többször gyorshajtott.

A választási kampány finisében Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal elnöke, Medgyessy Péter exkormányfő ex-személyi titkára szenvedett súlyos balesetet. Utitársa, a Fiatal Baloldal egyik ifjú aktivistanője életét vesztette, Komássy felépült életveszélyes sérüléseiből és időközben, június elején lemondott elnöki posztjáról.

Európa kulturális főváros lesz Pécs
Pécs 2010-ben európai kulturális fővárosa lesz. A "Balkán kapuja"-koncepció tervei szerint a pécsiek egyetlen beruházást terveznek a belvárosban. A Káptalan utca meghosszabításaként 3,5 milliárd forintos költséggel felújítják és kiegészítik a régi városházát, melyben 1500 négyzetméteres kiállítótér jön létre. A 35 milliárdos összköltségvetésű pályázatból 24 milliárdot három olyan beruházás tesz ki, mellyel kiterjeszthetnék Pécs belvárosát. Az eredeti tervek szerint a Zsolnay gyár műemléképületeit 11 milliárd forintért felújítják. Itt lesz a Zsolnay Kulturális Negyed. A közeli Balokány ligetben Zenei és Konferenciaközpont épül 8 milliárdért, 5 milliárdért pedig Regionális Könyvtár és Információsközpont.
15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft