Súlyos, de stabil Toller állapota

2006.06.20. 19:40
Súlyos, de stabil a hétfőn autóbalesetet szenvedett Toller László állapota. Az Index úgy tudja, belső szerve nem sérült a pécsi polgármesternek, és műtétek sora vár még rá. Az életveszélyes sérülésekkel kórházba szállított politikus felépülése a jó sorson múlik, közölte az MSZP frakcióvezetője. A balesetben részes Mercedes sofőrje nem tett vallomást.

Toller László, Pécs polgármestere hétfői közúti balesete után a pécsi idegsebészeti klinikára került, ahol sürgősségi műtéten esett át, az intenzív osztályon fekszik közölte kedden délután Dóczi Tamás professzor, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója, aki azután döntött a tájékoztatás mellett, hogy a polgármester haláláról keltek lábra híresztelések.

Az Index a helyszínen nem hivatalos kórházi forrásokból úgy értesült, Pécs polgármesterét továbbra is altatják, és felkészítik az előtte álló műtétek sorozatára. A polgármester állapota súlyos, de stabil, közölte a klinika.

Információink szerint belső szerve nem sérült Tollernek, de feje három ponton - a koponyán és a csigoályáknál - is életveszélyesen megsérült, a felborult autó teteje az anyósülés fölött a fejtámla szinteje alá gyűrödött.

A család kérésére a szocialista politikus életéért küzdő orvosok eddig semmilyen információt nem adtak Toller állapotáról. Az elmúlt órákban olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint a pécsi polgármester meghalt, ezért tájékoztatott a klinika kedd délután.

A politikus sofőrjét a baleseti és kézsebészeti klinika intenzív osztályán ápolják, állapota súlyos, de stabil. A férfit az ütközést követően újraélesztették, mellkasi zúzódásai vannak, ezen kívül könyök és térdsérülést szenvedett, ezért műtétek várnak rá. Az Index úgy tudja, a sofőrt kedd délután hat óra körül kezdték el felébreszteni az altatásból.

A részletekről nem nyilatkoznak

Toller és sofőrje hétfőn délután szenvedett autóbalesetet Dombóvár és Tamási között. A balesetről annyit tudni, hogy egy Mercedes előzött két teherautót Tollerék sávjában. A pécsi polgármester sofőrje félrerántotta a kormányt a szembejövő autó elől, a kocsit a jobboldali útpadka "megdobta", és áttért a menetirány szerinti baloldalra, ahol egy árokba borult. Végh József szemtanú a Magyar Rádió Krónika című műsorának úgy nyilatkozott: Toller László kirepült az autóból. A szemtanú nem ellenőrizte a biztonsági övet, de azt valószínűsítette, hogy a polgármester nem volt bekötve.

Mártonné Kasler Sarolta, a Tolna megyei rendőrség szóvivője az Index érdeklődésére kedden nem kívánta kommentálni azokat az értesüléseket, miszerint Toller ne lett volna bekötve, mint mondta, annyi tudható, hogy a pécsi polgármester szolgálati járműve anyósülésén utazott. A szóvivő azt sem kommentálta, hogy kirepült-e a politikus a kocsijából. A baleset részleteiről a szakértői vizsgálat befejeztéig nem nyilatkozik a rendőrség.

A súlyos koponyasérüléseket szenvedett Toller és sofőrje a baleset után három órával érkezett mentőhelikopterrel Pécsre. A mentősök keddi tájékoztatása szerint hétfő délután fél ötkor kapták a bejelentést a szekszárdi mentőközpontban. A Dombóvárról és Tamásiból riasztott mentőautók és mentősök 10 perccel később már a sérülteket vizsgálták. De mivel úgy látták, hogy mindketten életveszélyesen megsérültek, a szállítási idő lerövidítése érdekében két mentőhelikoptert (egyet Pécsről, egyet pedig Budaörsről) is odahívtak. A pécsi fél hatra, a budaörsi negyed hétre ért oda.

A szállíthatóság érdekében kötelezően elvégzendő beavatkozások háromnegyed 7-re fejeződtek be, a mentőhelikopterek ekkor indulhattak a pécsi gyógyintézet felé, ahova este 7-kor érkeztek meg. A politikust a neurológiai klinikára szállították, ahol Dóczi Tamás nemzetközi hírű sebészprofesszor operálta meg. "A helyszínre érkezéstől, a szállítás megkezdéséig eltelt két óra nem időveszteséget, hanem időnyereséget jelentett, hiszen a sérültek mindazon ellátást már a helyszínen, idejében megkaphatták, melyet egyébként később a kórházi sürgősségi osztály lett volna képes nyújtani" - áll a mentősök közleményében.

A Tolna megyei rendőrség közlése szerint már hétfőn éjjel kihallgatták a Mercedes sofőrjét, aki azonban megtagadta a vallomástételt. A sofőr szabadlábon van, az ügyben közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indítottak eljárást.

Lendvai a jó sorsban bízik

Toller László állapotáról Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetőt is megpróbáklták faggatni a Napkelte reggeli adásában. "Én utoljára éjfél körül beszéltem a helyszínen tartózkodó Szili Katalinnal, aki látta is őt, amikor kitolták a műtőből, tehát túl lett a műtéten, és beszélt az orvosaival is. Az orvosok mindent megtettek. Innentől azt kell mondanom, hogy a jó sorson van a sor" - mondta a reggeli műsorban Lendvai, hozzátette: "Én abban tudok bízni, tudom, hogy ez nem orvosilag szakszerű remény, hogy azt a Napkelte nézői is tudják, hogy Toller László kifejezetten harcos ember, szeretett harcolni, kemény ember. Élvezi is a harcot. Ez most élete legnehezebb és legfontosabb harca lesz".

Továbbra is Toller a polgármesterjelölt

Az MSZP továbbra is Toller Lászlót jelöli Pécs polgármesterének az őszi önkormányzati választásokra - mondta a párt városi elnöke kedden sajtótájékoztatón. "Vegyük úgy, hogy a polgármester szabadságon van, személyes dolga és feladata, hogy felépüljön. Mi ebben mindannyian hiszünk és bízunk. (...) Itt olyan masszívan alábetonozott működési mechanizmusok vannak, amelyek azt a pár hetet semmiképpen nem befolyásolják, ameddig a munkájára ismét számítani tudunk" - mondta Juhász István.

A politikus újságírók kérdéseire válaszolva később viszont úgy fogalmazott: a Toller László állapotában várható változások kiszámíthatatlanok.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön