Gerzson
-3 °C
3 °C

MSZP-jelölt lesz a tv2 volt vezérigazgatója?

2005.04.04. 13:14
Nem zárom ki, hogy bárki jelöl az országgyűlési választásra, de erről egyelőre nincs tudomásom, jelentette ki Tolvaly Ferenc, tv2 egykori vezérigazgatója. Az Index információi szerint azonban az MSZP Bács-Kiskun megyei potentátjai már tárgyaltak Tolvallyal a kunszentmiklósi körzetben való indulásról. Tolvaly az elmúlt évtizedben az MDF háttérembere volt.

"Megtisztelő, hogy valahol rám gondolnak, megtisztelő azért is, mert az elmúlt tizenöt évben ismert, hogy a politikában értékkonzervatív nyilatkozatokat tettem" - reagált Tolvaly Ferenc az Index azon értesülésére, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a szocialistákkal az országgyűlési választásokon MSZP-s színekben való indulás ügyében. Úgy tudjuk, hogy Tolvaly a tervek szerint Kunszentmiklóson szállna harcba a képviselői mandátumért.

Nem zárja ki

A tv2 2002-ben menesztett vezérigazgatója kérdésünkre azt mondta, egyelőre nincs tudomása a képviselőjelöltségről, ugyanakkor nem is cáfolta az információt. "Nem zárom ki, hogy bárki jelöl az országgyűlési választásra" - mondta Tolvaly, de hozzátette, jelenleg Észak-Spanyolországban forgat egy filmet, ezért pillanatnyilag nem a magyar belpolitikával foglalkozik. Kétségtelen ugyanakkor, hogy Tolvaly már hosszabb ideje "ismerkedik" Kunszentmiklóssal: 2001-ben a Szentmiklósi Napok megrendezéséhez nyújtott anyagi támogatásért a város díszpolgári címét is megkapta.

A rivális nem tudja

Német állampolgár
Tolvaly Ferenc cikkünk megjelenése után jelezte, hogy bár megtisztelőnek tartja, ha jelölik, a későbbiekben sem kíván "hátat fordítani Németországnak, amely felnevelte őt". Így jelölése csak abban az esetben lenne lehetséges, ha külföldi, jelen esetben német állampolgár is indulhatna a magyar országgyűlés képviselői helyéért.
Az Index kérdésére az MSZP Bács-Kiskun megyei személyiségei elismerték, hogy folynak tárgyalások a rendszerváltás idején Németországból Magyarországra települt Tolvallyal a kunszentmiklósi egyéni választókörzetben való indulásról. Az esetleges rivális létezéséről viszont Balogh László, az MSZP 2002-es jelöltje nem hallott még. Balogh László, a megyei önkormányzat szocialista elnöke 2002-ben listáról jutott a parlamentbe, miután alulmaradt egy volt kisgazdával, a Fidesz színeiben induló Balogh Józseffel szemben. Tolvaly indítása része lehet az MSZP-n belüli, a "régiek és az újak" közti harcnak. Mint arról már beszámoltunk, eddig nem látott feszültségeket hozhat elő az MSZP-ben a 2006-os választásokra történő felkészülés; az újak és a régiek közti csörték várhatók a képviselő-jelöltek kiválasztásakor.

Az MDF-ben számítottak rá

Tolvaly neve eddig elsősorban médiaszemélyiségként vált országosan ismertté, de már évek óta köztudott, hogy az MDF korábbi vezetőihez fűződő személyes kapcsolata révén háttérszerepet is vállalt a pártban. Az Index információi szerint a volt tévés az MDF-ben tavaly lezajlott frakció- és pártszakadás idején is megpróbált közvetíteni Lezsák Sándorék és a párt elnöke, Dávid Ibolya között. A párthoz fűződő szoros kötődése miatt 2003-ban egy ideig tartották magukat azok a feltételezések is, hogy Tolvaly az MDF EP-listájára kívánt felkerülni. A hírt akkor Tolvaly éppen német állampolgárságára hivatkozva cáfolta.