Albin
0 °C
10 °C

A volt tv2-vezér is megy az Európai Parlamentbe?

2003.05.08. 15:58
Törvény még nincs, de a pártok környékén már formálódnak a 2004-es EU-választások képviselőjelölt-listái. A Fidesznek az egyéni országgyűlési képviselői jelentenek problémát, a brüsszeli megbízatás ugyanis kockázatos időközi választást jelentene a megüresedő körzetekben. Az MDF listájára olyanok is szeretnének felkerülni, akik eddig hivatalosan nem vettek részt a párt tevékenységében. Az Index információi szerint a jelentkezők között van Tolvaly Ferenc, a tv2 korábbi vezérigazgatója is.
Az Országgyűlés várhatóan a tavasszal fogadja el 2004-os európai parlamenti választásra vonatkozó szabályokat. A törvény hiánya ellenére már több pártban formálódnak a leendő képviselőjelöltek listái.

Egyéni körzetesek hátrányban

Hivatalos névsor természetesen sehol sincs, de sajtóhírek szerint a nagyobbik ellenzéki pártban nagy valószínűséggel Martonyi János volt külügyminiszternek van esélye a listavezetői posztra. Orbán Viktor környezetéből kiszivárgott hír szerint a leendő pártelnök a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület jelenlegi vezetőjét látná szívesen a lista élén. Az Index információi szerint esélye van a brüsszeliek közé kerülésre Schmitt Pálnak is, akit a Fidesz május közgyűlése minden bizonnyal megválaszt az új felépítésű párt alelnöki posztjára is.

A Fidesz vezetésének azonban gondot jelenthet, hogy az EU-ügyekkel eddig foglalkozó, ezért várhatóan az EP-képviselőségre is aspiráló honatyák többsége egyéni körzetből került az Országgyűlésbe. A megüresedő körzetekben időközi választásokkal kellene pótolni a képviselőket, ez viszont az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásai szerint komoly kockázatot jelenthetne az ellenzéki pártnak.

A médiából az EU-ba

Az Index információi szerint több, eddig a háttérben tevékenykedő személyiség is jelentkezett az MDF lehetséges jelöltjei közé. A fórumban köztudomású, hogy közöttük van az egyik "előkelő hely várományosaként" a politikusként még nem ismert Tolvaly Ferenc. A tv2 tavaly menesztett vezérigazgatója a hírek szerint részt vállalt a párt médiapolitikájában is, miután az MDF a Fidesz távolmaradása miatt jelentős befolyásra tett szert a köztévé irányításában. A szóba került nevek között szerepel Katona Kálmán, az őszi önkormányzati választás budapesti közös listavezetője, és Olajos Péter, az MDF EU-integrációs felelőse, aki a Magyar Rádió kuratóriumában is helyet kapott. Tolvaly Ferencet egyelőre nem sikerült elérnünk.

A két ellenzéki párt vezetése csak később, a törvény elfogadása után tárgyal a jelöltnévsor hivatalos összeállításáról.