Auguszta
-3 °C
2 °C

Büntetőeljárás indulhat Tomcat ellen

2008.05.08. 18:07
Büntetőeljárás indulhat Polgár Tamás (Tomcat) ellen, amiért május elsején olyan hibának nevezte, hogy '56-ban nem akasztották fel az ávósok gyerekei, amit szerinte többé nem szabad elkövetni, ha akasztgatni kezdenének.

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre csütörtökön az a Nyilvánosság Klub ügyvivői testülete által fogalmazott nyílt levél, amelynek alapján a Tomcat néven ismert Polgár Tamás ellen akár büntetőeljárás is indulhat - közölte Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő az MTI-vel.

A csütörtökön beérkezett levél bejelentésnek minősül, így elvileg indítható büntetőeljárás az ügyben, ha a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészség így határoz - tájékoztatta Borbély Zoltán az MTI-t.

A Nyilvánosság Klub szerdán juttatta el az MTI-nek azt a legfőbb ügyésznek címzett nyílt levelet, amelyben azt írták: Polgár Tamás a Szögedi magyar majális május 1-je és 4-e között tartott rendezvényén olyan kijelentést tett, amely megítélésük szerint nyíltan gyűlöletre uszító mondatokat tartalmaz, és ez kimeríti a közösség elleni izgatás hivatalból üldözendő tényállását.

A levél idézi Tomcat szavait, melyek szerint hiba volt, hogy 1956-ban nem kötötték fel az ávósokkal együtt a gyerekeiket is, és ha "akasztgatnak", ezt a hibát nem szabad újra elkövetni.

A hatályos jogszabály szerint a köznyugalom elleni bűncselekmények körén belül a közösség elleni izgatást az követi el, aki nagy nyilvánosság előtt a magyar nemzet, illetve valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít. Ez a bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.