István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Nem titkosak többé a Szilvásy-tanácsadók szerződései

2008.12.11. 13:26
Jóváhagyta a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a Fővárosi Bíróság ítéletét, így az Önkormányzati Minisztériumnak ki kell adnia azokat a szerződéseket, amelyekből kiderül, milyen tevékenységet folytatott Rákosi Ferenc és Alács Tibor a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumban (GYISM) Szilvásy György államtitkársága idején. A mostani titokminiszter mindig talált maga körül a két tanácsadónak munkát, akikkel a '80-as évek óta szoros kapcsolatban állt.

Topolánszky Ákos, GYISM egykori kábítószerügyi helyettes államtitkára azért indított pert a jogutód Önkormányzati Minisztérium (ÖM) ellen, mert a tárca megtagadta a Rákosi Ferenc és Alács Tibor 2002 utáni tevékenységéről szóló szerződések kiadását. Az egykori államtitkár arra volt kíváncsi, hogy Rákosi Ferenc és Alács Tibor milyen szerződés alapján, milyen feladatokat látott el az egykori GYISM-ben 2002 után.

Topolánszky kábítószerügyi helyettes államtitkárként dolgozott a minisztériumban, ahol "anomáliákat tapasztalt" a tárca működésében. Erről a volt államtitkár egy, a hvg.hu-nak adott interjújában is beszélt, és külön megemlítette Rákosi Ferenc és Alács Tibor nevét, akiket szerinte Szilvásy György, aki 2002-2003-ban a GYISM közigazgatási államtitkára volt, mindig munkatársainak választott ki.

Alács Tibor és Rákosi Ferenc Szilvásy György régi bizalmi emberei. 2006-os interjújában Szilvásy azt mondta, hogy a nyolcvanas évek közepe, a KISZ óta együtt mozognak, nem volt olyan munkahelye, ahol ne dolgozott volna együtt velük. Az interjú készítése idején Szilvásy kancelláriaminiszter volt, Rákosi és Alács pedig éppen a MEH-hez igazolt.

A minisztérium elismerte a szerződések létét, azonban arra hivatkozva, hogy a 2002-es adatokra még nem vonatkozik az üvegzsebtörvény, illetve hogy ezek nem közérdekből nyilvános adatok, megtagadta nyilvánosságra hozatalukat. Topolánszky és jogi képviselője Schiffer András viszont nyilvános adatnak tekintették a két szerződést, mert ha valaki egy minisztériummal köt szerződést, s tevékenységet szervez ki, akkor az a szerződés "eminensen nyilvános adat", mióta adatvédelmi törvény van.

A Fővárosi Bíróság 2008. szeptemberi, nem jogerős ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla 2008. december 11-én helyben hagyta, és arra kötelezte a minisztériumot, hogy adja ki Alács Tibor és Rákosi Ferenc 2002.június 1.-2003.december 31. közötti időszakban végzett feladatairól szóló megbízási szerződését (szerződéseit). Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.