Torgyán távozni kényszerül?

2001.02.02. 19:22
Torgyán József cáfolta, hogy távozna kellene a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium éléről. Demszky Gábor úgy tudja: Torgyán ultimátumot kapott a miniszterelnöktől, hogy vagy lemond, vagy távozásra kényszerítik. A Tények információi szerint a Fidesz szombati elnökségi ülésén lesz szó Torgyán távozásának kérdéséről. Az RTL Klub úgy értesült, hogy a Fidesz vezető köreiben már megszületett a megállapodás, most már csak Torgyán távozásának technikáját kell tisztázni.
Éhes disznó makkal álmodik - jelentette ki Torgyán József az RTL Klubnak annak kapcsán, hogy felmerült: távozna kellene a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium éléről.

A miniszter a péntek esti csurgói tájékoztatóján cáfolta, miszerint ultimátumot kapott Orbán Viktortól: mondjon le, vagy távozásra kényszerítik.

Az MTI-kérdésére elmondta: a koalíciós szerződés értelmében az FKgP által delegált miniszterek visszahívása az ő pártelnöki jogkörébe tartozik. Tudnom kellene arról, hogy ha önmagamat akarnám visszahívni beosztásomból - jelentette ki.

Torgyán József
cáfolja menesztését
Torgyán cáfolta, hogy hűségnyilatkozatot kért volna

Torgyán azt is tagadta, hogy hűségnyilatkozatot kért volna a kisgazda miniszterektől és államtitkároktól arra az esetre, ha neki le kellene mondania. Az agrárminiszter lapértesülések szerint az után kérte, hogy a politikusok a koalíció esetleges szakadásakor vele együtt mondjanak le tisztségükről, hogy szerdán találkozott Orbán Viktorral.

Ugyan Torgyán akkori nyilatkozatában azt mondta, a megbeszélésen nem esett szó sem távozásáról, sem pedig menesztéséről, az FKGP hirtelen összehívott rendkívüli ülésének ténye nem erre utal.

Az egyik érintett, Szabó János honvédelmi miniszter cáfolta a hűségnyilatkozat hírét.

A Tények szerint Orbán Viktor többször felszólította Torgyán Józsefet, hogy menessze Szabadi Bélát, a földművelésügyi tárca politikai államtitkárát, de a miniszter nemet mondott neki.

Szombaton dönthetnek Torgyánról

Torgyán József esetleges leváltásáról a Tények információi szerint a Fidesz szombati elnökségi ülésén lesz szó.

A Tv2 híradójának értesülése szerint annak függvényében döntenek az agrárminiszter menesztése vagy maradása mellett, elindítja-e az ügyészség Torgyán Attila ellen a nyomozást. A TV2 ugy tudja, ha a vesztegetés vádja igaznak bizonyul, Torgyán Józsefnek biztosan mennie kell.

Torgyán a jövő héten távozik?

Az RTL Klub információi szerint a jövő héten távozik a kormányból Torgyán József. A TV-csatorna szerint erről a Fidesz vezető köreiben már megszületett a megállapodás, most már csak Torgyán távozásának technikáját kell tisztázni.

A miniszter menesztésével felmerül, hogy a kisgazdapárt marad-e a koalícióban. Az RTL Klub információi szerint az FKGP parlamenti frakciója Torgyán nélkül is támogatja majd a koalíciót, és helyükön maradnak a párt által delegált miniszterek is.

Demszky úgy tudja, Torgyán ultimátumot kapott

A szabaddemokraták megbízható kormányzati körökre hivatkozva állítják: a kisgazda pártelnök napokon belül távozik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium éléről.

Torgyán József ultimátumot kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vagy lemond, vagy távozásra kényszerítik - mondta Demszky Gábor, az SZDSZ elnöke.

Kövér László az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az elnökségi ülésen személyi kérdések nem kerültek szóba, kritikát egyik tárca tevékenységével kapcsolatban sem fogalmaztak meg. Az elnökség a tervek szerint pénteken este a napvilágot látott közvélemény-kutatási adatok eredményeit, szombaton pedig a párt szövetségi politikáját vitatja meg. Borókai Gábor kormányszóvivő is azt mondta, hogy Torgyán távozása nincs napirenden.