Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Torgyán visszahívná Boros Imrét

2001.03.17. 18:20
Torgyán József országjáró útja során Szegeden kijelentette, az FKGP Csongrád megyei szervezetének nagygyűlése lemondásra kérte fel Boros Imrét. Torgyánt Szegeden egy fehér csipkével letakart párnán egy nemzeti színű szalaggal átkötött játék pisztoly várta, ám a pártelnök nem kapta kézhez az 'ajándékot', mely a helyi reformerek szerint kulturált távozásra sarkallta volna. Eközben a reformer kisgazdák Miskolcon országos kampányba kezdtek Torgyán József leváltására.
A Független Kisgazdapárt Csongrád megyei szervezetének megyei nagygyűlése lemondásra kéri fel Boros Imrét, megbízott agrár-, és PHARE tárca nélküli miniszteri posztjáról - közölte Torgyán József a szegedi tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón szombaton. A nagygyűlés kezdeményezte, hogy a párt országos elnöksége hívja őt vissza e posztokról - mondta az elnök.

Torgyán szerint Boros megsértette a kisgazda társadalmat

Torgyán József
Játékpisztollyal lepték meg
A Független Kisgazdapárt elnöke azzal magyarázta a megyei kisgazda vezetők döntését, hogy Boros Imre egyoldalúan megváltoztatta az agrártámogatási rendeletet, s megsértette a kisgazda társadalmat - adta hírül az MTI. Torgyán József szerint amennyiben a Független Kisgazdapárt országos elnöksége visszahívja Boros Imrét, a koalíciós szerződés értelmében le kell váltani. De hogy a visszahívásra sor kerül-e, azt a párt megyei szervezeteinek álláspontja ismeretében fogja eldönteni az országos elnökség - magyarázta Torgyán József. Majd úgy folytatta: nem csinál titkot abból sem, hogy erről a kérdésről mindenképpen konzultálni fog a miniszterelnökkel.

Boros Imre az RTL Klubnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Torgyán Józsefnek végre tényekkel kellene alá támasztania állításait. A tárca nélküli miniszter szerint, nem az ő rendeletével vannak gondok, hanem Torgyán József korábbi miniszteri agrártámogatásaival, ugyanis azok miatt számos panaszos levelet kapott. Boros Imre egyébként bízik abban, hogy a megyei kisgazda elnökök nem fogják kezdeményezni a leváltását: "Nem tudom, mikor lesz a következő elnökségi ülés, de nagyon reménykedem abban, hogy az elnökség nem Torgyán József családi vállalkozásaként, kft-jeként működik, hanem átgondolja azt, hogy van szükség erre vagy nincs."

Torgyán: A kisgazdapárt legyen a koalíció meghatározó ereje

Torgyán József kérdésre válaszolva közölte: a kormánykoalíció mindenképpen marad, hiszen több ciklusra kívánják fenntartani. Annyi változtatást akarunk csak eszközölni, hogy a kisgazdapárt legyen a koalíció meghatározó ereje. Arra a kérdésre, hogy mit szól a Molnár Róbert tollából róla József napon megjelenő könyvről, Torgyán József Molnár Róbertet nagy népi mesemondónak nevezte.

A reformerek újabb ajándéka

A nagygyűlés kezdete előtt egy apátfalvi reform kisgazda, Antal Sarolta fehér csipkével letakart párnán egy nemzeti színű szalaggal átkötött játék pisztolyt akart átadni a pártelnöknek, mint mondta: annak jelképeként, hogy Torgyán József még kulturáltan eltűnhet a politika színteréről. Az asszony azonban nem tudta átadni a játék pisztolyt, mert amikor pártelnököt szállító személygépkocsi bekanyarodott a pártszékház udvarára, a kaput pedig becsukták.

A reformer kisgazdák kampányba kezdtek Torgyán leváltására

A reformer kisgazdák "Torgyán nélküli Kisgazdapártot" címmel országos nagygyűlést rendeztek Miskolcon, ahol felszólalt többek közt Lányi Zsolt, Liebmann Katalin, Cseh Sándor, a Kisgazdaszövetség elnöke, Nagy Ferenc József az 1930-2000 Kisgazdapárt elnöke, és G. Nagyné Maczó Ágnes is. A gyűlés - melyen az MTI jelentése szerint megközelítően négyszázan jelentek meg - célja egy program kidolgozása volt, amelynek segítségével megteremthető a Torgyán József nélküli demokratikus, független kisgazda egység.

Lányi Zsolt országgyűlési képviselő szerint az összefogás csak úgy valósulhat meg, ha rövid időn belül meg tudnak szabadulni a jelenlegi elnöktől, aki diktatórikusan vezeti a pártot, ezért elment alóla a párt tagsága. Az FKgP egy új pártalkotmánnyal és vezetőinek titkos választásával lehet csak a jövőben is meghatározó parlamenti párt.

G. Nagyé Maczó Ágnes, az FKgP volt alelnöke úgy vélte, nem megoldás az, hogy Torgyán József mondjon le, mert nem fogja megtenni, új párt szervezése sem jelent utat. Torgyán Józsefet tárgyalásokkal kell távozásra, a hatalom átadására kényszeríteni, csak így van reális esély a kisgazdapárt fennmaradására.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft