Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Toroczkai: Csak Gyurcsányról szól a dolog

2006.09.20. 13:36
Gyurcsány-ellenes forradalomként értékeli az MTV ostromát a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője. Toroczkai László az Indexnek azt mondta, annak nem örül, hogy a rendőrökkel kell szembeszállniuk, mert az egyetlen és igazi ellenség a miniszterelnök.

Nem gondolja, hogy "túlléptek magán az események"?


Nem léphettek túl, mert nem én irányítom őket. Cáfolok minden olyan híresztelést, hogy én vagy a Hatvannégy Vármegye szervezné a Kossuth téri tüntetést. Ott több százan felszólaltak, én csak az egyik vagyok közülük.

De azontúl, hogy közismert, hogy maga hívta át a tűntetőket a tévé elé a Kossuth térről, szervezői minőségét a rendőrök is elismerték, amikor a sikertelen petícióátadásból ostromba torkolló Szabadság téri csata során magát ültették a rendőrségi megafonhoz, hogy lecsitítsa a zavargókat.

Azért tűnhetett úgy, hogy szervező vagyok, mert megpróbáltam nyugalmat teremteni a téren, és ehhez kértem a rendőrök segítségét.

Maga ajánlkozott a rendőröknél, hogy segítsen?

Odamentem a parancsnokhoz, aki egyébként szintén megsérült, amikor már a rendőrök feladták az MTV-székház védelmét, és már mindenre hajlandók lettek volna a békéért, és ezt beszéltük meg, hogy a hangosbeszélőn megpróbálom rávenni az embereket, álljanak le.

Hogyan értékeli az MTV-nél történteket?

Ez forradalom, spontán népfelkelés, amit nem irányít senki egyelőre. De 1956 óta nem volt olyan, hogy a nép közintézményt foglaljon el. És az egészet a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc váltotta ki. Most pedig ahelyett, hogy visszavenne, nem hajlandó változtatni, pökhendi nyilatkozatokat tesz, továbbra is destabilizálja a helyzetet. Már az is javítana a helyzeten, ha az MSZP mást nevezne ki helyette.

Önök beérnék Gyurcsány menesztésével?

Igen, szerintem megnyugodnának a kedélyek, mert itt már egyszemélyben róla szól a dolog. Lehet nem egyetérteni a kormánnyal, ahogy ez megvolt eddig is, de a pökhendi, agresszív miniszterelnök miatt elfajultak a dolgok.

Gondolom ez csak a minimális eredmény lenne. Mi az igazi távlati cél, amiért küzdenek? Kormányváltás, Orbán Viktor kinevezése?

Nem tudom.


Ön szerint az ostrom is része a Gyurcsány-ellenes forradalomnak?

Természetesen az ostrom is része. Nem örülök neki, nem tartom helyesnek, hogy ehhez a rendőrökkel kellett összetűzni, nem a rendőrség az ellenség, hanem Gyurcsány Ferenc.

Tóthból Toroczkai
Toroczkai László Tóth Lászlóként született 1978. március 10-én Szegeden, nevét, mint mozgalma, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom honlapján írja, "közéleti és újságírói szerepvállalása" miatt változtatta meg. (Három évig dolgozott a Vasárnapi Újságnál.) 1996-tól a MIÉP tagja, 1998-ban már a párt szegedi képviselőjelöltje.