Gusztáv
-4 °C
1 °C

Politikai bűnüldözést ígér 2006-tól a Fidesz

2005.05.09. 15:44
Áder János napirend előtti felszólalásában a szocialista képviselőknek és a kormánynak címezve arra figyelmeztette a Kulcsár-ügy felelőseit, hogy 2006-ban hatalomra kerülésük esetén az első dolguk lesz a felelősségre vonásuk.

"Világbotrány" - jelentette ki Áder János, a Fidesz frakcióvezetője azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a titkosszolgálat elismerte, megsemmisítették a tízmilliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila beszélgetésiről készült lehallgatási jegyzőkönyvek egy részét. Bővebben> > >

Áder ezután önkényesen válogatva, sorolni kezdte a "tényeket". "Tény, hogy Szász Károlyt, a pénzügyi felügyelet elnökét, aki a bűnügyet feltárta, nemzetközi tiltakozás ellenére elmozdították posztjáról, ahelyett hogy megjutalmazták volna".

Áder szerint tény az is, hogy Kulcsár - vallomása szerint - szocialista politikusoknak jelentős összegeket, "esetenként több 100 millió forintot adott". "Tény, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvekben Kulcsár Attila említést tesz egy bizonyos Gyurcsányiról, és azóta sem tudjuk ki lehet az a titokzatos személy" - sorolta Áder. Az ellenzéki politikus azután mondta el beszédét, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti beszéde után elhagyta az üléstermet.

Áder Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár felé fordult, majd így folytatta beszédét: "Tény, hogy Tóth András hazudik". A Fidesz frakcióvezetője szerint a K&H-ügyben a kormánypárti politikusok bűnpártolást folytatnak. Áder ígérete szerint amennyiben a "polgári kormány" 2006-ban hatalomra kerül, első dolgunk lesz a bűnösök felelősségre vonása".

Tóth András államtitkár szerint K&H-ügyben mesterségesen kreált botrányról van szó. Tóth államtitkár szerint "ha már a tényeknél maradunk", Áder János kétszer találkozott Kulcsár Attilával, "ön tárgyalt vele politikai védelemről, ön akart megegyezni vele, hogy ez nem sikerült, nem önön múlt."

Tóth szerint a fideszes Demeter Ervin hibája, hogy a brókerbizottság eredménytelenül működött, és utalt rá, hogy az Orbán-kormány idején egyetlen vizsgálóbizottság sem alakulhtatott meg.

Tóth András elmondta, a nemzetbiztonsági hivatal 515 beszélgetésről készült jegyzőkönyvet adott át a nyomozóhatóságoknak és 27 esetben az ügyészségnek. "Amikor a Fidesz botrányt emleget, hazug állítást tesz, ez elfogadhatatlan, nonszensz" - fakadt ki beszéde végén az államtitkár, akit Szili Katalin házelnök szólított fel hozzászólása befejezésére.