Bernadett
0 °C
4 °C

Április 9. kis szépséghibával

2006.01.19. 16:47
Kisebb szépséghibával jelölte ki a köztársasági elnök április 9-ét az országgyűlési választások első fordulója időpontjának, jelentette ki az Indexnek Tóth Károly alkotmányjogász, az Országos Választási Bizottság korábbi tagja. A választási törvény ugyanis 7 napot ad arra, hogy az eredményre kiható törvénytelenségek esetén megismételjék a választást. Az esetleges ismétlés azonban csak a húsvétra eshet, pedig a törvény szerint az ünnepen nem lehet választást tartani.

Pirosbetűs ünnepre esne az első forduló ismétlése, ha a végeredményt befolyásoló törvénytelenségek miatt az Országos Választási Bizottság újbóli szavazást rendelne el a képviselőválasztások első fordulója után. A választások időpontjára vonatkozó találgatások között a Sólyom László köztársasági elnök által most kijelelt időponttal kapcsolatban már korábban felmerült az az aggály, hogy az esetleges ismétlési kényszer az április 16.-ra eső húsvét miatt nehéz helyzetbe kerülne az OVB. További rizikót jelent egy második fordulós eredménytörlés is, hiszen akkor május 1. közelsége miatt lenne törvénybe ütköző az ismétlés megtartása.

7 nap van

Tóth Károly alkotmányjogász, az Országos Választási Bizottság korábbi tagja az Index kérdésére megerősítette, hogy egy elrendelt választási-fordulóismétlés esetben komoly dilemma elé állíthatja az OVB-t. Tóth elmondta, hogy a 1997-es C. törvény, amely általános rendelkezései között kimondja, hogy nemzeti ünnepeken és munkaszüneti napokon nem lehet választást rendezni, speciális rendelkezései között egyértelműen leszögezi, hogy az országgyűlési választások esetében az idő rövidsége miatt 7 nap áll rendelkezésre a szavazás szükség esetén elrendelt megismétlésére. Az OVB volt tagja hozzáfűzte, hogy a választási törvény tavalyi módosítása lazított ugyan azon, hogy minden választás ismétlését 7 napon belül kell megrendezni, a módosított, 30 napos határidő azonban a képviselőválasztásra nem, csupán az önkormányzati választásra alkalmazható, mert ott nincs második forduló.

Május 7. volt a legtisztább

Az Index már tavaly szeptemberben közölt egy listát az országgyűlési választások számára szóba jöhető dátumokról. Az akkor számba vett választási paraméterek szerint május 7-én és 21. lehetett volna a tisztán választható dátum. Választási fordulók eredmény-megsemmisítés miatti ismétlésére a rendszerváltozás óta nem volt példa, de emlékezetes, hogy a 2002-es választások után hetekig tartó újraszámlálási mozgalom nehezítette a választás lezárását, és valószínűsíthető, hogy a pártok a következő megmérettetés során is megragadnak minden törvényes lehetőséget a számukra kedvezőtlen fejlemények leküzdése érdekében.

"Valóban van ilyen jogorvoslati lehetőség, amely a választási forduló megismétlését lehetővé teszi, de erre 1990 óta nem volt példa" - jelentette ki az Indexnek Rytkó Emília. Az OVI vezetője szerint azonban emiatt nem kell aggódni, mert ha a pártok az eddigiekhez hasonlóan betartják a törvényes kereteket, akkor más jogi garanciák is elegendőek a választások tisztaságának biztosítására.