Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Leállhat a sürgősségi betegellátás

2006.08.30. 20:41
Egységesen lemondanak a heti 12 "vállalható túróráról", így komoly fennakadások alakulhatnak ki a sürgősségi baleseti betegellátásban, határozott a Magyar Traumatológus Társaság, amely kormányzati választ követel.

Nem vállalnak többlettúlórákat október 1-jétől a traumatológusok, fogadott el egyhangú határozatot a Magyar Traumatológus Társaság szerdai rendkívüli közgyűlésén. Az orvosok a méltatlanul alacsony, 600-800 forintos órabérük helyett 2.500-3.000 forintos órabért szeretnének kapni.

A társaság elnöke, Simonka János Aurél elmondta, levelet írnak az Egészségügyi Minisztériumnak, a parlament egészségügyi bizottságának és a kórházak igazgatóinak is, és ha október 1-jéig nem kapják meg a 350 százalékos béremelést, akkor a jövőben - a törvény adta lehetőséget kihasználva - nem vállalnak többlettúlórákat. Ez a sürgősségi baleseti betegellátás leállását jelenthetné - tette hozzá.

A legnagyobb üzenet

"A mai nap legnagyobb üzenete az volt, hogy a magyar traumatológusok bizonyították, hogy egységesek és összetartanak" - fogalmazott a szegedi orvosprofesszor. Simonka János Aurél hozzátette: a zárt ülésen hozott határozatban a túlórák kérdése különösen hangsúlyosan szerepelt. A hatályos törvény szerint egy baleseti sebésznek 40 órás munkahete mellett nyolc túlórát is kell vállalnia, és további 12 óra "vállalható" még. Az MTT elnöke azt mondta, hogy sokan évente 1.000-1.200 túlórát is vállalnak, ami többszöröse a törvényi kötelezettségnek.

Októbertől viszont egységesen lemondanak a heti 12 "vállalható túróráról", így komoly fennakadások alakulhatnak ki a sürgősségi baleseti betegellátásban - jelentette ki. "Mi csak a törvényt fogjuk betartani" - fogalmazott a professzor. A helyzet azért még nem reménytelen, mert "a kormány foglalkozik a kérdéssel (...), eddig jó szándékot tapasztaltunk" - jegyezte meg.

Törvénytelen kényszer

"Szakmai ellenállást szervezünk, mert minket jelenleg törvénytelenül köteleznek túlórára, ami tarthatatlan" - mondta a közgyűlés után Szabó Zsolt, a miskolci megyei kórház főorvosa, aki szerint a traumatológusoknak csak az egységes fellépés hozhat sikert. "A sztrájk ki van zárva, nem érünk el vele semmit, Miskolcon mi már próbáltuk, kevés sikerrel" - tette hozzá Szabó Zsolt.

A zárt ülésen Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is felszólalt. Rövid hozzászólásában hangsúlyozta: "minden lehetséges fórumon kiállnak a traumatológus társaság igazáért", a színlelt szerződések kérdésében vagy egyéb jogi kérdésekben pedig jogorvoslatot nyújtanak a tagoknak.