Piroska
-2 °C
5 °C

Elhallgattatták a Tubesért demonstrálókat

2006.02.09. 14:43
Botrányos rendkívüli közgyűlést tartott a pécsi önkormányzat képviselőtestülete. Az ülést a Fidesz kezdeményezte a Tubesra tervezett NATO-radar ügyében, az MSZP szerint "politikai okokból". Az ülést tiltakozó civilek zavarták meg, akiket végül nem hagytak szóhoz jutni.

Civil tüntetők zavarták meg a pécsi önkormányzat közgyűlésének rendkívüli ülését. A tanácskozást a Fidesz frakciója hívta össze. A városban is ellenzéki Fidesz azt akarta elérni, hogy a Pécs városi közgyűlés közvetlenül vegye fel a kapcsolatot a kormánnyal a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében.

A rendkívüli ülést környezetvédő civilek zavarták meg, akik az ülés kezdete előtt a lokátor ellen tiltakozó transzparenst helyeztek el a terem falán. A transzparenst Toller László polgármester eltávolíttatta, erre a civilek az ülésterem karzatáról lógattak le "Élő Mecsek élhető Pécs" feliratú lepedőt.

A közgyűlésen, kérése ellenére, nem kapott szót a Civilek a Mecsekért Mozgalom képviselője.

A szocialisták a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatójukon úgy vélték, hogy a rendkívüli ülés összehívása a választások közeledtével egyértelműen politikai akció volt. Emlékeztetett arra, hogy a Tubes csak az egyik lehetséges helyszíne a radarnak, de a szakértői vizsgálatok még tartanak, s a Tubesen való építkezéshez sincsenek még készen az engedélyek.

Az ülés második részében a Fidesz képviselői cáfolták, hogy politikai okokból hívták volna össze az ülést, véleményük szerint erre a lakosság tájékoztatása miatt van szükség.

A közgyűlés végül elutasította az ellenzéki javaslatot.