Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Sólyom is támogatja a tubesi lokátort

2005.11.23. 17:21
Az államfő támogatja, hogy a Magyarország déli szakaszát ellenőrző radar ne a Zengőn, hanem a Tubes hegyen épüljön meg. Pécs beleegyezik a lokátor helyszínének megváltoztatásába a NATO még nem tud a módosításról.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter társaságában szerdán felkereste Sólyom László államfőt, hogy a déli határszakaszra tervezett lokátorról tájékoztassák. Az egyórásra húzódott megbeszélésen az államfő támogatta, hogy az ország déli védelmét ellátó radar a Tubes hegyen épüljön fel, mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Marad a védettségi szint?


A Zengőre tervezett radar (Térkép: lazarus.elte.hu)

A NATO-vállalásoknak megfelelően Magyarország déli légterének ellenőrzéséhez lokátorállomás megépítésére van szükség. A radar helyét korábban a Zengő hegység tájvédelmi körzetében jelölték ki, de a hatalmas civil tiltakozás lemosta a kormányzati szándékot. Néhány hónapja maga az államfő is a természetvédőkhöz csatlakozott, és együtt mászták meg a hegyet. Gyurcsány szerdán kijelentette, az emberek hétköznapjait, és a természeti környezetet biztosító alkotmányos jogok nem sérülhetnek.

Arról, hogy hogy a korábban Zengőt védők mit szólnak az új helyszínhez, Schiffer Andrást, a Védegylet egyik vezetőjét kérdeztük. A jogász azt mondta, hogy amennyiben a katonai beruházáshoz a Tubes jelenlegi védettségi szintjéből nem vesz vissza a kormány, úgy a helyszín számukra is elfogadható. Információink szerint a kijelölt hegy csupán helyi védettség alatt áll, de a tervezett lokátornak helyet adó rész nem áll természetvédelem alatt. Egyes helyeken a Tubest hóvirágos jelzővel illetik.

Nem is tudnak róla

A Tubesen korábban is működött katonai bázis. A hegyhez legközelebb eső település, Orfű polgármestere az Indexnek elmondta, hogy tőlük a kilátóról látszik ugyan a hegy, ennek ellenére eddig senki nem tájékoztatta őket a tervezett beruházásról. A közeli Kővágószőllősön is meglepetést keltett a tervezett radarállomás. Sándor Tibor polgármester már azt sem értette, hogy a Zengő miért nem jó helyszín, a Tubesen tervezett lokátor sem zavarja.

Az államfővel folytatott megbeszélés után a honvédelmi miniszter felsorolta a jelenlegi védelmi rendszer tökéletlenségeit, például, hogy nagyon drága (évente 5 milliárd forint a fenntartása), sok embert foglalkoztat (több mint ötezren dolgoznak a radarállomásokon), és több helyszínen is területet foglal (131 radar látja el a jelenlegi védelmet). A Zengőre tervezett radarral kalkulálva viszont a védelem csupán 750 millió forintot tenne ki.

Gyurcsány szerint a Zengőről - még az Orbán-kormány alatt - hozott döntés rossz volt. Bejelentette, most kezdődnek a civil és szakmai egyeztetések. Juhász Ferenc hozzátette, hogy a hatástanulmány néhány hónapon belül elkészül, ezután másfél évet vehet igénybe a radar megépítése. Arra, hogy eddig miért nem foglalkoztak a Tubessel, mint lehetséges helyszínnel, azt mondta, hogy volt ott egy más funkciójú katonai objektum, és az új fejlesztések eredményeképpen mára kiderült, hogy egyesíthető a két funkció. Arra, hogy az új helyszínre, miképpen fog reagálni a NATO, amely csak a zengői beruházásra mondott igent, Juhász optimista választ adott, szerinte meggyőzhető a szervezet. A beruházás költségét viszont még nem tudják.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerint olyan döntést hozott a kormány, amely haditechnikai és környezetvédelmi szempontból is elfogadható. A tárca vezetője az államfőnél tett látogatás után tájékoztatta a zöld szervezeteket a döntésről. Persányi szerint ők nem, de az előző kormány környezetvédelmi hatósághai erőszakot tettek a természeten. Persányi példaként említette a zengői bazsarózsák áttelepítésének sikertelen ötletét, szembeállítva ezzel azt, hogy a Tubes hegyen a katonai területen csak környezetvédelmi szemponból értéktelen bokrok találhatók.