Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Honvédségi pöffeteg épült a Bükkbe

2005.10.14. 13:13
A természetjárók legnagyobb megdöbbenésére pár hete hatalmas radarépület tornyosodik a Bükk fölé. A leginkább óriásfagyira, vagy golflabdára hasonlító, többek véleménye szerint tájképromboló szerkezet a hegység legtöbb pontjáról jól látható, a természetbarátok egy része pedig csodálkozik, miképp kerülhetett a Bükki Nemzeti Park kellős közepébe egy ilyen objektum. A honvédelmi tárca szerint a radarépület megfelelő tájékoztatás mellett, terv szerint épült, és helyén korábban is lokátortorony állt.

"Az éj leple alatt valakik egy kibaszott nagy radart építettek az ország legszebb természetvédelmi területének kellős közepén" - írja a sesblog egyik szerzője, hivatkozva a Bükki Településszövetség információs oldalának (bukk.info) friss képeire, amiket zömmel megdöbbent túrázók küldtek be. A hatalmasnak tűnő, leginkább óriásfagyira, pöffeteggombára vagy golflabdára hasonlító radarépület fehér gömbje a fotók tanúsága szerint már messziről, a Bükk sok pontjáról észrevehető.

A szinte a semmiből felbukkanó szerkezet a hozzászólók egy részének tetszik (vagy legalábbis elfogadhatónak tartják), mások élesen elítélték megépítését, és a Zengőre tervezett beruházás meghiúsulásához vezető ellenállás hiányára panaszkodnak. Egyes vélekedések szerint azért visszakozott végül a honvédség a Zengő ügyében, hogy közben az esetleges civil ellenállás kikerülésével megépülhessen a bükki radar. A Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzetbe, a Zengőre tervezett lokátor felépítését sikerrel akadályozták meg a tiltakozó társadalmi szervezetek, a bánkúti torony azonban úgy tűnik, minden különösebb felhajtás nélkül megépülhetett a Bükki Nemzeti Parkban.

Gombóc ötven méteres magasságban

Az egy héttel ezelőtt átadott épület ötven méter magas, ebből a gömb (a radarberendezést védő kupolaernyő) 18 méter átmérőjű, a hengeres torony 32 méteres, tudtuk meg Bocskai Istvántól. A Honvédelmi Minisztérium szóvivője azt is elmondta az Indexnek, hogy az építmény honvédségi területen épült, ahol már korábban is állt egy lokátortorony: a régi vasszerkezet 42 méter magas volt - tehát csak nyolc méterrel alacsonyabb -, a piros-fehérre festett traverz tele volt antennákkal. Az elavultnak számító orosz haditechnikát teljes egészében lebontották, helyére épült a honvédségi radarfejlesztési tervek szerint az új épület, amelybe az ütemezésnek megfelelően szerelik majd be a radarberendezést.


Valahol a Bükkben (Térkép: lazarus.elte.hu; fotó: bukk.info)

A nagy fehér gömb - az úgynevezett "radom" ernyő - a szerkezet védelmére szolgál, magát a berendezést 2006 első negyedévére szállítja le a gyártó olasz cég, telepítése után még tesztelik, és csak azután lép működésbe. A korszerű lokátor "semmilyen módon nem befolyásolja majd az itt élők életkörülményeit, a régi orosz berendezéshez képest jóval kevesebb terhelést jelent" - mondta Bocskai István. A kibocsátott impulzusjellegű sugárzás pedig kisebb mint például az állandó terhelést jelentő mobiltornyok által kibocsátott sugárzás, tette hozzá a szóvivő.

Nem a zengői radar helyett

A radar a NATO elvárások alapján, egy már létező katonai objektum helyén, teljesen a tervek szerint épült, azaz a Zengőre tervezett, a civil mozgalom ellenállása miatt meghiúsult lokátorral szemben itt nem zöldmezős beruházásról volt szó, hangsúlyozta Bocskai, elutasítva az a feltételezést, hogy azért visszakozott végül a tárca Zengő ügyében, hogy ez a torony nyugodtan megépülhessen.


A zengői radar látványterve (honvedelem.hu)

"A honvédelmi tárca a bánkúti lokátorral kapcsolatban minden szükséges tájékoztatást megadott az érintett önkormányzatoknak, az épülő radar benne volt a köztudatban" - hárította el az "éj leple alatt" végrehajtott építkezés vádját a szóvivő, aki rámutatott arra is, hogy a NATO-fejlesztés részeként Békéscsabán már be is fejeződött a radar telepítése, ott már tesztelik a légtért ellenőrző berendezést.

Metróba radart

Azt, hogy tájképromboló-e az épület, nem kívánta különösebben boncolgatni a szóvivő, csupán annyit fűzött hozzá a bírálatokhoz: kulturáltan építette meg a kivitelező a tornyot, és ízlés kérdése, hogy tetszik-e valakinek az erdők fölé magasodó szerkezet. "Ezeket az eszközöket nem lehet úgy felépíteni, hogy mindenkinek tetsszen. Az biztos: a tájba beilleszteni egy ilyen épületet nem lehet, hisz a légiközlekedés szabályainak megfelelően kivilágítottnak és láthatónak kell lennie". Emellett funkcióját is el kell látnia, "metróba elég nehéz radart telepíteni" - tette hozzá a szóvivő.

A Zengőre tervezett radar új helyét még keresik, a Honvédelmi Minisztériumban folyamatban van a legmegfelelőbb helyszín kiválasztása, tájékoztatott röviden a harmadik radar aktuális sorsáról Bocskai István.