új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Engedjék szabadon a fiúkat" - mondta Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke egy csütörtöki 56-os konferencián, az Olasz Kultúrintézetben. Ezzel alighanem a tévészékház előzetesben lévő múlt heti ostromlóira gondolt. Fónay párhuzamot vont az 56-os rádióostrom és a másfél hete történt Szabadság téri roham között. Szerinte 1956-ban Benke Valéria rádióelnök nem olvasta be a tüntetők petícióját, most Rudi Zoltán tévéelnök. "Rudi úr miatt ne történjen meg újra az, ami 56-ban volt, és engedjék szabadon a fiúkat."

    Boross Péter egykori miniszterelnök arról beszélt, hogy '56-ban nem biztak az ENSZ segítségében, mégis lelkesedtek a szabadságért. Boross szerint akkoriban járta az ENSZ-ről, amely végül tényleg nem segített: IMPOTENSZ.

  • Több tízezer példányban tervezik terjeszteni névleg ismeretlen tettes - a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján Gyurcsány Ferenc - elleni feljelentő formanyomtatványukat a Kossuth téri tüntetés szervezői. Az MNB 2006 megkapta az engedélyeket hétvégi "kulturális rendezvényéhez", a "nagyszínpadot" a Parlament főbejáratával szemben állítják fel.

    Molnár Tamás megkérte az önkormányzati választásokon érintett politikusokat, hogy "ki se tegyék a lábukat a Kossuth térre", nehogy megtörjék a kampánycsendet, mert "Gyurcsány egy jobboldali győzelem esetén érvénytelenítené a választásokat". Usztics Mátyás programajánlója zárta a sajtótájékoztatót, amin Makovecz Imre, ígérete ellenére, nem jelent meg.

  • Rendőrök védik a bíróságot

    Az Index információi szerint a rendőrség nemrég arról tájékoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróságot, hogy tüntetők készülődnek a Markó utcai épülethez. Úgy tudjuk, hogy vannak perek, amelyeket emiatt elhalasztanak. A rendőrség a Nagy Ignác utcát a Markó és az Alkotmány utca között lezárja.

    A tüntetők este hatkor a politikai foglyok kiszabadításáért tartanak gyertyás felvonulást a Markó utcában.

  • Az ország politikai, gazdasági és morális válságának az az oka, hogy Gyurcsány Ferenc az ország tönkretétele árán is meg akarta őrizni pártja, kormánya és saját maga hatalmát, jelentette ki Deutsch-Für Tamás csütörtökön Egerben.

    "A képünkbe vágta a miniszterelnök, hogy annak érdekében, hogy saját személyes hatalmát, kormánya politikai hatalmát és az MSZP politikai hatalmát megőrizze, az ország tönkretétele árán is kész volt a hatalomban maradása érdekében mindent megtenni" - értelmezte a kormányfő balatonőszödi beszédét a Fidesz parlamenti frakciójának helyettes vezetője.

  • A Baumag, a Dunaprofit és a Pilisinveszt károsultjai közös demonstrációt tartanak, jelentette tudósítónk. A parlamenttől indultak, és átsétáltak a Kálmán Imre utcába a felszámoló elé, ahol tovább demonstrálnak. A tüntetés okairól Patyi István főszervező azt mondta: „Senki sem bízik a felszámolókban”.

  • A Markó utcai bírósági épület mögött, a Szalay utcánál kora délután hét busz és teherautó sorakozott fel, amelyekből mintegy ötven rendőr szállt ki. Az épület Nagy Ignác utca felöli oldalánál tíz rendőrautó és egy vízágyú is felsorakozott, tapasztalta az MTI tudósítója.

    A helyszínre vezényelt rendőrségi parancsnok az MTI munkatársát arról tájékoztatta: egyelőre nem tudnak semmi biztosat arról, hogy kik és mikor jönnének a bírósághoz, pusztán felkészülnek a terep biztosítására.

  • Molnár Tamásnak, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivőjének közlése szerint minden engedélynek birtokában vannak ahhoz, hogy a budapesti Kossuth téri tüntetés péntek estétől vasárnap 19.00 óráig - vagyis az önkormányzati választások előtti és alatti kampánycsend idejére - kulturális rendezvénnyé alakuljon át.

    Erről a szervező csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján számolt be a megmozdulás helyszínén. Közlése értelmében egy új nagyszínpadon fognak fellépni a művészek a rendezvényen.

    A szervező felhívta a tüntetésen megjelenő közszereplőket, akik jelöltként is indulnak a választásokon, hogy a kulturális rendezvény időszakában "ne is mutatkozzanak".

  • Budapesti zavargások: újabb letartóztatás, többeket kiengedtek

    Négy ember került előzetes letartóztatásba csütörtökön, négy embert szabadon engedtek. A letartóztatottak szeptember 18-án, az MTV székházánál követtek el bűncselekményt a hatóságok szerint.

  • A szeptember 18-án és 19-én történt bűncselekmények és szabálysértések felderítésére Budapest rendőrfőkapitánya nyomozó csoportokat állított fel. A csoportok feladata a rendbontók azonosítása, illetve elfogása.

    A tüntetéseken készült felvételek alapján eddig 99 embert azonosítottak, akik közül 45-et hallgattak ki gyanúsítottként és 36-öt vettek őrizetbe. A nyomozó csoportok további, körülbelül 100 embert keresnek, illetve próbálnak beazonosítani, az eseményekben betöltött szerepük tisztázásához.

  • Nem kulturális rendezvénnyé, hanem figyelemfelhívó demonstrációvá alakul át péntek estétől vasárnap estig, vagyis az önkormányzati választásokra érvényes kampánycsend idejére a Kossuth téri tüntetés, közölte Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője csütörtök délután a színpadon. Előzőleg egy másik ügyvivő, Molnár Tamás kulturális rendezvényről beszélt újságíróknak.

    Elmondása szerint erről a kérdésről csütörtökön egyeztettek az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában.

    Az ott készült jegyzőkönyvből idézve a szervező közölte, hogy "a valódi magyar kultúra" értékeire, annak tisztaságára, illetve hagyományaira hívják fel a figyelmet 43 órán keresztül, vagyis az urnák vasárnap esti lezárásáig.

  • A fővárosi főügyészség előtt csütörtök este 6 órakor megkezdődött a – demonstrálók meghatározása szerint – „politikai foglyok” kiszabadításáért rendezett demonstráció. Molnár Tamás, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 tagja és még négy társa részvételével, jelentette tudósítónk. Az öt tüntetőre tíz rendőr vigyáz, a mellékutcákban csapatszállító IFA-kban további rendőrök várnak bevetésre.

    Az MTI tudósítója az egyik mellékutcában még egy vízágyút is látott.

  • Molnár Tamás az ügyészség előtt szervezett tüntetésen bejelentette, hogy pénteken este fél 7-kor a Lelkiismeret ’88 békés nőtüntetést szervez a rendőri brutalitás ellen. A menet a Kosuth térről a Teve utcai rendőrszékház vonul.

    Mint kiderült, a Kossuth térieknek elfelejtettek szólni az ügyészség előtti demonstrációról, ezért vannak csupán öten.

  • Az ügyészség előtt zajló tüntetéstől egy sarokra, a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet bejáratánál kisebb tömeg gyűlt össze, mert ma este nyolc embert szabadon engednek.


    Polgár Tamás (Tomcat)

    Molnár Tamás szerint Polgár Tamást (Tomcat) is kiengedik, és házi őrizetbe helyezik. A bloggert a szovjet hősi emlékmű megrongálása miatt vették őrizetbe.

  • Tomcat rögtönzött sajtótájékoztatón megerősítette, hogy házi őrizetbe került, és kérvényezni fogja, hogy felszólalhasson a Kossuth téren. Ha nem adnak rá engedélyt, akkor levelet küld a demonstrálóknak.

    Köszönetet mondott a Venyige utcai fegyőröknek, mert emberségesek voltak, a Markó utcában viszont köztörvényesként kezelték.

    A Kossuth térről közben több száz ember vonult az ügyészséghez.

  • Tarlós István főpolgármester-jelölt a kampányzáróján azt kérte a Kossuth téri tüntetőktől, hogy ne engedjenek a provokációknak, ne hagyják, hogy garázda cselekedetek történjenek, mert a véleménynyilvánítás radikális formái nem vezethetnek eredményre. A Kossuth téri tüntetők, ha változást akarnak Budapest élén, akkor menjenek még ma haza.

  • A több száz fős tömeg a Kossuth térről a főügyészséghez vonult, a rendőrök sorfallal védik a Nagy Ignác utcát. A parancsnok felkérte a tüntetőket, hogy a Szemere utca irányába távozzanak a helyszínről, mert a rendezvény nem bejelentett. A tüntetők távozásának útvonalát rendőri sorfal biztosítja.

  • A tüntetőket a rendőrök az ügyészségről a Szent István körútra terelték, a mellékutcákat rendőrök védik. A menet most a Margit híd felé vonul. A tiltakozók méltatlankodnak, de a rendőrökkel nem csaptak össze.

  • A tüntetőket a rendőrök a Balassi Bálint utcán visszaterelték a Kossuth térre. Menet közben atrocitás nem volt, a néhány száz ember kórusban követelte Gyurcsány Ferenc távozását.

  • A Kossuth téren két-háromezer ember van, megkezdték beszámolóikat a csütörtökön szabadulók. Az első felszólaló a Demszky Gábort februárban tortával megdobáló fiatalember volt.

  • Festékadalék is volt a Markó utcába irányított vízágyúban, erősítette meg az MTI-nek a TV2 Tények című műsorában elhangzottakat az ORFK szóvivője.

    Garamvölgyi László hozzátette: a piros festékanyag azt a célt szolgálja, hogy egy esetleges rendbontásnál az abban résztvevőket a vízágyú bevetését követően, később is felismerjék. Mint mondta, külföldön már használtak ilyen festékanyagot, Magyarországon még nem.

  • Finnországban élő honfitársaink egy részének is elegük van – ahogy fogalmaznak – a magyarországi „erkölcsi és politikai krízisből”, ezért szombaton 10 órától a magyar nagykövetség előtt lesz, hangsúlyozottan, békés tüntetés.

    A jelenlegi helyzet miatt a parlamenti pártokhoz kívánják eljuttatni petíciójukat vagy felszólításukat, valamint a finn kormányhoz is. A finnországi magyarok egy része ugyanis nehezményezi, hogy a finn média „passzívan, helytelenül, csúsztatottan” tudósított a magyarországi eseményekről.

  • Kaposváron is tüntettek a kormányfő lemondásáért

    Kaposvár főterén csütörtökön este is folytatódott a demonstráció; mintegy százan tüntettek, a miniszterelnök lemondását és a kormány távozását követelve.

    A beszédek közben irodalmi idézetek és dalok hangoztak el; ezúttal sem hiányzott a szatirikus politikai humor, s az elhangzottakkal egyetértő, a miniszterelnök lemondását követelő skandálás.

    Egy felszólaló, aki a fővárosi tüntetésen is részt vett, beszámolt az ottani eseményekről, és arról, hogy nincs egyetértés a demonstrálók között, egymásnak ellentmondó célokat fogalmaznak meg. Teljes a zűrzavar! - jellemezte a helyzetet.

  • A tévé ostromának estéjén a Brüsszelből hazaérkező Orbán Viktorért Deutsch-Für Tamás ment Bécsbe, és hazaútjuk alatt felkészítette őt a magyarországi eseményekből. Erről a Fidesz elnöke beszélt a Magyar ATV Friderikusz Most című műsorában. Orbán aznap este úgy feküdt le aludni, hogy csak a Kossuth téri békés tüntetésről tudott.

  • A szekszárdiak csütörtökön immár tizenegyedik napja tüntettek a budapesti Kossuth tériek mellett, a kormány lemondásáért; az előző estéhez képest most jóval kevesebben, csak mintegy kétszázan gyűltek össze a Garay téren.

    A szervezők friss hírekkel ismertették meg a jelenlévőket, többek között az ORTT-nek a Hír TV ellen kezdeményezett vizsgálatáról. A kilátásba helyezett "betiltást" hangos pfujolás fogadta.

    Újra felhívták a tüntetők figyelmét a város polgármesterének, az MSZP-SZDSZ polgármesterjelöltjének péntek délutáni "pörkölt-partijára", és a szórólap alapján mindenkit arra biztattak, jöjjön el a kampányzáróra.

  • Gyurcsány Ferenc megbukott, a kérdés csak az, mikor döntenek úgy a tartótisztjei, a gazdái, hogy immáron több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt - mondta Kövér László csütörtökön este Pápán, a Fidesz polgármesterjelöltjének kampányzáró nagygyűlésén.

  • A Kossuth téren csütörtökön este 9 óra körül a már félig "kulturális rendezvénnyé" alakult, négyezer fős demonstráción felszólaló szónokok azt hangsúlyozták, hogy nem szabad abbahagyni a már másfél hete folyó tüntetéssorozatot, ki kell tartani, "még akkor is, ha a hatóságok fel akarják oszlatni" azt.

    A kormány elleni tiltakozó demonstráción több határon túli magyar is felszólalt, s a tömeg azt kiáltozta, hogy "Vesszen Trianon!".

    A külföldi televíziós stábokat láthatólag már nem érdeklik a felszólalások, ezért a Kossuth tér szélén egymás mellett felsorakozott árusok portékáit filmezik, s tudósításaikban is azt érzékeltetik, hogy csütörtökön este az elmúlt napokhoz képest egyfajta vásári hangulat alakult ki.

  • Ötszáz ember követelte a miniszterelnök lemondását és a kormány távozását Szeged belvárosában csütörtökön este; a szervezők a múzeum épülete mellett sörcsapot állítottak fel, és virslit főztek.

    Péter Árpád, a szegedi tiltakozások vezéralakja elmondta: a több hordó sört és a virslit a demonstrációsorozat egyik rendszeres résztvevője ajánlotta fel. A múzeum épülete mellett sörpadokat állítottak fel, ahol az emberek leülhettek, falatozhattak miközben a szónokokat hallgatták.

    A múzeum előtt több videoklippet is levetítettek, amelyek Gyurcsány Ferenc és más kormánypárti politikusok a kampányok során elhangzott ígéreteit, illetve későbbi kijelentéseit vetette össze.

  • Több mint négyszázan demonstráltak csütörtökön este Szombathelyen Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását követelve.

    A korábbi esték kialakult forgatókönyve szerint a résztvevők ezúttal is énekekkel, dalokkal fejezték ki nemtetszésüket a hatalmon lévők politikája iránt. Voltak azonban a hozzászólók között olyanok is, akik nagyobb radikalizmusra kívánták ösztönözni a jelenlévőket, Ady Endrét idézve azt ajánlották "Merjünk radikálisan lélegezni".

    "Második hete gyűlünk össze esténként itt a szombathelyi Szentháromság szobor tövében, és változatlanul nem sikerül eldöntenünk: politizálni akarunk, vagy görögtüzes kultúrműsorral akarjuk elszórakoztatni polgártársainkat, a Ki mit tud?-os járási elődöntők modorában" - fogalmazott a téren elmondott beszédében Molnár Miklós, József Attila díjas költő.

  • Be akarjuk fejezni a rendszerváltást, csak ezt akarjuk! - jelentette ki Torockai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szövetség vezetője csütörtökön este Debrecenben.

    A város főterén már 11. napja demonstrálnak: ezúttal mintegy 300-an követelték Gyurcsány Ferenc és kormányának lemondását. A szónokok egymást váltották a Kossuth szobor talapzatánál, szavalatok, dalok hangzottak el, miközben a tömegben nemzeti színű és Árpád-sávos zászlókat lengettek.

    A szövetség vezetője élesen bírálta a médiát, mondván, hogy "a média különbözteti meg a jelenlegi történéseket 1956-tól".

  • Európa nemzeti gondolkodású fiataljainak együtt kell harcolniuk a korrupt hatalmak ellen - jelentette ki a fővárosi Kossuth téren a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom franciaországi elnöke.

    Magyarország békés nemzet, büszke arra, hogy szabadságáért harcol, csakúgy, mint azok a francia fiatalok, akik múlt év novemberében szembeszálltak az elnyomó hatalommal - mondta Nicolas de Lamberterie.

    A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom franciaországi vezetője megjegyezte, hogy országában egy magyar származású miniszter, Nicolas Sarkozy öt éve lett miniszter és azt hirdette, hogy rendet teremt Franciaországban, de bebizonyította, hogy politikája nem megfelelő és lázadás tört ki Párizsban. Harcolni kell a hazug és korrupt hatalmak ellen a jövőben a magyar és francia fiataloknak, főként a nemzeti gondolkodásúaknak össze kell fogniuk - mondta.

    "Éljen a nemzetek Európája, tartsatok ki, vesszen Trianon" - mondta magyarul a francia szónok. A közönség soraiból francia nyelvről tolmácsolt beszédét üdvrivalgás és vastaps fogadta.