Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Az NBH és Medgyessy háza előtt tüntetnek a jobbosok

2003.12.01. 11:59
A rendőrség tudomásul vette a Nemzetbiztonsági Hivatal épülete elé szervezett tüntetést, amelyet a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tart hétfőn délután. Nem sokkal később a Lelkiismeret 88 Csoport nevű képződmény vonul Medgyessy Péter miniszterelnök háza elé, annak ellenére a tüntetést a rendőrség nem engedélyezte. Kocsis Imréék ígérik: a betiltás ellenére is vonulnak, a rendőrök pedig remélik mégsem.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Jobbik Magyarországért Mozgalom, továbbá a Magyar Nemzeti Front és a Szabad Magyarországért Mozgalom "támogatásával" tart demonstrációt a Nemzetbiztonsági Hivatal előtt. A szervezők 1000 részvevővel számolnak. A tüntetést a rendőrség tudomásul vette.

Ismét tizenkét pont

A szélsőjobboldali szervezetek tizenkét pontos követelést fogalmaztak meg felhívásukban. Úgy vélekednek ugyanis, hogy az NBH pártérdekeket szolgál ki. Azt is el akarják érni, hogy a polgári titkosszolgálatokat vonják ki a Miniszterelnöki Hivatal, így "a D-209-es fedőnevű jelenlegi miniszterelnök közvetlen irányítása alól". A követelések egy része aktuálpolitikai, például a leügynöközött Kondor Katalinnal, illetve Kulcsár Attila, milliárdos sikkasztással vádolt bróker külföldre szökésével kapcsolatosak.

Nem a lelkiismeret csoportnak

A rendőrség nem engedélyezte ugyanakkor a Lelkiismeret 88 Csoport nevű szélsőséges társulat demonstrációját, mert úgy ítélték meg, hogy a beadványukban megjelölt 300 fő nem tud biztonságosan végighaladni a kijelölt utcák járdáin és az úttestre lépő demonstrálók testi épsége nem garantálható. A csoport a bírósághoz fordult, amely a rendőrségnek adott igazat, így a Kocsis Imre vezette társulat újabb beadványt írt, amely már csak 12 főről szól. Mint mondta, mindenképpen megtartják a megmozdulást.

Reménykednek a jogkövetésben

A rendőrség megkapta a Lelkiismeret újabb beadványát is - mondta az Indexnek Kozák László szóvivő, aki szerint a bíróság egyértelmű döntést hozott. Ugyanakkor a rendőrség már postázta, hogy a bíróság által mérlegelt szempontok alapján, a hely és az időpont alkalmatlanságát értve ezalatt, 12 fővel sem engedélyezi a demonstrációt. "Reméljük, hogy a csoport jogkövető magatartást folytat és nem lesz szükség rendőri beavatkozásra" - tette hozzá a szóvivő.