Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Visszavonják a kerületek egyetértési jogát

2000.02.22. 18:39
Még mindig nem tudni, hol lesznek a főváros türelmi zónái. Egyetlen kerület sem reagált pozitívan a főváros januári javaslatára, egyik sem hajlandó önként területet ajánlani, a főváros pedig lépéskényszerben van.

Január végén 11 olyan területet jelölt ki a fővárosi Koordinációs és Egyeztető Ideiglenes Bizottság, ahol a későbbiekben türelmi zóna lehet. Az eljárás az lett volna, hogy egyes kerületek, mintegy "beáldozva" magukat, felajánlják, hogy hajlandóak egyeztetni a területükön kialakítandó türelmi zónák létrehozásáról, ezzel egyetértési jogot szereznek a végleges kijelölésben. Az azóta eltelt több mint három hétben azonban sorra minden kerület elutasította a területén kialakítandó zóna ötletét. Egyedül a VIII. kerület volt hajlandó területet felkínálni, de csak azzal a feltétellel, hogy lesz minimum még egy hasonlóan engedékeny kerület. De nincs. A VIII. kerület amúgy is különleges helyzetben van, mert a januári 11 területből egy sem esik oda. Ezt akkor Borsány György, a bizottság elnöke azzal magyarázta, hogy egyelőre csak a külső kerületek zónáiról folyhat egyeztetés, mert a belső kerületek kérdése különösen alapos előkészítést igényel, mivel ott már most megindult az ingatlanok felvásárlása.

A januárban kijelölt területek
1. III. ker. 10-es és 11-es közti terület - Keled út, Törökkő u., Csillaghegyi út, Aldomás u., Kungunda útja
2., 3. IV. ker. 2-es főút és a Duna közti terület (ez kétszer szerepel), Duna sor
4. XV. ker. M3-as főút mente
5. XVI. ker. Cinkotai út környezete
6. XVIII-XXIII M5-ös főút és Méta utca térsége - Besence u., Zádor u.
7. XXIII. ker. Vecsés u. térsége
8. XXIII. ker. M0, 50-es, 51-es főutak által határolt terület
9. XXI. ker. II. Rákóczi Ferenc u. és a Duna között
10. XXII. ker. 6-os út kivezető szakaszának térsége - Bányalég u., Kőérberki dűlő
11. XI. ker 70-es főút, M7-es közti térség - Reptéri út
A Magyar Hírlap információja szerint a napokban Budafok polgármestere is megállapodott a fővárossal, hogy "ha nagyon muszáj", ők javasolnak egy megoldást: a Dózsa György útnak a Mechanikai Művek és a Kamaraerdei út közti szakaszát. A helyszín azonban kiesni látszik a listáról, mivel az út egyik oldalán fekvő ingatlan magántulajdonban van. A közelben található a Belügyminisztérium egyik gyakorlólőtere, és a területen rendszeresen tesztelnek robbanóanyagokat is. A terület nincs közművesítve, tehát meglehetősen alkalmatlannak tűnik a feladatra.

Most, hogy tulajdonképpen minden kerület visszalépett, de a várost továbbra is kötelezi a törvény a zónák kialakítására, Budapest vezetése lépéskényszerbe kerül. Mint Borsány Györgytől megtudtuk, a Koordinációs Bizottság keddi ülésén úgy döntött, csütörtökön azt javasolja a közgyűlésnek, hogy ha a következő, március másodikai közgyűlésig egyetlen kerület sem jelentekezik önként, akkor felülről, azok beleegyezése nélkül jelölje ki a türelmi zónákat. Az a kerület, amelyik addig önként jelentkezik, megtartja "vétójogát".

Elvileg a közgyűlés olyan rendeletet is hozhat, amelyből hiányzik a lényeg, tehát amelynek melléklete nem tartalmazza a zónák pontos helyét. Így azonban, vagy ha nem születik meg időben a döntés, a főváros mulasztásos alkotmánysértést követ el.


A MIÉP nem akar türelmi zónákat

"Valláserkölcsi alapon" utasítjuk el a türelmi zónák kialakításáról szóló koncepciót - hangzott el a MIÉP keddi sajtótájékoztatóján. Szerintük a rendeletből, amit a közgyűlésnek csütörtökön kellene elfogadni vagy kimarad majd a lényeg (a türelmi zónák pontos helye) vagy a főváros kénytelen lesz megvonni a kerületeknek korábban felajánlott egyetértési jogot. A MIÉP fővárosi frakciója szerint türelmi zónát legfeljebb a város közigazgatási határán kívül lehetne kialakítani, de Dancsecs György képviselő megjegyezte: alapvetően a "megélhetési prostitúcó" hátterén, tehát az életkörülményeken kellene hathatósan változtatni. Mint Zsinka Lászlótól megtudtuk, a párt az egységes ingatlanadó tervére is nemmel szavaz majd, de konstruktív ellenzékként saját javaslatot készít, amiben a nagyértékű ingatlanok kizárólagos megadóztatása szerepel. A párt XIII. kerületi képviselője elmondta, kezdettől fogva ellenzik a Váci út-Róbert Károly körút sarkára tervezett toronyház építését, szerintük a terület túlzsúfolt, ott parkot kellene létesíteni. Dancsecs ehhez hozzátette: nem szabadna engedni, hogy a rendőrpalota mellett külföldi tulajdonú cég építkezzen, ez a magyar államérdeket sérti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?