Visszavonják a kerületek egyetértési jogát

2000.02.22. 18:39
Még mindig nem tudni, hol lesznek a főváros türelmi zónái. Egyetlen kerület sem reagált pozitívan a főváros januári javaslatára, egyik sem hajlandó önként területet ajánlani, a főváros pedig lépéskényszerben van.

Január végén 11 olyan területet jelölt ki a fővárosi Koordinációs és Egyeztető Ideiglenes Bizottság, ahol a későbbiekben türelmi zóna lehet. Az eljárás az lett volna, hogy egyes kerületek, mintegy "beáldozva" magukat, felajánlják, hogy hajlandóak egyeztetni a területükön kialakítandó türelmi zónák létrehozásáról, ezzel egyetértési jogot szereznek a végleges kijelölésben. Az azóta eltelt több mint három hétben azonban sorra minden kerület elutasította a területén kialakítandó zóna ötletét. Egyedül a VIII. kerület volt hajlandó területet felkínálni, de csak azzal a feltétellel, hogy lesz minimum még egy hasonlóan engedékeny kerület. De nincs. A VIII. kerület amúgy is különleges helyzetben van, mert a januári 11 területből egy sem esik oda. Ezt akkor Borsány György, a bizottság elnöke azzal magyarázta, hogy egyelőre csak a külső kerületek zónáiról folyhat egyeztetés, mert a belső kerületek kérdése különösen alapos előkészítést igényel, mivel ott már most megindult az ingatlanok felvásárlása.

A januárban kijelölt területek
1. III. ker. 10-es és 11-es közti terület - Keled út, Törökkő u., Csillaghegyi út, Aldomás u., Kungunda útja
2., 3. IV. ker. 2-es főút és a Duna közti terület (ez kétszer szerepel), Duna sor
4. XV. ker. M3-as főút mente
5. XVI. ker. Cinkotai út környezete
6. XVIII-XXIII M5-ös főút és Méta utca térsége - Besence u., Zádor u.
7. XXIII. ker. Vecsés u. térsége
8. XXIII. ker. M0, 50-es, 51-es főutak által határolt terület
9. XXI. ker. II. Rákóczi Ferenc u. és a Duna között
10. XXII. ker. 6-os út kivezető szakaszának térsége - Bányalég u., Kőérberki dűlő
11. XI. ker 70-es főút, M7-es közti térség - Reptéri út
A Magyar Hírlap információja szerint a napokban Budafok polgármestere is megállapodott a fővárossal, hogy "ha nagyon muszáj", ők javasolnak egy megoldást: a Dózsa György útnak a Mechanikai Művek és a Kamaraerdei út közti szakaszát. A helyszín azonban kiesni látszik a listáról, mivel az út egyik oldalán fekvő ingatlan magántulajdonban van. A közelben található a Belügyminisztérium egyik gyakorlólőtere, és a területen rendszeresen tesztelnek robbanóanyagokat is. A terület nincs közművesítve, tehát meglehetősen alkalmatlannak tűnik a feladatra.

Most, hogy tulajdonképpen minden kerület visszalépett, de a várost továbbra is kötelezi a törvény a zónák kialakítására, Budapest vezetése lépéskényszerbe kerül. Mint Borsány Györgytől megtudtuk, a Koordinációs Bizottság keddi ülésén úgy döntött, csütörtökön azt javasolja a közgyűlésnek, hogy ha a következő, március másodikai közgyűlésig egyetlen kerület sem jelentekezik önként, akkor felülről, azok beleegyezése nélkül jelölje ki a türelmi zónákat. Az a kerület, amelyik addig önként jelentkezik, megtartja "vétójogát".

Elvileg a közgyűlés olyan rendeletet is hozhat, amelyből hiányzik a lényeg, tehát amelynek melléklete nem tartalmazza a zónák pontos helyét. Így azonban, vagy ha nem születik meg időben a döntés, a főváros mulasztásos alkotmánysértést követ el.


A MIÉP nem akar türelmi zónákat

"Valláserkölcsi alapon" utasítjuk el a türelmi zónák kialakításáról szóló koncepciót - hangzott el a MIÉP keddi sajtótájékoztatóján. Szerintük a rendeletből, amit a közgyűlésnek csütörtökön kellene elfogadni vagy kimarad majd a lényeg (a türelmi zónák pontos helye) vagy a főváros kénytelen lesz megvonni a kerületeknek korábban felajánlott egyetértési jogot. A MIÉP fővárosi frakciója szerint türelmi zónát legfeljebb a város közigazgatási határán kívül lehetne kialakítani, de Dancsecs György képviselő megjegyezte: alapvetően a "megélhetési prostitúcó" hátterén, tehát az életkörülményeken kellene hathatósan változtatni. Mint Zsinka Lászlótól megtudtuk, a párt az egységes ingatlanadó tervére is nemmel szavaz majd, de konstruktív ellenzékként saját javaslatot készít, amiben a nagyértékű ingatlanok kizárólagos megadóztatása szerepel. A párt XIII. kerületi képviselője elmondta, kezdettől fogva ellenzik a Váci út-Róbert Károly körút sarkára tervezett toronyház építését, szerintük a terület túlzsúfolt, ott parkot kellene létesíteni. Dancsecs ehhez hozzátette: nem szabadna engedni, hogy a rendőrpalota mellett külföldi tulajdonú cég építkezzen, ez a magyar államérdeket sérti.