Frigyes
17 °C
25 °C

Felülvizsgáltatná a támogatásokat az új környezetvédelmi miniszter

2000.11.27. 17:06
Szükségesnek tartja a minisztérium által adott támogatások felülvizsgálatát a környezetvédelmi miniszterjelölt. Turi-Kovács Béla az illetékes bizottság előtti meghallgatásakor azt is kifejtette, hogy az uniós követelményeknek megfelelően elengedhetetlen a zöldmozgalmakkal való együttműködés. A Környezetvédelmi Bizottság tizenhat igen szavazattal, egyhangúlag támogatta a jelöltet, az egyetlen ellenző, Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő ugyanis elhagyta a termet a szavazás előtt. Fodor elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy Ligetvári Ferencnek azért kellett távoznia, mert sikeresen vette fel a harcot a korrupció ellen.
A környezetvédelmi célalap teljes felülvizsgálata szükséges, és egy olyan rendszert kell kidolgozni, amely során a támogatások egy része kamatmentes hitel, nem pedig vissza nem térítendő támogatás lenne - mondta határozottan Turi-Kovács Béla miniszterjelölt, a Környezetvédelmi Bizottság meghallgatásán.

Légszennyezettség, hulladékgazdálkodás, új nemzeti parkok

Dr. Turi-Kovács Béla
Kevesebb mint hét jogszabályt sikerült csak meghozni 1999 óta, ezért az eddigi munka többszörösét is elvárja a tárca dolgozóitól - folytatta. Egy olyan minisztérium megteremtését tűzte ki célul, ahol a szükségtelen személyi beavatkozások helyett a megbecsült munkán van a hangsúly. Fontosnak tartja az uniós elvárásoknak megfelelően a zöldmozgalmakkal, valamint a Környezetvédelmi Bizottsággal való szoros együttműködést, és kiemelt hangsúlyt fektet a légszennyezettségre és a hulladékgazdálkodásra is. Tervei között szerepel az Őrség és a Szigetköz nemzeti parkká történő nyilvánítása.

Fodor Ligetvári menesztése miatt nem támogatja a jelöltet

Nem támogatja Turi-Kovács kinevezését Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő, de ez nem a személyének szól - hangsúlyozta Fodor, hanem a kialakult poltitkai helyzetnek. Úgy véli, a közvélemény joggal gondolhatja azt, hogy Ligetvári Ferencnek azért kellett távoznia, mert becsülettel felvette a korrupció elleni harcot, eredményeket ért el, és emiatt nem felelt meg a kisgazdák belső vezetésének.

Egyetért Fodor Gábor érvelésével Simon József, de itt a jelölt alkalmasságáról van szó - szólalt fel az MSZP képviselője, ezért teljes mértékben támogatja. "Abban az esetben, ha azt a kérdést tennék fel neki, hogy a kisgazdák mindent megtettek-e annak érdekében, hogy a minisztériumban érdemi munka folyjon, akkor a válasza egyértelműen 'nem' lenne."

A bizottság bizalmat szavazott a jelöltnek

Ha két és fél évvel ezelőtt Turi-Kovács Béla lett volna a környezetvédelmi miniszter, akkor a tárca ma nem itt tartana - mondta el a szavazás előtt Illés Zoltán, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke. A jelöltet tizenhat igennel egyhangúan támogatták a bizottság tagjai, Fodor Gábor a szavazás alatt nem tartózkodott a teremben. A miniszteri esküt Turi-Kovács kedden teszi le a Parlamentben.