Boglárka
22 °C
35 °C

A tenderkiírás miatt lángolt az uszály augusztus 20-án?

2003.10.10. 16:12
Az augusztus 20-i tűzijáték rendezése során történt közveszély-okozás miatt tettek közérdekű bejelentést magánszemélyek a rendőrségen és Belügyminisztériumnál. A hivatalból vizsgálandó beadvány szerint a rendőrségnek a törvény értelmében automatikusan keresni kell a Dunán és a Gellérthegyen bekövetkezett robbanások felelőseit. A beadvány szerint "a törvénytisztelő állampolgárokban joggal vetődik fel a kérdés": vajon nem a tenderkiírás során történt hibák állnak-e az eset hátterében.
Emberéleteket és javakat veszélyeztettek az augusztus 20-i állami ünnepség során bekövetkezett robbanások - állítja egy közérdekű bejelentés. A belügyminiszternek, az ORFK, a BRFK és a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vezetőjének címzett bejelentés szerint a gondatlanságból elkövetett közveszély-okozást a bűnüldöző szerveknek hivatalból kell vizsgálnia.

Rendkívüli tűzerő

A dokumentum szerint sorozatos és súlyos szakmai hibák és mulasztások állhatnak a tűzijáték rendezése és lebonyolítása idején bekövetkezett tüzek és robbanások mögött. Augusztus 20-án kigyulladt egy tűzijáték-rakéták kilövésére a Parlament elé vontatott uszály és felrobbant egy robbanóbombákat szállító teherautó pótkocsijának rakományai is. A bejelentés szövege szerint "a tűzijátékbombákkal zsúfolásig megrakott, és a tűzijáték során kigyulladt dunai uszályon" "több ezer rendkívüli tűzerejű, több száz méteres hatótávolságú, emberi életek közvetlen veszélyeztetésére és kioltására alkalmas bomba maradt ellenőrizetlenül". A "vakszerencsének köszönhető", hogy rakéták közül egy sem csapódott a közönség soraiba. A gellérthegyi robbanás pedig megrongálta a főváros 70 százalékának vízellátását biztosító tározó "biztonsági bejáratát, a nagy erejű detonáció betörte a környékbeli házak ablakait és jelentős pánikot okozott az Orom utca környékén".

Nem volt elég vasállvány

Az ünnepi tűzijáték idején történt robbanások ügyében tett közérdekű beadvány tartalmát a rendőrségnek automatikusan vizsgálnia kell. Az ORFK-n és a BRFK-n a hivatali idő lejárta miatt pénteken már nem tudtak felvilágosítást adni a bejelentés sorsáról. A rendezvényen történekről az Indexnek nyilatkozó Szabó Péter, a Nike-Fiocchi vezetője még a tűzoltósági vizsgálat idején elismerte, hogy faállványokat is használtak. Mint mondta, hétszer annyi anyagot használtak fel, mint máskor, ezért a vasállványok mellett ideiglenes megoldásokat is alkalmazniuk kellett.