Ervin
14 °C
21 °C

Lezárták a háborúellenes tüntetők által használt karzatot

2004.04.27. 13:08
Éppen arra a két órára oldották fel a parlament második emeleti karzatára vonatkozó látogatási tilalmat a múlt héten, amikor az iraki-háború ellenes tüntetők röplapokat szórtak a képviselőkre, tudta meg az Index. A tűzoltóság az akció napján fejezte be a parlament tűzrendészeti ellenőrzését.
Éppen aznap fejezte be tűzrendészeti ellenőrzést a parlament tűzoltósága, és záratta le a parlamenti ülésterem második emeleti karzatát, amikor háború-ellenes tüntetők zavarták meg a képviselők munkáját, tudta meg az Index. A múlt hétfőn négy háborúellenes demonstráló röplapokat szórt a képviselők közé, és "Ki Irakból" feliratú transzparenst függesztett ki az ülésterem felső szintjére.

Bakos Emil, a parlament gazdasági igazgatója megerősítette információnkat, és elmondta, a tűzoltóság azért záratta le a felső karzatot, mert megállapításuk szerint a menekülési útvonal hiánya miatt nem lehet kiüríteni a területet.

Két órára felfüggesztett tiltás

Londonban üvegfallal védik a képviselőket
A brit törvényhozás a múlt héten, csupán hét szavazattal döntött arról, hogy a képviselők és a látogatók köré golyóálló üveget helyeznek el. A kezdeményezők a fokozott terrorveszélyre hivatkozva nyújtották be javaslatukat, míg az ellenzők arra hívták fel a figyelmet, hogy az üvegfal megszünteti a közvetlen kapcsolatot a látogatók és a képviselők között.
A tilalmat a múlt hétfőn a nagy forgalom miatt két órára felfüggesztették, nem sokkal azelőtt, hogy a fiatalok szabályos jeggyel és ellenőrzés után bejutottak az ülésterembe. Bakos Emil a felfüggesztést azzal magyarázta, hogy hétfőnként, a plenáris ülések idején van a legtöbb látogató, így az első emeleti karzat telített volt. A szolgálatvezető két lehetőség közül választhatott, mondta Bakos: vagy megnyitja a második emeleti páholyt, vagy betartja a tiltást. A feloldás csak arra a két órára vonatkozott, amikor a legnagyobb volt a forgalom, mondta Bakos.

Az idén öten tekintették meg maguktól az üléseket

A múlt hétfő óta a második emeleti karzatot senki sem látogathatja, így például ezen a héten hétfőn nehezen tudták megoldani, hogy a leglátogatottabb órában beengedésre váró 350 ember mindegyikének biztosítsák a bejutást az ülésterembe. Bakos Emil egyébként azt is elmondta, hogy ebben az évben alanyi jogon a négy tüntetőn kívül csupán egy magyar állampolgár igényelt jegyet a karzatra, igaz, ő mindegyik plenáris ülésre elmegy, a többi látogató a képviselők személyes meghívottja.

Nincs szigorítás, csak betartják

A múlt heti akciót követően Szili Katalin bejelentette, szigorítani fogják a bejutást, Bakos Emil viszont azt mondta, erről nincs szó, ők továbbra is biztosítják mindenkinek az ülések nyilvánosságát. Az eddigi rendszerben ugyanakkor mégis lesz változás: a látogatási rendről szóló 2000. évi szabályt eddig rugalmasan kezelték, a jövőben viszont betartják és betartatják. E szerint a karzaton legfeljebb 100 ember lehet jelen egyszerre, akik fél órát tölthetnek el az ülésteremben. A parlament hivatala emellett arra kéri a képviselőket, hogy az eddigiekkel szemben, előre jelentsék be, hogy hány embert kívánnak fogadni, és kik azok, akik felmennek a karzatra is.

Az Index megkereste a parlamenti tűzoltóságot, hogy mi a véleménye javaslatukat mellőzéséről, a parancsnok viszont nem kívánt nyilatkozni.