Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Négy új közszolgálati tévécsatorna indul?

2005.07.15. 09:37
Hétre bővülhet a közszolgálati tévécsatornák száma Magyarországon – írja a Népszabadság. A közszolgálati adókat elvileg kötelező továbbítaniuk a kábeltévéseknek, így a telített kínálatukból valamit ki kell majd venniük.
A komoly veszteségekkel működő MTV a meglévő két adója mellett ősztől elindítaná a régóta beharangozott Demokrácia csatornát és részt venne a visegrádi országok új közös kulturális csatornájának működtetésében is. A működőképességét csak leépítésekkel megőrizni képes Duna TV a napokban szintén bejelentette a médiahatóságnál: belevágna két új műholdas adó működtetésébe. Ezzel néggyel bővülne a közszolgálati tévék kínálata.

A tévék tervei komoly gondokat okozhatnak a kábeltévéknél, ugyanis elvileg a közszolgálati csatornákat kötelező továbbítaniuk. A négy új csatorna felborítaná a társaságok mai programkínálatát. A technikai kapacitások már régóta teljesen kihasználtak a kábeltévéknél, a zsúfolt csomagba új csatornát berakni csak valamelyik réginek a feláldozásával lehet. Ez minden esetben óriási felháborodással jár, különösen akkor, ha vélhetően nem túl nagy nézettségű adókat raknak be a ma népszerűek helyére.