Szilvia
5 °C
16 °C

A levéltár szerint is ügynök volt Boros Imre

2007.02.28. 13:08
Boros Imre 2007 januárjában közszereplőnek ismerte el magát, így kutathatóvá váltak a rendszerváltás előtt róla keletkezett iratok. A dokumentumokat a történeti levéltár a héten tette elérhetővé. Az Indexen megtekintheti őket, ráadásként azzal a tízoldalas kiegészítéssel, amit Boros Imre hozzájuk fűzött.

Az Index tavalyelőtt az origóval együtt a parlament összes képviselőjét átvilágíttatta. Vagyis csak megpróbálta, ahhoz ugyanis az érintettek nyilatkozata is kell, hogy a róluk a rendszerváltás előtt keletkezett titkos iratok megismerhetőek legyenek.

Ön, közszereplő

Három képviselő - Várhegyi Attila, Nógrádi László és Boros Imre - viszont nem járult hozzá papírjaik nyilvánosság előtti kutathatósághoz. Egészen mostanáig. Boros Imre, az Orbán-kormány Phare-ügyekért felelős minisztere ugyanis januárban - saját magyarázata szerint az ellene közszereplői státusának megállapításáért indított pert megelőzve - megadta az engedélyt. (2003. évi III-as törvény, 1 paragrafus: "közszereplő: az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította")


Boros Imre

"Közszereplő vagyok" - írja az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárhoz írt levelében Boros, aki azzal indokolja eddigi álláspontjának feladását, hogy nem akarta a közvélemény elé tárni azokat a részleteket, amelyek nem "vetnek jó fényt a rendszerváltás körülményrendszerére".

_szt-tisz

Eddigi titkolózása tehát érthetővé vált. A történeti levéltár 009/29 es számú okirata szerint Boros Imre "százados" a "D-8-as számú elvtárs", aki a Medgyessy Péter volt miniszterelnököt is foglalkoztató III/II-es osztály fizetett, szigorúan titkos állományú tisztje volt. A III/II-es ügyosztály a kémelhárítás volt. Ezen belül Boros a 8. osztály főoperatív tisztje volt. Persze nem mindig, mert amikor nem a kémelhárításnak dolgozott, akkor a Magyar Nemzeti Bank külföldi üzletekkel foglalkozó Arbitrage osztályát vezette.

Az Index birtokában lévő levéltári iratok szerint Boros munkaviszonyának kezdete 1965-ben kezdődött (ami nem szt-tiszti kinevezésének időpontja). Az derül ki, hogy a beszervezést 1989 márciusában véglegesítették. A banki fizetés mellé havonta 16 500 forint pótlékot kapott.

Más irattári bizonyítékok nincsenek. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáráról szóló törvény azonban lehetővé teszi, hogy a hálózati személy saját megjegyzéseket fűzzön a dokumentumokhoz. Boros Imre ezzel a lehetőséggel tíz oldalon élt.

Csalássorozat is volt

Az egykori miniszter állítja, nem ő volt a D-8-as jelű ügynök. A rendőrséggel - "közlekedési szabálysértést kivéve" - soha nem került kapcsolatba. Az egész a Magyar Nemzeti Bankban végzett munkájával van összefüggésben, állítja Boros. Az egykori bankosztályvezető Boros szerint egy bróker közvetítésével a VW és az MNB közötti csalássorozat a kulcsa mindennek. Más helyen Boros a helyettesét említi, a lényeg, hogy amikor a csalássorozatot felfedezte, távoznia kellett.

A csalás végül hetvenmillió márkájába került az MNB-nek, de ez már egy 1994-es ügy. Ennyi Boros szerint a válasz, amiért a beszervezési irat keletkezett róla. Az iratok sűrűjében találni érdekeseket, a legizgalmasabbnak egy 1987-es feljegyzés tűnik, amelyből megtudható, hogy "Fekete (János, MNB akkori elnöke) elvtársat" is értesítették arról, hogy a bankból "határidős üzletről szóló igazoló levelet küldtek meg nem kötött határidős adás-vételi üzletről".

Boros 2002-ben elismerte, hogy beszervezték, az akkori közleménye szerint zsarolással vették rá. Nem sokkal ezután az MDF-frakcióban ülő Borostól Dávid Ibolya megvonta a bizalmat, majd a frakcióból is kitették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?