Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Az erő kevés volt

2000.11.28. 15:37
Kedden 11 óra után letette miniszteri esküjét Turi-Kovács Béla és Fónagy János. Turi-Kovács Béla a Torgyán József kezdeményezésére felmentett Ligetvári Ferencet váltja fel a környezetvédelmi tárca élén. Fónagy János elődje, Nógrádi László maga kérte felmentését a közlekedésügyi tárca éléről halált okozó közúti balesete miatt.
Az eddigi munka azt igazolta, hogy az erő kevés volt - nyilatkozta az Indexnek az új környezetvédelmi miniszter. Legfontosabb feladatként a tárca uniós jogharmonizációját jelölte meg, és mint elmondta, nagy szüksége van környezetvédelmi szakemberekre.A politikus kijelentette, hogy a tárca munkatársainak nem kell indokolatlan személyi változásoktól tartania. Egyes területeken azonban nagy szükség van az apparátus erősítésére.

Turi-Kovács Béla & Fónagy jános
Új minisztereink
Teendői között kiemelte a sok botrányt megélt Környezetvédelmi Alap pénzosztási mechanizmusának átalakítását. A miniszter nagy hangsúlyt akar fektetni az alap átláthatóságára és ellenőrizhetőségére.

A Környezetvédelmi Bizottság tagjai - Fodor Gábor (SZDSZ)- kivételével egyhangúan támogatták Turi-Kovács Bélát. Fodor Gábor újságíróknak elmondta, hogy nem vonja kétségbe a jelölt hozzáértését, de tiltakozásul Ligetvári Ferenc menesztése miatt, nem támogatja őt.

Turi-Kovács Béla az FKGP Pest megyei listájáról jutott be a Parlamentbe, 1998 júniusa óta tagja és egyben elnöke a Környezetvédelmi Bizottságnak.

Nem minősíti az elődök munkáját

Sem Pepó Pál, sem Ligetvári Ferenc munkáját nem kívánom értékelni - nyilatkozta Turi- Kovács Béla a Magyar Nemzetnek.

Elmondta azt is, hogy a környezetvédelmi tárca kőkemény politikai hátteret igényel. Fontosnak tartja, hogy a környezetvédelmi tárca képviselje a koalíciós kormányt és a koalíciós politikát, de szakmai kérdésekben olyan csapatra számít, amit politikamentes alapon tud maga mellé állítani.

Lemondás és kéklámpa

Fónagy János a Fidesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listájáról jutott be a Parlamentbe. 1998 júliusa és 2000 januárja között a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára volt, majd a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott szintén politikai államtitkárként, valamint a gazdasági és a pénzügyi referatúra vezetőjeként.

A hírközléstől megfosztott közlekedési tárca legégetőbb feladatai között az autópálya-építések említhetők. Az ellenzék által gyakran hangoztatott vád, hogy az Orbán-kormány regnálása alatt leálltak az autópálya-építések.

Fónagy János elődje, Nógrádi László halált okozó közúti balesete miatt kérte felmentését Orbán Viktortól. Az exminiszter egy közlekedési csomópont átadására sietett, amikor megkülönböztető jelzést használó Audija 130 km/ óra sebeséggel belerohant egy Trabantba.

Turi- Kovács Béla és Fónagy János délután veszi át a kinevezési okmányokat Mádl Ferenc köztársasági elnöktől.