Mátyás
-6 °C
1 °C

Elhallgattatná a Magyar Rádiót az MSZP alelnöke

2004.11.24. 17:13
A szocialisták alelnöke szerint a közrádió hírműsorai még sohasem voltak olyan pártosak, mint a december 5-ei népszavazás előtt. Újhelyi István ezért azt kéri a médiahatóságtól, hogy a legsúlyosabb szankciót alkalmazza a Magyar Rádióval szemben, azaz függessze fel műsorszolgáltatási engedélyét.
A Magyar Rádió hírműsorainak egyoldalúsága miatt az ORTT-hez fordul és a rádió műsorszolgáltatási engedélyének felfüggesztését követeli Újhelyi István, az MSZP országgyűlési képviselője. Ezt szerdán Budapesten jelentette be a politikus.

"Az ORTT-hez fordulok és azt kérem, hogy a Magyar Rádió műsorszolgáltatási engedélyének felfüggesztésével a leghatározottabban szerezzenek érvényt a magyar törvényeknek" - nyilatkozta a képviselő sajtótájékoztatón. Elmondta, a Magyar Rádió hírműsoraiban egyre nyíltabb és leplezetlenebb politikai kampány zajlik.

"Kivétel nélkül olyan civilek szólalhatnak meg reggel, délben, este, akik egyértelműen és kizárólagosan az ellenzéki pártok álláspontját hangoztatják" - fűzte hozzá a nagyobbik kormánypárt politikusa.

Hozzátette, "a Magyar Rádió a hírműsoraiban még soha nem merészkedett olyan messzire a politikai egyoldalúságban, a pártosságban mint most", a december ötödikei népszavazás előtt. Újhelyi István elmondta, hogy olyan társadalmi célú hirdetéseket, a "polgári körök felhívásait" közli a rádió, amelyek a "médiatörvény értelmében tilosak lennének, hogy közérdekű közleményként elhangozhassanak".

"Hasonló esetekben az ORTT pénzbüntetéssel sújtotta az illető intézményt, legyen az kereskedelmi, vagy közszolgálati" - mondta Újhelyi István, hozzátéve: "én nem pénzbüntetést kérek a Magyar Rádióra (...) én a magyar pártatlan közszolgálati média megőrzése érdekében kérem, hogy demonstratív döntést hozzon az ORTT, és műsorszolgáltatási engedélyét, jogosultságát függessze fel".