Valér
-2 °C
0 °C

A Széchenyi Tervet bírálja a Kehi

2003.09.03. 18:34
Egy újabb Kehi-jelentést hozott nyilvánosságra a kormányszóvivő, amely a Széchenyi Terv pályáztatási gyakorlatát bírálja. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint 8 milliárd forint négy tulajdonosi körnél összpontosult.
A Széchenyi-terv pályázatainak kifizetése bonyolult szervezeti keretek között, nem megfelelően szabályozva, személyi és tárgyi feltételek megteremtése nélkül működött - mondta a kabinet szerdai budapesti ülését követő sajtótájékoztatón a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán közölte: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a Széchenyi-terv 2001-es, illetve 2002-es első félévi pályázati kifizetéseit vizsgálta.

"A Kehi által vizsgált támogatások egy része, mintegy 8 milliárd forint mindössze négy tulajdonosi körnél összpontosult" - mondta a jelentésre hivatkozva. A források jelentős része nagyvállalatokhoz és külföldi tulajdonosi körökhöz került - közölte a kormányszóvivő. Mint mondta, a pályázók elbírálási feltételei nem voltak teljesen azonosak, egyes pályázók jóváhagyott kiviteli terv és részletes költségvetés hiányában is jelentős előleghez juthattak.

Beszámolt arról, hogy több cég nem számolt el határidőre a felvett előlegekről, és elmaradtak a közbeszerzési eljárások is. "A Kehi a támogatások több mint felénél, mintegy 11 milliárd forintnál a pályázatok módosítását, esetenként a szerződés módosítását, felbontását is javasolta a kormány számára" - emelte ki a jelentésről a kormányszóvivő.

A jelentést összegezve elmondta: valószínűsíthető, hogy a megállapítások az összes pályázatra általánosíthatók. Gál J. Zoltán kiemelte, hogy a pályázatok egy szűk vállalkozói kör, és nem a nemzetgazdaság érdekeit szolgálták.

A Széchenyi-tervvel kapcsolatban Halász János a Fidesz frakciószóvivője úgy fogalmazott, hogy a kormány gazdasági koncepció kidolgozása helyett az előző kormánynak ezt a programját támadja. "Újra és újra saját ügyeikről és tehetetlenségükről akarják elterelni a figyelmet" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!