Gyurcsányt választották miniszterelnök-jelöltnek

2004.08.25. 19:20
A szocialisták szerdai, zárt ajtók mögött zajló kongresszusán a 657 küldött titkos szavazáson Gyurcsány Ferencet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek. A sportminiszter 453, míg ellenfele 166 szavazatot kapott. A szavazással egyidőben bejelentette lemondását Medgyessy Péter.
Tekintse meg képeinket!
Nem sokkal este hét óra után kiderült, hogy az MSZP rendkívüli kongresszusán 453 szavazattal Gyurcsány Ferencet választották a küldöttek miniszterelnök-jelöltnek. Kiss Péter kancelláriaminiszter 166 szavazatot kapott. A küldöttek közül négyen nem tudtak dönteni, ők mindkét jelöltre szavaztak. Gyurcsány győzelmét vastapssal fogadta a kongresszus.

Fantasztikus győzelem született, Majoros István olimpiai bajnok - kezdte beszédét Gyurcsány, majd közölte, hogy ő személy szerint kihagyja a doppingvizsgálatot. A szerda a megmérettetés napja, csütörtök pedig nem a leszámolásról szól, hanem az együttműködésé, amely a győzelem felé fog vinni - mondta, majd megköszönte a kongresszus bizalmát: ezt megcsináltátok, ezt jól megcsináltátok- mondta. A frissen megválasztott jelölt elmondta, sajnálja, hogy lemondott Medgyessy Péter, ám reményét fejezte ki, hogy mihamarabb felállhat az új kormány.

Jelentős felhatalmazás
Gyurcsány Ferenc a választást követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kormánya összetételéről csak a koalíciós pártokkal folytatott egyeztetés után nyilatkozik. Jelentős felhatalmazást kaptam - értékelte a kongresszus eredményét a miniszterelnök-jelölt, de mint mondta, a személyi ügyekről akkor is Kovács László, Lendvai Ildikó és Jánosi György valamint az SZDSZ megkérdezése után dönt majd. Gyurcsány az Index azon kérdésére, hogy hogyan tud majd együtt dolgozni azokkal, akik az elmúlt napokban ellene kampányoltak azt válaszolta: nincsenek benne maradandó sebek, egy kampánynak vannak vadhajtásai, amelyek maguktól elszáradnak. Fenntartja amit korábban is mondott, hogy Kiss Pétert lesz az új kormányban a kancellariaminiszter. A Reutersnak viszont "egy Gyurcsányhoz közel álló forrás" jelezte, az MSZP kormányfő-jelöltje a pénzügyminiszteri poszton kívánja tartani Draskovics Tibort.
Juhász Ferenc levezető elnök pedig azt mondta: Medgyessy Péter kemény és igaztalan szavakat mondott lemondása indoklásaként, amit talán majd ő is meg fog bánni. Reméli, hogy mindenki támogatni fogja Gyurcsányt és úgy gondolja, hogy nincs olyan frakciótag, aki nem állna mögé.

A jelentős szavazatkülönbséggel alulmaradt Kiss Péter is rövid beszédben gratulált Gyurcsánynak: "kiváló miniszterelnök-jelöltet választottunk közösen, tessék mögé állni, én is azt teszem". Az egyébként Kisst támogató Kovács László szintén elégedettségét fejezte ki a kongresszuson történtek miatt. Mint mondta, nem 38 ezer párttagnak választottak vezetőt, hanem az országnak miniszterelnököt. A pártelnök szerint a tét, az MSZP-kormányzás vagy a Fidesz-uralom, a szociáldemokrata, vagy radikális jobboldali politizálás folytatódik-e. Horn Gyula volt kormányfő Kovács beszéde alatt távozott a kongresszus helyszínéről.

Zárt ajtók mögött választottak

Az MSZP küldöttjei a kormányfőválasztó kongresszus elején úgy döntöttek, hogy a sajtó teljes kizárásával, zárt ajtók mögött folytatják le a korteskedést és a titkos szavazást. A sorsolás Gyurcsány Ferenc sportminiszternek kedvezett, ő mondhatta el elsőként kortesbeszédét. A két jelölt a kongresszus döntése alapján mellett hat-hat szocialista mondhatott támogató ötperces beszédet. Kiss Péter kancelláriaminiszter mellett Szili Katalin, Jánosi György, Lendvai Ildikó, Tüttő Katalin, Szabó Imre és Kósa Ferenc mondta el érveit. Gyurcsány Ferenc mellett pedig Toller László, Hunvald György, Botka László, Vojnik Mária, Érsek Zsolt és Vitányi Iván mondott támogató beszédet.

Adócsökkentés és uniós lehetőségek

Klikk a képre!
Beszédében mindkét lehetséges miniszterelnök-jelölt kiállt a kormányprogramban foglalt célok megvalósítása mellett. Egyik jelölt sem állt elő hosszú távú kormányzati elképzelésekkel, inkább "az érzelmekre hatottak" - közölte egy küldöttre hivatkozva az MTI. Gyurcsány Ferenc beszédében például az adópolitikára helyezte a hangsúlyt, Kiss Péter pedig főként az Európai Unió kínálta lehetőségekről beszélt.

A kongresszusi szavazással egyidőben jelentette be a parlamentben lemondását Medgyessy Péter. A döntést azzal indokolta, hogy "ne a puccsisták diktáljanak." Bővebben>>>  • Tippek
  • Csok