Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Átok sújtja a lelőtt képviselő családját

2005.11.27. 23:30
Urbán Árpád parlamenti képviselőt saját testvére véletlenül lelőtte. A családon belül ez már a második tragédia tíz éven belül. Korábban is közeli rokon volt az elkövető és az áldozat: a képviselő harmadik testvérét saját unokaöccse gázolta halálra. Halotti tor, könnyes szemek, régi emlékek. Riport a gyászról.

Balassagyarmat így késő ősszel reménytelen arcát mutatja. Valahol arrafelé, szombaton reggel egy vadászaton Urbán Árpád országgyűlési képviselőt a saját testvére mellbe lőtte.

A politikust a tragikus vadászat helyszínéről azonnal kórházba szállították. Urbán Árpád felesége, Katalin éppen a fodrászánál volt, amikor megtudta a hírt. A negyvenfős vadásztársaságból a megsebesült politikus testvérének fia volt az egyetlen, aki fel merte hívni az asszonyt. Katalint egy ismerőse vitte a kórházba, ahova éppen egyszerre érkeztek meg a meglőtt férjet szállító mentővel. Urbán Árpádot ezután az intenzív osztályra szállították, ahol nem sokkal később meghalt.

Halotti tor

Az Urbán-család azóta alig tért magához a döbbenettől. Egész szombaton fogadták a részvéttelefonokat, az asszony aznap még nem, de vasárnapra már elég erős volt ahhoz, hogy néhányukkal beszélni is tudjon. A gyászoló asszony vasárnap fogadta az Indexet is. Riportereink a halotti tor végére toppannak be a családi házba.

#alt#
A Cserháti vadászház bejárata

Urbán Árpád bátyjának a fia, Ottó engedett be minket a kertkapun. A férfi tíz évvel ezelőtt halálra gázolta saját nagybátyját, Urbán Árpád harmadik fivérét a négyből. Édesapja nincs a házban a családdal. Otthon van, injekciózzák.

Ifjabb Urbán Ottó bekísér minket a bejáratig, de ő kint marad a teraszon, és dohányzik. Odabennt viszont annál nagyobb a mozgás. A család és néhány közeli barát segít az asztalt leszedni. Mi odabent beszélgettünk az özveggyel, Katalin asszonnyal.

Nagyon jó ember volt, mondja. Helyet foglalunk egy díványon, Katalin asszony előttünk ül egy hintaszékben, mögötte barátnője áll, és néha bátorítólag a vállára teszi a kezét.

Sokan telefonáltak, a Kati is, mondja a parlament elnökét a részvétnyilvánítók között név szerint is megemlítve. Katalin asszony alig akarja elhinni a tragédiát. "Tudom, hogy egyszer csak betoppan az ajtón" - mondja kisírt szemmel.

"Mintaapa volt" - veszi át a szót az elhunyt képviselő kisebbik lánya, Réka, aki megmutatja a családi albumot is. A képeken nem a képviselő parlamenti fotóján látható ember, hanem egy vidám nagyapa látszik a tengerparton, az unokákkal és feleségével. Az egyik képen jóízűen csirkecombot eszik. A lánya könnyes szemmel jegyzi meg, hogy apja imádott enni, s ő volt a család legjobb szakácsa. Specialitásai stílszerűen a vadételek voltak. (Urbán Árpád a Cserháti Vadásztársaság elnöke is volt.)

Az egyetlen rossz szokás

Az özvegy szerint most az egész város siratja férjét, aki nagyon sokat tett „Gyarmatért“. „Rosszat senki sem tud róla mondani“, bizonygatja. A lány szerint apja egyetlen rossz szokása csupán az volt, hogy csizmában néha végigment a szobákon. „Tízezerszer is feltörölném, csakhogy megint itt legyen“, mondja, majd sírva kimegy a szobából.

Megkínálnak minket kávéval, üdítővel, meleg pogácsával. Visszafogott fogyasztásunkra mindketten megjegyzik, hogy ha a családfő még élne, nem mehetnénk el éhesen a házból. A képviselő mindig megetette a házba tévedőket.

A tragikus nap előtti utolsó napról megtudjuk, hogy a család Pesten volt, ahol Réka vizsgázott. „Apu hozta a kapuccsinót és a tükör előtt bohóckodott a sikeres vizsga örömére“, emlékezett a kisebbik lány. Utána vásárolni is elment a család, meglepve a névnapos feleséget.

Vasárnaponként már korán reggeltől sorban álltak a képviselő házánál a környék kistelepüléseinek polgármesterei, hogy pályázataikhoz segítséget kérjenek, vagy hogy ügyes-bajos dolgaikkal járjon el képviselőjük az ország házában, sorolta az asszony férje hétköznapi ügyeit. "Egy átjáróház volt, amikor Árpád itthon volt" - mutat körbe a házon a képviselő felesége, aki szerint gyakran annak ellenére csúszott délután négy óra utánra a vasárnapi ebéd, hogy a honatya megyei pártlistáról nem pedig helyben nyert mandátutmot.

Ellenfelei is becsülték

Urbán Árpádot politikai ellenfelei is becsülték. Szijjártó Péter a családi legendárium szerint egyszer kifejtette szocialista képviselőtársának, hogy vele nem akar vitatkozni, mert a szakértelmét elismeri, hisz Urbán élete a sport volt (több mint száz NB1-es mérkőzésen bíráskodott, és nemzetközi fociemccseken is játékvezetősködött). Urbánt nemrégen egy fórumon még a jobboldalhoz igazoló Csintalan Sándor is megvédte, amikor a helyi fideszes képviselő, Balla Mihály szocialista vetélytársát bírálta. Csinatalan azzal intette le a fideszes politikust, hogy Urbán Árpád az egyik legtöbbet dolgozó képviselő, és ne bántsák.

#alt#
A háttérben a vadászház

Urbán Árpád egyébként nagyon készült a szombati vadászatra. Az iskolában, ahol testnevelő volt, pénteken büszkén mesélte tanítványainak, hogy az idei egyik legfontosabb hajtóvadászat lesz. Sőt, bátyját, aki betegsége miatt nem akart vadászni menni, éppen ő beszélte rá, hogy ezen a nagyszabású eseményen mindenképp vegyen részt. A képviselő arra készült, hogy megvendégeli a vadászsereget, és már készült a hajtóvadászat utáni lakomára. Vasárnapra pedig ünnepi ebédet szánt feleségének.

"Hogy van most a báty?" - kérdezzük. Az asszony szomorúan felnéz, és azt mondja, nagyon félti 73 éves sógorát, akinek az eset után a szíve bármikor felmondhatja a szolgálatot.

Urbán a parlamentben
Urbán Árpád ebben a parlamenti ciklusban főleg sportügyekben szólalt fel. Nevéhez fűződik a Balassagyarmat, a legbátrabb város címét törvénybe iktató jogszabály megalkotása. A címet még 1919-ben adományozták a városnak. Legnagyobb vihart kavart parlamenti felszólalása a családon belüli erőszakkal foglalkozott. A szocialista képviselő párhuzamot vont a családi erőszak és a roma családok közt. A parlamenti jegyzőkönyv rögzíti a képviselő azon vélekedését, hogy a családon belüli erőszak "nagyobb százalékot mutat" a roma családoknál. Urbán később azt mondta szavait félreértette a sajtó. A Fidesz a ciklus elején azzal támadta Urbán Árpádot, hogy miközben Balassagyarmat alig rélszesül a regionális fejlesztési pénzekből, addig 109 milliót költenek egy olyan állami útra, amely a képviselő által elnökölt vadásztársaság vadászházához vezet. Urbán a Nógrád Megyei Hírlapnak így reagált: „Ez a provokatív mondat nyílt lebecsülése a csesztvei embereknek és a kormányhatározatnak. Szeretnének megszüntetni minden zsáktelepülést, ahonnan még a koldus is visszafordul: ezért kell Csesztvét és Balassagyarmatot bitumenes úttal összekötni."

A szombati események után a lövést leadó idősebb testvér, Urbán Ottó házánál senki sem reagál csöngetésünkre. A rolók betéve, az utcában minden csendes.

A vadászházhoz Balassagyarmatról jó minőségű aszfaltút vezet. A kapu tárva-nyitva, viszont sehol egy lélek, csak a fekete zászló jelzi, hogy a társaság elvesztette elnökét. A szomszédos vadászházban két osztrák vendég csomagol, hazafelé indulnak. A tulajdonos odabent beszélget valakivel, érdeklődésünkre csak annyit hajlandó közölni, hogy ő is a helyszínen volt, de nem akar válaszolni a kérdéseinkre. Így hát hazaindulunk. Egyszer még betérünk a Kedvenc presszóba, ahol a törzsvendégek emlékeznek a képviselőre, aki egyszer maga is tiszteletét tette közöttük.

A rendőrség Urbán Ottót kihallgatta, majd szabadlábon hagyta. Az alkoholszonda negatív lett, a vérteszt csak a következő hetekben hozhat eredményt. Katalin asszony sem tud többet férje halálának körülményeiről, amint mondta, nem tudja, hogyan kapta a golyót, közvetlenül, vagy esetleg valamin gellert kapott a lövedék.