József, Bánk
-6 °C
0 °C

Túri bepereli nyilatkozatáért Rapcsákot

2001.04.11. 16:01
Személyiségi jogi pert indít Túri József Rapcsák András ellen azért a nyilatkozatáért, amelyben a polgármester azt állította: Túrit rendszeresen megverik a hódmezővásárhelyi polgárok - tudta meg az Index Kecskés Ákostól, Túri ügyvédjétől. Az ominózus kijelentés az Origóban jelent meg, amihez Rapcsák nekünk csak annyit fűzött hozzá, hogy "voltaképp engem egyáltalán nem érdekel, hogy hány pofont kap a képviselő". A nyomozást elfogultság miatt nem a vásárhelyi rendőrség kezdte meg.
Személyiségi jogi pert indítunk Rapcsák András ellen kijelentései miatt. Azért nem rágalmazás miatti büntetőeljárást, mert az országgyűlés bizonyosan nem adná ki Rapcsák mentelmi jogát - foglalta össze az indítékokat Kecskés Ákos, Túri József ügyvédje. Az ominózus kijelentés az Origóban jelent meg, ahol Rapcsák azt állította, hogy "Túri Józsefet rendszeresen verik a vásárhelyi polgárok". Rapcsák András az Indexnek fenntartotta véleményét, majd hozzátette, hogy konkrét esetekről nem tud, de a városházára érkeztek olyan hírek, miszerint a Túri tulajdonában lévő Servio Bt. temetkezési vállalkozás nem tudott elszámolni, és ezért a kárvallottak rátámadtak a tulajdonosra. Tudomásom szerint politikai nézetei miatt is kapott már, de megmondom ősszintén, nem érdekel, hogy hány pofont kap - tette hozzá közömbös véleményét Rapcsák András.

"Szabad országban élünk": mehet a per

Rapcsák a kedd délelőtt történt "orrbaverést" úgy kommentálta, hogy egy "mosdatlan szájú, italos temetkezési vállalkozó provokált egy 23 éves fiatalembert, ennyi történt, nem több". A polgármester megismételte Lázár János, politikai főtanácsadójának az Indexnek kedden adott nyilatkozatát: a "fiam minden körülmények között vállalja tettének következményeit". A kijelentése miatt beígért perről Rapcsák csak annyit mondott, hogy "szabad, demokratikus országban élünk, ahol mindenki perelhet, aki úgy érzi, hogy sérelem érte".

Szegediek nyomoznak

Kedden a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár előtt, Rapcsák András fia megütötte Túri Józsefet, akinek eltört az orrcsontja. A pofon indítékairól mindkét fél máshogy nyilatkozik. Ifj. Rapcsák szerint Túri - már nem az első esetben - szidalmazta őt, és ezért választotta ezt az elszámolási formát, ami egyébként Lázár János szerint "teljesen normális dolog férfiak között". Túri elmondása szerint azonban éppen Ifj. Rapcsák szidalmazta őt, és csak azután csattant a pofon. Túri a kedd esti RTL Klub híradójában már kijelentette: politikai indítékai voltak a pofonnak. Mint arra kedden utaltunk: Ifj. Rapcsák október elején 20 fős társaságban már kiosztott egy pofont Kulik Jenő közgyűlési képviselőnek. Kulik elmondása szerint nem volt sérülés, és a fiú tettét "a választások előtti felfokozott hangulatnak" titulálta.

Túri ügyvédjének tájékoztatása szerint a hódmezővásárhelyi rendőrök kezdték meg a nyomozást, de a tényleges tényfeltárás előtt bejelentették elfogultságukat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A kapitányság a szegedi rendőröket bízta meg az eset felderítésével.