Újra dübörgött az úthenger

2000.05.09. 17:42
Videó- és hangkazettákat, illetve CD-ket, játékszoftvereket és hanglemezeket hengereltek kedden a betonba, a Mahasz és az ASVA közös elrettentő akcióján. A Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége és az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Egyesület közös demonstrációján körülbelül 20-25 ezer kép- és hanghordozót semmisítettek meg.
Az úthengernek nem volt könnyű dolga a XIII. kerületi Szabolcs utcában, miután két teherautónyi lemezt és kazettát próbált széttörni a kerületi rendőrkapitányság előtti parkolóban.

Az úthengernek nem volt könnyű dolga
Csákó Tibor, az ASVA alapítvány képviseletében az Indexnek elmondta, hogy évente körülbelül kétmilliárd forint kárt okoz Magyarországon az illegálisan terjesztett videókazetták árusítása.

Ugyancsak kétmilliárdos a bevételkiesés a hanghordozók piacán az illegális kereskedelem miatt - mondta Lázár Tamás, a Mahasz nevében.

A CD-k és videófilmek elsősorban a bíróságokról származnak
A kárt nem csupán az elmaradt szerzőijogdíj-bevételek okozzzák, hanem az a kieső forgalom is, amelyet nem a legális kereskedőknél bonyolítanak le. (A számadatok egyébként az 1999-es esztendőre vonatkoznak.)

Mint megtudtuk, a most összetört kazetták, CD-k és videófilmek elsősorban a bíróságokról származnak. Nem minden szervezet bocsátotta azonban a Mahasz és az ASVA rendelkezésre az általa elkobzott kép- és hanghordozókat. A most megsemmisített áruk egyébként két év alatt gyűltek össze a raktárakban.