Piroska
-2 °C
5 °C

Hiller eurója, Kuncze részvénye, Orbán vályogháza

2006.02.01. 11:10
Orbánék csak egy építés alatt álló vályogházzal gazdagodtak, Deutsch-Für Tamásnak még mindig nincs semmije, Kuncze Gábor pörgős részvénybe fektetett, Hiller Istvánnak alig van tartozása. A legkevésbé pénzcentrikus politikus Dávid Ibolya, ő nemcsak a bizottsági tagságáért járó díjakról mondott le, az MDF-et is ingyen igazgatja. A pártelnökségéért egyébként a Fidesz fizet legjobban, derül ki a képviselői vagyonnyilatkozatokból.

2005-ben nem lett gazdagabb Orbán Viktor, csak egy családi vályogháza van építés alatt, és még mindig egy, még miniszterelnökkorában vásárolt 1,4-es Volkswagen Golfot birtokol. Képviselői alapbére mellett havonta 662 ezer forint pártelnöki juttatást visz haza. A pártvezető vagyonnyilatkozatában részletesen elmagyarázta a feleségével fele-fele arányban birtokolt budai házuk méreteit, ami vita tárgya volt az Orbán-család vagyonosodását vizsgáló bizottságban. Orbán szerint a XII. kerületi családi ház 81+101 négyzetméter, de az építési engedély szerint 2007 júliusáig hivatalosan felújítás és bővítés alatt áll.

Orbán Viktor vályogháza

„Jelenleg ideiglenes használatba vételi engedély alapján lakunk” – írja Orbán. Az ideiglenes használatba vételi engedély szerint viszont a szabadsághegyi házban 211 négyzetméteres lakótér, 61 négyzetméteres padlástér és 21 négyzetméteres pince található az 1544 négyzetméteres telek nyolcadán.


A Felcsúton épülő vályogház nyáron (Forrás: Orbanviktor.hu)

Orbánéknak alig van spórolt pénzük, közös 2,6 milliójukkal szemben viszont egy 20 milliós és egy 5 milliós jelzáloghitel, valamint egy 3,5 milliós családi kölcsön törlesztései állnak. Orbán nyilatkozatában jelezte, hogy a felcsúti lakóházról felesége „bevallása” számol be. Lévai Anikó az orbanviktor.hu-n nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatában a felsorolt 19 sárazsadányi, szolnoki és felcsúti ingatlan, föld, legelő, szántó utolsó tételeként jelzi, hogy a „70 négyzetméteres alapterületű vályogház építése folyamatban van” a 677 négyzetméteres telken.

Hiller: készpénz forintban és euróban

Hiller Istvánnak, az MSZP elnökének három ingatlana van: az 1995-ben vásárolt, 113 négyzetméteres, VI. kerületi lakás 4/5-e az övé, ezenkívül örökölte egy soproni családi ház 3/4-nyi tulajdonrészét, és a kővágóörsi, 248 négyzetméteres telkének fele is a nevén van. A pártelnöknek van 8,9 millió forint és 2700 euró (670 ezer forint) készpénze. Korábban önkormányzati tulajdonban lévő budapesti öröklakása után 426 ezer forinttal tartozik. Az MSZP bruttó 600 ezer forintot fizet a pártelnöknek.

Áderék új háza

Áder Jánosék is egy vidéki házzal gazdagodtak tavaly óta. Az ellenzéki frakcióvezető családjával a 2002-ben vásárolt 135 négyzetméteres, 55 négyzetméternyi terasszal rendelkező rózsadombi lakás mellé tavaly vásárolt egy 75 négyzetméteres található családi házat Kisorosziban. Ádernek 15 milliós forint és 13 ezer eurós megtakarítása van és törleszti a Bimbó úti lakás megvásárlásához felvett 25 milliós lakáshitelt. Áder az Országgyűléstől kap használtara gépkocsit.

Magyar Bálint jól spórol

Magyar Bálint oktatási miniszter jelenleg a II. kerületi, 821 négyzetméteres telken álló, 255 négyzetméteres házban él feleségével és kislányával. Perőcsényben 2569 négyzetméteres telke vna, nyolcvan négyzetméteres parasztházzal. Mindkét ingatlannak felerészben tulajdonosa. A Magyar család jól spórol, szépen emelkedtek a megtakarítások: míg 2003-ban kétmillió, 2004-ben ötmillió, 2005-ben már 9,1 millió forintnyi befektetési jegy fele az övé. Ehhez jön még a lakossági folyószámlán lévő 1,5 millió forint (fele).

Az SZDSZ-es miniszteré Magyar nemes ifjak című értékes festménye is a 17-18. században élt Jan Kupeczkytól (Kupeczky János) egyéb 19-20. századi családi képek társaságában. Vagyontárgyai között vallotta be Szemere Bertalan íróasztalát. A miniszter ugyanakkor még mindig tartozik 30 millió forint felével a banknak. Az anyagi gondokon enyhít miniszterként kapott 1,1 millió forintos bruttó jövedelme és 210 ezer forintos képviselői illetménye. Magyar Bálintnak jó ügyvédje is van: hárommillió forint jövedelme származott nem vagyoni kártérítésekből.

Deutsch-Für: Suzuki, Audi, Volkswagen

Változatlanul a parlament egyik legszegényebb képviselője Deutsch-Für Tamás. Az országgyűlés fideszes alelnökének ötéves Suzuki Wagon R+ gépkocsiján, három életbiztosításán kívül csak 15 milliós tartozása van. Az Országgyűléstől kap egy Audi A8-ast hivatali, valamint egy Volkswagen Passatot magánhasználatra, és a parlament fizeti a mobilszámláját is.

Kuncze: jól hoznak a részvények

Az SZDSZ elnökének még megvan az 1978-ban ajándékba kapott négyszáz négyszögöles balatonakarattyai lakóháza és hozzá tartozó telek, ezek kétharmada az övé. A képviselő 2004-ben vásárolt Mol-részvényei jól hoznak: 131 részvénye tavaly 1,6 milliót ért, most 2,8 millió forintot. Van ezen kívül egy 12,9 millió forintos takarékbetétje és 18,9 millió forintos tartozása. Kuncze pártelnöki tevékenységéért járó jövedelme bruttó 265 ezer forint.

Lendvai Ildikó szerényen él

A szocialista frakció vezetőjének vagyonnyilatkozata most is szinte teljesen üres. Egy 104 négyzetméteres lakása van egy társasházban. Továbbá van 1580 dolláros megtakarítása is. Ingóságai között bútort, könyveket, lakberendezési tárgyakat és egy olvashatatlan dolgot vallott be.

Dávid Ibolya ingyen dolgozik az MDF-ért

A legszembetűnőbb Dávid Ibolya vagyonnyilatkozatában, hogy nem említi pártelnöki fizetését. Mint a párt sajtóirodáján megtudtuk, ez nem véletlen: Dávid Ibolya ingyen és bérmentve végzi pártelnöki feladatait. Jövedelme az Országgyűlés alelnöki posztja után havi bruttó 840 000 forint. A politikus viszont lemondott két bizottsági tagságáért járó 252 ezer forintos illetményről, amit minden hónapban közcélú tevékenységet folytató civil szervezetek kapnak meg. Dávid Ibolya egy év alatt ledolgozott kétmillió forintot 15 millió forintos tartozásából. Az MDF elnökasszonya 2003-ban vásárolt meg felesben egy 150 négyzetméteres társasházi lakást és egy hozzá tartozó garázst a II. kerületben. Még 1999-ben vett ugyancsak a II. kerüetben egy 113 négyzetméteres lakást is, ezenkívül Zamárdiban harmadrészben birtokol egy üdülőt.