Klaudia
-4 °C
2 °C

Feloldották többek zárolt vagyonát a Kulcsár-ügyben

2005.07.12. 15:10
A brókerbotrányban érintett Britton Kft. vezetőihez köthető öt céggel kapcsolatban fenntartotta a Fővárosi Bíróság a vagyonzárat, harminckét esetben feloldották azt.

A Fővárosi Bíróság a brókerbotránnyal kapcsolatban 38-ból 31 esetben megszüntette a különféle vagyonok zár alá vételét.

A tízmilliárdos sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Kulcsár Attila és társai ellen indult büntetőügyben május 5-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság "17 természetes- és 16 jogi személy vagyona meghatározott részének és 5 jogi személy teljes vagyonának zár alá vételét rendelte el".

Negyvennyolcból harminckét feloldás

Az FB viszont másodfokon - azok esetében akik fellebbeztek -, úgy változtatta meg az elsőfokú határozatot, hogy 17 természetes- és 14 jogi személy vagyonának zár alá vételét feloldotta (két esetben már korábban elrendelte a zár alá vétel megszüntetését), a fennmaradó 5 jogi személy teljes vagyonára elrendelt kényszerintézkedést helybenhagyta.

"Az érintett gazdasági társaságok a jelen büntetőeljárás terheltjei, Mészáros János és Kerék Csaba tulajdonában és ügyvezetése alatt állnak. Frech Ágnes kollégiumvezető tájékoztatása szerint azért zárolják továbbra is ezeket a vagyonokat, mert a törvény lehetővé teszi a zár alá vétel elrendelését "a jogi személlyel szemben előre láthatóan alkalmazásra kerülő pénzbírság végrehajtásához szükséges vagyonra".

Kulcsár vagyona a biztosíték

Az FB szerint a Fővárosi Főügyészség a Kulcsár Attila és társai ellen folyó eljárásban a zár alá vétel elrendelését nem a terheltekkel és nem a sértettekkel, hanem az úgynevezett egyéb érdekeltekkel szemben indítványozta. "Megállapítható, hogy a K&H Kereskedelmi és Hitelbank Rt. a nyomozás során a több százmillió forintot kitevő követelésének biztosítására Kulcsár Attila teljes vagyonára zár alá vétel elrendelését kérte, erre nézve korábban már bírósági döntés született" - írja Frech Ágnes a büntetőkollégium vezetője.

Frech Ágnes szerint "arra nézve azonban, hogy a zár alá vétellel érintett egyéb érdekeltek nem jóhiszeműen, nem ellenérték fejében jutottak a vagyonhoz - amely feltétele a vagyonelkobzásnak - az ügyészi indítvány, illetve a rendelkezésre bocsátott nyomozati irat nem tartalmaz adatokat".

Kulcsár Attilát 20,8 milliárd forintra elkövetett sikkasztással gyanúsítják, amivel 10,7 milliárd forint kárt okozott. Kulcsárt legalább szeptember végéig háriőrizetben tartják.