Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Ezerötszáz forintba kerül az elkésett bevallás

2001.04.20. 15:29
Szabó Zoltán szocialista képviselő hiába adta le ma reggel új vagyonnyilatkozatát, a néhány órás késésért körülbelül bruttó 1500 forintot vonnak le tiszteletdíjából. Boros Imre PHARE-ügyekért felelős miniszter és az előzetes letartóztatásban ülő Székely Zoltán független képviselő pénzéből is lefaragnak. Utóbbiak azonban a nagy beharangozás ellenére még mindig titkolják vagyonukat, ugyanis nem küldték el a parlament mentelmi bizottságának. Boros hétfőre ígéri bevallását.
Négy honatya kivételével az összes parlamenti képviselő elküldte új vagyonnyilatkozatát a mentelmi bizottságnak. Hárman igazolatlanul késlekednek, a Dabason két hete megválasztott Szűcs Lajos viszont haladékot kapott a bevallás benyújtására. Az adatokból kiderül, hogy 1998 óta mennyivel gyarapodott a politikusok vagyona. A honatyáknak eddig kétszer kellett nyilatkozniuk tulajdonaikról, a parlamenti ciklus elején és végén. Torgyán József kisgazda pártvezér villabotránya kapcsán azonban a politikusok úgy határoztak, hogy gyakrabban, minden évben adjanak számot vagyonukról.

Szabó gyorsan pótolta a mulasztást

Boros Imre
Az új bevallás határideje tegnap éjfélkor lejárt, s a nagy beharangozás ellenére Boros Imre PHARE-ügyekért felelős miniszter, Szabó Zoltán, szocialista honatya és Székely Zoltán, független képviselő nem juttatta el időben a dokumentumot Isépy Tamáshoz, a bizottság elnökéhez. A renitens politikusokat a parlament pénzbüntetéssel bünteti, ráadásul addig nem gyakorolhatják képviselői jogaikat, amíg be nem pótolják hiányosságaikat.

Szabó Zoltán, aki egyben a VII. kerület polgármestere is, ma reggel viszont észbekapott, s gyorsan kitöltötte az íveket. Az Index a Parlament Gazdasági Hivatalától megtudta, hogy a honatya nem ússza meg büntetés nélkül, a néhány órás késlekedés miatt részarányosan levonnak a tiszteletdíjából. Ezért körülbelül bruttó 1500 forinttal kevesebbet vihet haza Szabó ebben a hónapban.

Boros és Székely nem ússza meg olcsón

Boros Imrének is későn jutott az eszébe a bevallását, ő azonban nem készül el vele a pénteken, s legkorábban hétfőn adja be nyilatkozatát. A parlamenti ülésekről igazoltan hiányzó, előzetes letartóztatásban lévő Székely Zoltán is hasonló a cipőben jár. Neki fia vitte el a fogdába a kitöltetlen nyilatkozatot. Borostól és Székelytől így több ezer forintot is levonhat a hanyagságért és titkolózásért a Parlament.

A többi képviselő bevallása nyilvános, hétfőtől bárki megtekintheti a parlamenti könyvtárban vagy a Képviselői Irodaház tájékoztatási központjában, illetve érdeklődhet az országgyűlési sajtóosztályon.