Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Valami történt a Fidesz és a munkáspártiak között

2006.03.14. 17:34
Több megyében is segítette az MSZP baloldali riválisait a Fidesz, állítja a Magyarországi Munkáspárt 2006 nevű szervezet, amelynek képviselőjelöltjeit állítólag személyesen kereste meg a legnagyobb ellenzéki párt néhány jelöltje. A bemártott fideszesek szerint viszont a munkáspártosok provokálták őket.

Több fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget a Magyarországi Munkáspárt 2006-nak az ajánlószelvények gyűjtésében - jelentette be Vajnai Attila, a párt egyik alelnöke sajtótájékoztatón. A Thürmer-féle Munkáspártból kivált szervezet alelnöke három konkrét esetről számolt be: Tóth András, Vinnai Győző és Hajzer László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes képviselőjelöltek ajánlottak fel segítséget a listaállításban.

Személyesen segítettek volna

Vajnai verziója szerint Tóth András, aki január 31-én, telefonos megkeresés után találkozott a MM2006 egyik képviselőjével, a mintegy negyedórás beszélgetés során állítólag kijelentette: "a Fidesz érdeke, hogy segítsen a listaállításban, hogy gyengítse az MSZP-t". Vinnai Győző február 1-jén ugyancsak egy találkozón ajánlotta fel a segítséget, és azt kérte, hogy a választás második fordulójában segítse egymást a két párt. Hajzer László ugyancsak személyes találkozón fejtette ki február 3-án, hogy segítenének a gyűjtésben.

"Ostoba és nyilvánvaló provokációnak tartjuk a Munkáspárt vádjait" - írja közleményében a három hírbe hozott fideszes jelölt. Szerintük a Munkáspárttól megkeresték a Fideszt, "de mi nemet mondtunk arra a kérésre, hogy adjunk ajánlószelvényt a jelöltjeiknek". Állításuk szerint egyetlenegy ajánlószelvényt sem adtak át a Munkáspárt képviselőinek, jóllehet ezt Vajnaiék nem is állították. A munkáspárti állítások miatt a Fidesz jogi elégtétel akar venni.

Vajnai állítása szerint felvételekkel tudják bizonyítani a fideszesek ajánlatát, de az Index kérésére elzárkózott a felvételek nyilvánosságra hozatala elől, mert mint mondta, előbb hallani akarják a Fidesz álláspontját. "Azt szeretnénk, ha Fidesz önként mondaná el, hogy mi is motiválta az ajánlattételre" - mondta. Vajnait próbáltuk reagáltatni a Fidesz közleményére, de telefonját kikapcsolta.

Nem csak Szabolcsban

A munkáspárti politikus szerint nem csak Szabolcsban, hanem Somogyban is vannak bizonyítékaik hasonló megkeresésről. Sőt, Vajnai az Indexnek célzott arra, hogy nem csak őket, de más baloldali pártokat is megkeresett a Fidesz az MSZP gyengítésére.

Két hete derült ki, hogy a kalocsai MDF-es jelöltet megfenyegette a Fidesz képviselőjelöltje, akit pártja visszaléptetett.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Fidesz információink szerint sok választókerületben kisegíti a Munkáspárt jelöltjeit, akiknek egyedül valószínűleg nem sikerülne összegyűjteni az induláshoz szükséges 750 támogatást. Az MSZP viszont, amely tényként kezeli a Fidesz-Munkáspárt együttműködést, az MDF, a Centrum, és ahol kell, az SZDSZ hiányos kopogtatópakkját is kiegészíti.