Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Meg kell ismételni a cigány önkormányzati választást

2003.01.16. 17:43
A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki határozatával megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak az Országos Cigány Önkormányzat választásának eredményét jóváhagyó határozatát és elrendelte a választás megismételtetését. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke felelősségre vonást követel, Horváth Aladár, a választásokon győztes Demokratikus Roma Koalíció elnökjelöltje tudomásul veszi a döntést. Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerint meg kell változtatni a kisebbségi választási rendszert.
A Legfelsőbb Bíróság (LB) határozatával megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak az Országos Cigány Önkormányzat választásának eredményét jóváhagyó határozatát és elrendelte a választás megismételtetését.

Az LB a Lungo Drom választási koalíció által benyújtott kifogást elbírálva megállapította: a választásra jogosult 4.592 elektorból az OCÖ tagjait megválasztó elektori gyűlésen a szavazáskor 1.347-en vettek részt, ezért az elektorok gyűlése határozatképtelen volt - tájékoztatta az LB az MTI-t. A bíróság a döntést indokolva felhívta a figyelmet arra: a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény úgy rendelkezik, hogy az elektori gyűlés akkor határozatképes, ha azon legalább a megválasztott elektorok fele részt vesz.

Farkas felelősségre vonást követel

Lelki megnyugvást hozott a magyarországi cigányságnak a Legfelsőbb bíróság határozata, hiszen úgy érezték, hogy nincs igazság Magyarországon, a döntés visszaadta a méltóságot és a jogállamba vetett hitet - közölte Farkas Flórián a Belügyminisztérium előtt megtartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. Rytkó Emília és az általa vezetett OVI kiállította magáról a bizonyítványt, hogy a sorozatos csalások ellenére sem semmisítette meg a választások eredményét - tette hozzá.

Farkas felelősségre vonásokat követelt, illetve kezdeményezte, hogy a Lungo Drom és a baloldali szövetség képviselői kezdeményezzenek tárgyalásokat a belügyminiszterrel miniszteri biztos kinevezéséről, illetve nemzetközi megfigyelők hívásáról. Rajtam keresztül ma a cigányság is megnyugodhatott, nem hagyjuk, hogy bárkit is politikai akaratból megalázzanak - jelentette ki Farkas, aki kérdésekre nem kívánt válaszolni a sajtótájékoztatóján.

Horváth pozitívnak tartja a határozatot

Galéria
Farkas Flórián hívei körében
Tekintse meg galériánkat! (Klikk a képre.)
A koalíciót megdöbbentette a Legfelsőbb Bíróság döntése, ugyanakkor pozitívnak tartják a határozatot - nyilatkozta Horváth Aladár, a Demokratikus Roma Koalíció elnökjelöltje. Ezen az alapon korábban ők is támadták a választási eredményeket. A bíróság ezzel a döntésével a választási eljárás ésszerűsítését segíti elő.

Jogértelmezésük alapján a Demokratikus Roma Koalíció megnyerte a választást, de a Lungo Drom óvása után új értelmezést használt a bíróság. Ezzel a döntéssel érvényteleníteni lehetne a korábbi választások eredményeit is, mivel bizonyíthatóan azokon sem volt meg a törvény által megkövetelt limit.

Horváth Aladár elmondta azt is, hogy a korábbi választásokon ők is nyújtottak be óvást, pontosan erre hivatkozva, de akkor a bíróság elutasította keresetüket. Horváth szerint a szövetség a megismételt választáson is győzni fog, és ezt követően tényleg véget ér a Lungo Drom-éra.

Hargitai: Ordító hibát követett el az OVI

A Fidesz véleménye szerint a Legfelsőbb Bíróság határozata az Országos Választási Iroda "ordító hibájára" hívja fel a figyelmet. Hargitai János az MTI-nek nyilatkozva érthetetlennek nevezte, hogy a választási iroda azon munkatársai, akik a helyszínen tartózkodtak a voksolás idején, miért engedték befejezni a szavazást a Lungo Drom képviselőinek távozása után. Kitért arra is, hogy a választás után több furcsaság került napvilágra a sajtón keresztül. Ezek között említette meg, hogy többen szavaztak, mint ahányan regisztrálva voltak.

Kaltenbach: Meg kell változtatni a rendszert

A Legfelsőbb Bíróság ítélete mindenki számára kötelező - nyilatkozta Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-nek. Kaltenbach jelezte, hogy nem ismeri az LB indoklását, de megjegyezte, hogy az egész ügy legnagyobb hibájának a választási rendszert tartja. Kaltenbach Jenő szavai szerint nem lenne szabad a kislistás rendszert alkalmazni, és nem tartja jónak az országos elektori gyűlést sem. Szerinte jó megoldás lenne például az, ha több lépcsőben szavaznának. Az is megoldás lenne, ha az önkormányzati választások idején nem csak a helyi kisebbségi önkormányzatokra voksolnának, hanem közvetlenül az országosra is, így ki lehetne váltani az elektori rendszert - vázolta korábbi javaslatait az ombudsman.

A választást hatvan napon belül kell megismételni. Az időpontról az OVB dönt - tájékoztatta az Indexet Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője. Molnár Miklós, a testület elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: egyértelmű számukra, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntését tiszteletben kell tartaniuk, vagyis az LB jogértelmezéséből kell kiindulniuk. Az elnökhelyettes tudatta, hogy a törvényben előírt február 15-i határidőig megtalálják a módját és az idejét a választások megismétlésének.

Farkas kifogásai
Farkas Flórián korábbi nyilatkozata szerint soha, egyetlen magyarországi választáson nem történtek még olyan nyilvánvaló csalások, mint az elmúlt szombaton, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagjait megválasztó elektori ülésen. A fideszes országgyűlési képviselő úgy véli, hogy valójában a hivatalban lévő magyar kormánnyal kellett megküzdenie. Farkas azzal vádolta az Országos Választási Irodát és az Országos Választási Bizottságot (OVB), hogy asszisztált a csalásokhoz azzal, hogy nem akadályozta meg a szektorok közötti vándorlást, így egy-egy szektor szavazatainak összesítése után negyvenen-ötvenen átvonultak egy másikba szektorba.

Farkas kifogásolta, hogy az OVB valamennyi beadványukat elutasította. Ezekben a Lungo Drom azt állította, hogy a fehér sállal, piros szegfűvel érkező elektoroktól még a személyi igazolványukat sem kérték el. Kifogásolják azt is, hogy az elektori gyűlésre több mint négyszáz küldött nem tudott elmenni, mert a - vonatjegyként szolgáló - meghívón elírták a dátumot, így azt nem fogadták el a vasutasok. A roma politikus szerint az is elfogadhatatlan, hogy olyan személyek is részt vettek a szavazáson, akiket nem választottak meg kisebbségi képviselőnek, így nem is lehettek elektorok.