Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Medgyessyt nem tartják eléggé önkritikusnak

2004.02.28. 14:44
Többen is bírálták Medgyessy Péter miniszterelnököt a szocialisták országos választmányának szombati ülésén. Vadász János azt szeretné, ha a szakszervezeteket jobban bevonnák a döntési mechanizmusba, az egyik korábbi mezőgazdasági miniszter pedig kifogásolta, hogy a kormányfő parlamenti országértékelő beszédében nem ejtett szót a mezőgazdaságról. Kovács László pártelnök szerint az MSZP-nek az európai parlamenti választásig össze kell zárnia.
Cselekedni kell, az emberek szándékait és törekvéseit érteni szükséges, hangoztatta Medgyessy Péter újságíróknak az MSZP országos választmánya szombati, budapesti ülésének szünetében, a tanácskozáson elhangzottakkal kapcsolatban. "Úgy kell politizálni, hogy az megerősítse a baloldali értékeket" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök, hozzátéve: természetesen úgy kell politizálni, hogy az találkozzon a közvélemény egyetértésével és támogatásával.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ez a kormány egy szociálisan érzékeny kormány, amelyik elkötelezett abban, hogy a kisemberek, a szegény emberek felé megfelelő figyelmet fordítson. Közölte: a következő időszakban fokozatosan abba az irányba kell fordulni, hogy a legrászorultabbak, a legnehezebb helyzetben lévő emberek, a legszegényebb családok hozzá tudjanak jutni a forrásokhoz.

Összezár a párt

Kovács László pártelnök-külügyminiszter az ülés után újságíróknak elmondta: mindenki egyetértett abban, hogy az uniós parlamenti választásokig a pártnak egységesen kell megjelennie. Addig összezár a párt, az egyéni ambíciókat az őszi tisztújító kongresszusig háttérbe kell szorítani. Szerinte a június 13-i választás egy több milliós reprezentatív közvélemény-kutatás lesz. A pártelnök az MSZP országos választmányát a Hyde Parkhoz hasonlította.

Vadász János, volt szakszervezeti vezető, MSZP-s országgyűlési képviselő beszédében azt kérte a miniszterelnöktől, hogy erőteljesebben képviselje a szövetségi politikát, a szakszervezeteket az eddiginél jobban vonja bele a döntési folyamatokba. Vadász újságírók előtt elmondta: Medgyessy az országértékelő beszédénél konkrétabban és mélyebben beszélt a gazdaság helyzetéről, a biztató trendekről. Vadász szerint a kormányfő megnyugtatta a választmányt.

A "legprofibb"

Az Index információi szerint Nagy Frigyes volt mezőgazdasági miniszter számon kérte a miniszterelnökön, hogy országértékelő beszédében nem ejtett szót sem a mezőgazdaságról, sem az agrártermelők demonstrációjáról. Megítélése szerint az eddigi "legprofibb" agrártüntetés zajlott le az országban. Szerinte figyelmeztető, hogy a jobboldalhoz nem köthető Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége is részt vett a tiltakozáson.

A tanácskozás szünetében a képviselők e beszédről elmondták: Medgyessy a pártnál kevésbé hajlandó önkritikát gyakorolni.

Visszautasítani a támadásokat

A választmányi ülés utáni sajtótájékoztatón Jánosi György elnök elmondta: véget vetettek a belső vitáknak. A kormányt arra kérték, hogy vonja meg a mérleget, mit sikerült teljesíteni az ígéretekből. Egy tartózkodással elfogadták a politikus tizenhat pontját, amihez a kormány és a párt is tartani tudja magát, de azt nem hozzák nyilvánosságra. Jánosi beszélt arról, hogy meg kell őrizni tisztességüket, a Fidesz részéről érkező nemtelen támadásokat határozottan vissza kell utasítani. Ez utóbbihoz a párt etikai bizottságának aktívabb részvételére van szükség.

Medgyessy beszédének a fogadtatása, Jánosi szerint, rendkívül pozitív volt és nagyon sajnálják, hogy más pártok nem értették meg a közös listát.