Nagyon nem bíznak az olvasók a Fidesz kétharmadában

2014.04.06. 19:47

Hétfőn indított választásieredmény-jósló tippjátékunkra kérdésenként több mint négyezer érvényes válasz érkezett. Az olvasóknak a bejutásra esélyes négy párt listás szavazatarányát, és az elnyert mandátumok számát kellett megbecsülniük.

Kizárt a kétharmad

Bár a közvéleménykutatók egyetértettek benne, hogy a Fidesznek ismét nagyon komoly esélye van a kétharmados parlamenti többség, azaz legalább 133 mandátum megszerzésére, ezt olvasóink egyáltalán nem így látják.

A Fidesz-KDNP 133 mandátum alatti eredményére a 4185 érvényes válaszoló közül 3496-an tippeltek, míg kétharmados többségre alig 689-en számítanak. A többség (2599) ugyanakkor azt várja, hogy az abszolút többséget (100 mandátumot) megszerzik a mostani kormánypártok, míg arra, hogy kisebbségben lesznek, 1586 olvasó tippelt. A legtöbb (260) eredményjós szerint 120 szavazata lesz a kormánypártnak, a tippek zöme 95 és 140 mandátum közé esett.

A baloldal a levegőbe beszélt a titkolózó szavazókról

Viszont egyáltalán nem sikerült a kormányváltó baloldalnak elhitetnie, hogy van esély a győzelmére: ebben a tippelők egy elhanyagolható hányada, 4202-ből 235-en bízott csak. 3967 olvasó szerint a baloldal nem éri el az önálló kormányalakításhoz szükséges 100 mandátumot, a legtöbben 30 és 60 mandátum közé várják őket.

A Jobbik abszolút győzelmére 4179-ből csak csak 32-en számítanak, ami kétségkívül reális arány, még ha akadt négy olyan olvasónk is, aki szerint mind a 199 mandátum Vonáék ölébe fog pottyanni.

Bejut az LMP?

Az LMP-re leadott 4165 érvényes tippből 763 érkezett arra, hogy a párt egyetlen mandátumot sem szerez. A második legtöbb becslés, 528 szerint Schifferék tíz mandátumot szereznek. A legtöbben (2458-an) négy és 12 mandátum közé várják őket. Az ötszázalékos küszöb automatikusan legalább 5-6 mandátumot jelent, ennél kisebb tippet – hacsak nem bízott valaki abban, hogy egyéni mandátumot is nyer a párt – nem volt értelme megadni.

Bár az egyfordulós, a győztes pártnak is töredékszavazatokat juttató új választási rendszerrel kapcsolatban nincs előzetes tapasztalat, az olvasók meglepően felkészültnek tűntek abból a szempontból, hogy a listás szavazatarány körülbelül hány mandátumot eredményezhet.

Fidesz: 40%

A Fidesz-KDNP listás szavazataránya az olvasók közel fele szerint 38 és 48 százalék között alakul, a legtöbben 40 százalékra tippeltek. A kormányváltó baloldal közös listája az olvasók zöme szerint 20 és 30 százalék között teljesít, a legtöbb tipp arra érkezett, hogy Mesterházyék pont a voksok egynegyedét gyűjtik be.

A tippelők szerint a Jobbik listájára a választók 15-22 százaléka szavaz, messze legtöbben pont 20 százalékra várják a radikálisokat. Az LMP 3-7 százalék között végezhet, itt a pont a küszöböt jelentő öt százalék volt a legnépszerűbb.

Volt pár vagy nagyon magabiztos, vagy magát nagyon tájékozottnak tekintő olvasónk, aki tized-, sőt, századszázalékos listaarány-tippet adott meg: ha akad olyan zseni, aki ennyire pontosan eltalálja a végeredményt, azt mindenképpen megpróbáljuk kifaggatni a műhelytitkairól.

Győzteseket a választás hivatalos végeredményének birtokában hirdetünk majd, a jövő hét elején.