Aliz
6 °C
14 °C

Új forduló mindkét helyen

2000.04.03. 03:40
Fehérgyarmaton érvényes, ám eredménytelen, Székesfehérváron érvénytelen volt a vasárnapi időközi parlamenti választás. Székesfehérváron az MSZP, Fehérgyarmaton pedig a Fidesz-FKgP közös jelöltje, végzett az élen. A kisgazdapárt szerint elgondolkodtató, hogy a Magyar Demokrata Fórum két hét alatt immár másodszor akadályozta meg a kormánypárti erők teljes győzelmét. A Fidesz számít arra, hogy az MDF a második fordulóval kapcsolatban meghozza a szükséges döntést.

Mindkét helységben két hét múlva, április 16-án újabb választásokat tartanak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 10-es számú választókerületében a részvétel 52,14 százalékos volt, az első helyen Lengyel János, az FKGP-Fidesz képviselőjelöltje a voksok 41,61 százalékával nyert. A második helyen Nemes István (MSZP-Agrárszövetség-MSZDP-Munkáspárt) végzett 27,02 százalékkal, harmadik lett Sértő-Radics István (SZDSZ) 14,18 százalékkal, ő 2.766 szavazatot kapott. Ők hárman jutottak be a második fordulóba.

Fejér megye 2-es választókörzetében száz százalékos feldolgozottság mellett, ám egyelőre a nem hivatalos végeredmény szerint Székesfehérvárott érvénytelen lett a választás. a választásra jogosultak alig negyede, 28,5 százaléka adta le szavazatát. Első helyen az MSZP jelöltje, Molnár Albert végzett a voksok 40,78 százalékával, a Fidesz-FKGP-MKDSZ jelöltje Mikó Péter 36,7 százalékot, Viniczai Tibor (MDF-MDNP-VP) a szavazatok 9,81 százalékát kapta. Tavaly szeptemberben Molnár Albert 37,21, Mikó Péter 36,5, Viniczai Tibor pedig 11,94 százalékot szerzett.

Az ellenzék örül, a koalíció az MDF-et hibáztatja

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese igen imponálónak nevezte Fehérgyarmaton a Fidesz-FKGP közös jelölt első fordulóban elért eredményét és elmondta: számít arra, hogy az MDF a második fordulóval kapcsolatban meghozza a szükséges döntést. Répássy szerint már a választások előtt feltételezhető volt, hogy a fehérgyarmati és a székesfehérvári körzetben is az MSZP, illetve a Fidesz-kisgazda közös jelöltek között fog eldőlni a verseny. Répássy szerint a választások második fordulójában mindkét körzetben nagy esélye van a Fidesz-kisgazda közös jelölteknek, az esetleges visszaléptetésektől függetlenül.

Kovács László MSZP-elnök szerint székesfehérvári jelöltjük, Molnár Albert jó szereplése azt mutatja, hogy két év után mind többen látják: nem érdemes komolyan venni a koalíciós pártok ígéreteit, a kormány rossz irányba viszi az országot. Az MSZP-s jelölt programja, a választókörzetben élők problémáira javasolt megoldásai nagyobb támogatást kaptak, mint a kormány elmúlt kétéves politikája és újabb ígéretei - mondta Kovács. ,,Arra biztatjuk a választópolgárokat, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni, ne a fenyegetések, hanem a programok alapján döntsenek" - jegyezte meg az MSZP elnöke.

Választási 1x1

A választási törvény kimondja: ha az első választási fordulóban a részvétel meghaladja az 50 százalékot, de egy jelölt sem kapja meg az érvényes szavazatoknak több mint a felét, akkor eredménytelen a választási forduló. Ebben az esetben a következő fordulóban azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban az érvényes voksok legalább 15 százalékát megkapták. Ha az első választási fordulóban a választók több mint fele nem szavazott, akkor érvénytelen a választás. A második fordulóban mindazok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban indultak. A második fordulóban képviselő az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, feltéve, hogy a szavazáson a választók több mint 25 százaléka szavazott.

Elgondolkodtató, hogy a Magyar Demokrata Fórum két hét alatt immár másodszor akadályozta meg a kormánypárti erők teljes győzelmét - nyilatkozta a választások után Bánk Attila, kisgazda frakcióvezető. ,,Két hét múlva erre már nem lesz lehetősége" - tette hozzá. A kisgazdapárt egyébként örül, hogy a fehérgyarmati országgyűlési választási körzetben érvényes volt a vasárnap megtartott szavazás. ,,Boldog vagyok, mert a fehérgyarmati országgyűlési választókörzetben a Független Kisgazdapárt jelöltje egymaga több szavazatot kapott, mint az MSZP és az SZDSZ jelöltje összesen - közölte a kisgazda politikus.

Nagyon örülök az SZDSZ kiváló fehérgyarmati - értékelte Magyar Bálint szabaddemokrata pártelnök a vasárnapi időközi választásokat. A politikus pártja eredménye mellett jelzés értékűnek tartja az MDNP jó szereplését is. ,,Ebből is látszik, hogy a kétpólusú rendszer kialakulása nem lefutott ügy, hanem éppen ellenkezőleg, a középerők megerősödése tapasztalható" - értékelt a pártelnök, aki pozitívumként említette, hogy Fehérgyarmaton a szavazásra jogosultak több mint fele részt vett a választáson.

Az MDF elnöksége kedd esti ülésén a jelöltekkel közösen értékeli a választásokon kialakult helyzetet - értékelt Dávid Ibolya, pártelnök. Szerinte mindkét választókörzetben nagyobb volt az MDF támogatottsága, mint azt a korábbi felmérések mutatták. ,,Ez öröm számomra, de mégsem felhőtlen, mert nem az MDF-en múlott, hogy sem Fehérgyarmaton, sem Székesfehérváron nem tudott a koalíció közös jelöltet állítani. Az MDF elnöke megjegyezte, Fehérgyarmaton már az első fordulóban eredményes lehetett volna a választás, ha a három koalíciós párt együtt indul, hiszen több mint 55 százalékot értek el a közös jelöltek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?