Új forduló mindkét helyen

2000.04.03. 03:40
Fehérgyarmaton érvényes, ám eredménytelen, Székesfehérváron érvénytelen volt a vasárnapi időközi parlamenti választás. Székesfehérváron az MSZP, Fehérgyarmaton pedig a Fidesz-FKgP közös jelöltje, végzett az élen. A kisgazdapárt szerint elgondolkodtató, hogy a Magyar Demokrata Fórum két hét alatt immár másodszor akadályozta meg a kormánypárti erők teljes győzelmét. A Fidesz számít arra, hogy az MDF a második fordulóval kapcsolatban meghozza a szükséges döntést.

Mindkét helységben két hét múlva, április 16-án újabb választásokat tartanak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 10-es számú választókerületében a részvétel 52,14 százalékos volt, az első helyen Lengyel János, az FKGP-Fidesz képviselőjelöltje a voksok 41,61 százalékával nyert. A második helyen Nemes István (MSZP-Agrárszövetség-MSZDP-Munkáspárt) végzett 27,02 százalékkal, harmadik lett Sértő-Radics István (SZDSZ) 14,18 százalékkal, ő 2.766 szavazatot kapott. Ők hárman jutottak be a második fordulóba.

Fejér megye 2-es választókörzetében száz százalékos feldolgozottság mellett, ám egyelőre a nem hivatalos végeredmény szerint Székesfehérvárott érvénytelen lett a választás. a választásra jogosultak alig negyede, 28,5 százaléka adta le szavazatát. Első helyen az MSZP jelöltje, Molnár Albert végzett a voksok 40,78 százalékával, a Fidesz-FKGP-MKDSZ jelöltje Mikó Péter 36,7 százalékot, Viniczai Tibor (MDF-MDNP-VP) a szavazatok 9,81 százalékát kapta. Tavaly szeptemberben Molnár Albert 37,21, Mikó Péter 36,5, Viniczai Tibor pedig 11,94 százalékot szerzett.

Az ellenzék örül, a koalíció az MDF-et hibáztatja

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese igen imponálónak nevezte Fehérgyarmaton a Fidesz-FKGP közös jelölt első fordulóban elért eredményét és elmondta: számít arra, hogy az MDF a második fordulóval kapcsolatban meghozza a szükséges döntést. Répássy szerint már a választások előtt feltételezhető volt, hogy a fehérgyarmati és a székesfehérvári körzetben is az MSZP, illetve a Fidesz-kisgazda közös jelöltek között fog eldőlni a verseny. Répássy szerint a választások második fordulójában mindkét körzetben nagy esélye van a Fidesz-kisgazda közös jelölteknek, az esetleges visszaléptetésektől függetlenül.

Kovács László MSZP-elnök szerint székesfehérvári jelöltjük, Molnár Albert jó szereplése azt mutatja, hogy két év után mind többen látják: nem érdemes komolyan venni a koalíciós pártok ígéreteit, a kormány rossz irányba viszi az országot. Az MSZP-s jelölt programja, a választókörzetben élők problémáira javasolt megoldásai nagyobb támogatást kaptak, mint a kormány elmúlt kétéves politikája és újabb ígéretei - mondta Kovács. ,,Arra biztatjuk a választópolgárokat, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni, ne a fenyegetések, hanem a programok alapján döntsenek" - jegyezte meg az MSZP elnöke.

Választási 1x1

A választási törvény kimondja: ha az első választási fordulóban a részvétel meghaladja az 50 százalékot, de egy jelölt sem kapja meg az érvényes szavazatoknak több mint a felét, akkor eredménytelen a választási forduló. Ebben az esetben a következő fordulóban azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban az érvényes voksok legalább 15 százalékát megkapták. Ha az első választási fordulóban a választók több mint fele nem szavazott, akkor érvénytelen a választás. A második fordulóban mindazok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban indultak. A második fordulóban képviselő az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, feltéve, hogy a szavazáson a választók több mint 25 százaléka szavazott.

Elgondolkodtató, hogy a Magyar Demokrata Fórum két hét alatt immár másodszor akadályozta meg a kormánypárti erők teljes győzelmét - nyilatkozta a választások után Bánk Attila, kisgazda frakcióvezető. ,,Két hét múlva erre már nem lesz lehetősége" - tette hozzá. A kisgazdapárt egyébként örül, hogy a fehérgyarmati országgyűlési választási körzetben érvényes volt a vasárnap megtartott szavazás. ,,Boldog vagyok, mert a fehérgyarmati országgyűlési választókörzetben a Független Kisgazdapárt jelöltje egymaga több szavazatot kapott, mint az MSZP és az SZDSZ jelöltje összesen - közölte a kisgazda politikus.

Nagyon örülök az SZDSZ kiváló fehérgyarmati - értékelte Magyar Bálint szabaddemokrata pártelnök a vasárnapi időközi választásokat. A politikus pártja eredménye mellett jelzés értékűnek tartja az MDNP jó szereplését is. ,,Ebből is látszik, hogy a kétpólusú rendszer kialakulása nem lefutott ügy, hanem éppen ellenkezőleg, a középerők megerősödése tapasztalható" - értékelt a pártelnök, aki pozitívumként említette, hogy Fehérgyarmaton a szavazásra jogosultak több mint fele részt vett a választáson.

Az MDF elnöksége kedd esti ülésén a jelöltekkel közösen értékeli a választásokon kialakult helyzetet - értékelt Dávid Ibolya, pártelnök. Szerinte mindkét választókörzetben nagyobb volt az MDF támogatottsága, mint azt a korábbi felmérések mutatták. ,,Ez öröm számomra, de mégsem felhőtlen, mert nem az MDF-en múlott, hogy sem Fehérgyarmaton, sem Székesfehérváron nem tudott a koalíció közös jelöltet állítani. Az MDF elnöke megjegyezte, Fehérgyarmaton már az első fordulóban eredményes lehetett volna a választás, ha a három koalíciós párt együtt indul, hiszen több mint 55 százalékot értek el a közös jelöltek.